Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες εγκατέστησε  Πληροφοριακό Συστήμα Ενημέρωσης Καιρικών Συνθηκών του Εθνικού Οδικού Δικτύου στην Ευρυτανία.

Το έργο αφορά την λειτουργία τεσσάρων (4) ηλεκτρονικών πινακίδων και τριών (3) μετεωρολογικών σταθμών. Ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στην θέση ‘Τυμφρηστός’ δίνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στην πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι. Ο δεύτερος μετεωρολογικός σταθμός στην θέση ‘Ράχη Τυμφρηστού’ δίνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στην πινακίδα που είναι τοποθετημένη στην διασταύρωση προς Καρπενήσι και Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου με κατεύθυνση προς την Λαμία. Ενώ ο τρίτος μετεωρολογικός σταθμός στην θέση ‘Μπαγασάκι’  δίνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στην πινακίδα που είναι τοποθετημένη στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με κατεύθυνση την Δυτική Ευρυτανία και παράλληλα στην πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην Μέγδοβα με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι. Με το τρόπο αυτό εξασφαλίζεται άμεση ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύου

Επίσης, το έργο αφορά στην δημιουργία ενός ειδικά σχεδιασμένου Δικτυακού Τόπου (https://evrytania-kairos.gr) μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί, σε πραγματικό χρόνο, να επιλέξει τον μετεωρολογικό σταθμό που επιθυμεί, να δει ζωντανή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο και να ενημερωθεί για την εξωτερική θερμοκρασία, την υγρασία, το βαρομετρικό, την ένταση του ανέμου, την πιθανότητα βροχής και την έντασή της.

Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενημέρωση της Περιφέρειας σχετικά με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες για τον συντονισμό των ειδικών συνεργείων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την διατήρηση της καλής κατάστασης και λειτουργίας  του δικτύου καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για θέματα οδικής ασφάλειας, για την ανάγκη διατήρησης του περιβάλλοντος καθαρού αλλά και με την προβολή δράσεων της Περιφέρειας, προβολής των ομορφιών της Ευρυτανίας και γενικότερα με την λειτουργία του έργου ως διαφημιστικό μέσο για τον Νομό, ιδιαίτερα την περίοδο που δεν είναι απαραίτητη η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα.

Με την ευκαιρία των συγκεκριμένων δράσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνούμε με τους χρήστες του οδικού μας δικτύου, προειδοποιώντας για την κατάστασή του, αλλά και μεταφέροντας τόσο μηνύματα οδικής ασφάλειας όσο και γενικότερου ενδιαφέροντος. Δουλεύοντας μεθοδικά καταφέραμε να επαναλειτουργήσουμε ένα έργο στο οποίο ο εξοπλισμός του είχε πρωτο-εγκατασταθεί το 2009 αλλά λόγω παρωχημένης πλέον τεχνολογίας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Με την πλήρη πλέον λειτουργία του, αναβαθμίζουμε αρκετά την πολιτική προστασία του Νομού μας αφού μπορούμε με την αμεσότητα της πληροφορίας που αποκτούμε να προγραμματίζουμε καλύτερα και να εκμεταλλευόμαστε πλήρως το δυναμικό των ειδικών μας συνεργείων βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια στο οδικό μας δίκτυο.»