Πριν ακόμα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια σχετικά με το ποιοι είναι οι «τυχεροί» που θα πάρουν χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, η αγορά ήδη αναρωτιέται πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον έβδομο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς τα κονδύλια για την Επιστρεπτέα 7, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα είναι διπλάσια σε σχέση με την Επιστρεπτέα 6.

Έτσι, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θέλουν να γνωρίζουν κατά πόσο μπορούν να ελπίζουν ότι τους αναλογεί μερίδιο από το 1 δισ ευρώ που θα μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών με την Επιστρεπτέα 7. Με δεδομένο βέβαια, ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή των δικαιούχων της Επιστρεπτέας 6 και ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει οριοθετήσει το διάστημα από 3 έως 5 Μαρτίου για την εκταμίευση των χρημάτων για τον 6ο κύκλο, οι διαδικασίες για τον 7ο κύκλο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Μαρτίου.

Άγνωστο παραμένει και ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Πλέον η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο σκληρό lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Πιο πιθανό θεωρείται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογίσει τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.

Όπως και σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας έτσι και σε αυτόν, τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Με βάση των αριθμό των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των αιτούντων, θα οριστεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα κριθεί εάν και ποιό ποσό δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα κριτήρια θα οριστούν με βάση και την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από την πανδημία. Όπως έχει γίνει και στους προηγούμενους κύκλους από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αντίστοιχα όπως ισχύει από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και μετά το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται.

dikaiologitika.gr