Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις των Δήμων

Απτόητοι οι επισκέπτες

Όλα τα μέτρα πρόληψης

Τα 7 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το βράδυ της Κυριακής, άλλοι 3 Έλληνες, μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη και δύο άνδρες στην Αθήνα βρέθηκαν θετικοί στον ιό covid 19. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της πανδημίας που έχει κηρυχθεί παγκοσμίως, οι υγειονομικές αρχές αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, βρίσκονται σε εγρήγορση και διαρκή ενημέρωση του κοινού, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις και υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.

Η κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα πρόληψης, απαγορεύοντας τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις, ενώ η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιαγια ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προκάλεσε αναστάτωση και στους πιο ψύχραιμους.

Με ελάχιστες ακυρώσεις το τριήμερο στο Καρπενήσι

Τη στιγμή που σε ολόκληρη τη χώρα, έγιναν ορατές οι επιπτώσεις από την επιδημία στην τουριστική αγορά, με τις προκρατήσεις να ακυρώνονται σε ποσοστό που την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στο 90%, ο φόβος του κορονοϊού, φαίνεται να μην άγγιξε την τουριστική κίνηση στην Ευρυτανία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Οι ακυρώσεις των αποκριάτικων εκδηλώσεων και στους δύο δήμους, Καρπενησίου και Αγράφων, δεν πτόησε τους ταξιδιώτες των Αποκριών, που ιδιαίτερα το Καρπενήσι και οι γύρω περιοχές ‘βούλιαξαν’ από επισκέπτες όλο το τριήμερο.

Όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, έντρομοι παρακολούθησαν τις εξελίξεις μιας και το οικονομικό πλήγμα ήταν τεράστιο ιδιαίτερα σε περιοχές που φιλοξενούν παραδοσιακά μεγάλες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αν και παρά την απαγόρευση ο κόσμος βγήκε έξω και γλέντησε. Το Καρπενήσι και οι γύρω περιοχές, υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό επισκεπτών για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πληρότητα στα καταλύματα, κάτι που ευτυχώς δεν άλλαξε, λόγω της κατάστασης όπως αναφέρει στον Ευρυτανικό Παλμό ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Χονδρός, παρόλες τις απαγορεύσεις.

Ο κ. Χονδρός επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξαν ακυρώσεις – ή ήταν πολύ λίγες – για το τριήμερο που πέρασε και οι επισκέπτες κανονικά ήρθαν στα καταλύματά τους, να χαρούν τις ολιγοήμερες διακοπές τους, παρά το φόβο του κορωνοϊού. Πιθανά να μην ισχύσει το ίδιο όμως και για την επόμενη περίοδο μέχρι και το Πάσχα, για την οποία ήδη υπάρχουν ακυρώσεις, μας επισημαίνει ο κ. Χονδρός, τονίζοντας ότι όσο παρατείνεται το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας πιθανό να επηρεαστεί και ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή μας.

Ανοιξιάτικα κούλουμα στο Καρπενήσι

Τα κούλουμα γιορτάστηκαν με πολύ καλό καιρό και κέφι στο Καρπενήσι. Οι χαρταετοί πέταξαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο το οποίο δεν είχε πολύ χιόνι, αλλά ήταν ιδανικό για βόλτα, στα γύρω χωράφια αλλά και στο Γήπεδο Καρπενησίου. Αν και όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου ακυρώθηκαν, τα έθιμα της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας δεν ξεχάστηκαν, με μεμονωμένες ομάδες ή και άτομα, να μεταμφιέζονται και να γλεντούν ξεπερνώντας τις φοβίες σε κάθε χωριό του δήμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Party Maske του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου αλλά και το παραδοσιακό ‘μασκάρεμα’ των κατοίκων της Καστανιάς, αλλά και στην πλατεία της Αγίας Τριάδας.

Τα κούλουμα στον Δήμο Αγράφων

Φωτιές, γαϊτανάκι, συναντήσεις και χαρταετοί

Με κέφι και πολύ χορό γιόρτασαν τα κούλουμα στην Τ.Κ. Βελαώρας, παρά την απαγόρευση κάθε αποκριάτικης εκδήλωσης, λόγω κορωνοϊού από τον Υπουργό Υγείας. Πλήθος ντόπιων και επισκεπτών έγιναν ένα σε ένα ξεχωριστό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του χωριού από το Σύλλογο Γυναικών Βαλαώρας. Οι φωτιές άναψαν από νωρίς, οι παρευρισκόμενοι φόρεσαν τα αποκριάτικα ρούχα τους, ενώ μικροί και μεγάλοι έπλεξαν το γαϊτανάκι, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, όπως καπλάνι, πως το τρίβουν το πιπέρι και γλέντησαν με την ψυχή τους γευόμενοι τοπικούς μεζέδες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης.

Ακυρώνονται έως 13 Μαρτίου οι σχολικές εκδρομές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων Ευρυτανίας

Στην ακύρωση των σχολικών εκδρομών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας και μεταξύ αυτών και της Ευρυτανίας που ήταν προγραμματισμένες έως τις 13 Μαρτίου 2020, αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας σύμφωνα με το ΦΕΚ, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Το Υπουργείο έλαβε την απόφαση αυτή για να διασφαλίσει την υγεία των μαθητών και να αποφευχθούν τυχόν νέα κρούσματα. Σε επικοινωνία μας με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ευρυτανίας ενημερωθήκαμε ότι καμία εκδρομή δεν θα πραγματοποιηθεί έως τις 13 Μαρτίου 2020, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus. Από τη μεριά της η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ευρυτανίας μας ενημέρωσε ότι οι εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ενώ έχει απαγορευτεί κάθε εκδρομή προς το εξωτερικό. Και οι δύο βαθμίδες αναμένουν νέα ενημέρωση για την εξέλιξη των εκδρομών μετά τις 13 Μαρτίου.

Αναβάλλεται και η συνέλευση κατοίκων Καρπενησίου λόγω… κορωνοϊού

Στην αναβολή της προγραμματισμένης συνέλευσης των κατοίκων του Καρπενησίου προέβη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Καρπενησίου κ. Αρμάγος Παναγιώτης και τα μέλη του σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης κορωνοϊού». Η συνέλευση είχε οριστεί για τις 4 Μαρτίου 2020 όπου θα συζητούνταν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου, όμως αυτή αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά το διάστημα έξαρσης του νέου ιού, αλλά και την αποφυγή εξάπλωσής του.

Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Ειδική διαγράμμιση για πιθανά περιστατικά

Έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του νέου ιού δηλώνει το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο Ευρυτανικός Παλμός από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Καρατσίκη Δημήτριο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος σε περίπτωση κρούσματος στην πόλη μας, με ειδικό εξεταστήριο, καθώς και ειδική είσοδο δίπλα από τα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να μην έρθει σε καμία επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς, το κρούσμα. Ο Διοικητής δήλωσε μεταξύ άλλων «Έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)». Για την ασφαλέστερη καθοδήγηση πιθανού κρούσματος, έχει χαραχτεί ειδική κίτρινη διαγράμμιση στο δρόμο και έχει τοποθετηθεί ειδική ταμπέλα που οδηγεί τους πιθανά ασθενείς με συμπτώματα του ιού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που δεν θα έρχεται σε επαφή με το υπόλοιπο νοσοκομείο.