• Με 60,43% ‘Άλλαξε …πορεία’ το Καρπενήσι
  • Με 58,63 Σταθερά τα ‘Άγραφα Ψηλά’

Με σοκαριστικά υψηλά ποσοστά τέλειωσαν οι δημοτικές εκλογές από την πρώτη Κυριακή σε Καρπενήσι και Άγραφα.

Μεγάλες ανατροπές έφεραν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρυτανία. Νέος Δήμαρχος Καρπενησίου ορίστηκε ο Χρήστος Κακαβάς με το συνδυασμό ‘’Αλλαγή Πορείας’’, ενώ στο Δήμο Αγράφων ο Αλέξης Καρδαμπίκης παρέμεινε για δεύτερη θητεία Δήμαρχος του Δήμου Αγράφων.

Καρπενήσι

Η απόκλιση στις ψήφους μεταξύ των πρώτων συνδυασμών του Δήμου Καρπενησίου ήταν τεράστια, γεγονός που μαρτυρά και την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή προσώπων στην τοπική πολιτική σκηνή. Η δυσαρέσκεια για την απερχόμενη δημοτική αρχή είχε πολύ καιρό που εκφραζόταν από τους πολίτες, αλλά κανείς δεν περίμενε η παράταξη που βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στο τιμόνι του Δήμου Καρπενησίου και ο ίδιος ο Νίκος Σουλιώτης να λάβουν ένα τέτοιο ποσοστό του 37,23%. Οι Καρπενησιώτες εξέφρασαν την ανάγκη τους για αλλαγή με πάνω από 2.000 ψήφους διαφορά, δίνοντας καθαρή νίκη στην παράταξη ‘Αλλαγή Πορείας’ και τον επικεφαλής Χρήστο Κακαβά. Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου μένει η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου που δεν έπιασε το κατώτατο όριο του 3% και μένει χωρίς έδρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμορφώνεται με τις εξής έδρες:


Ποσοστό – Ψήφοι – Έδρες

Κακαβάς Χρήστος

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ              60,43 –    5.261 –   16

60,43 5.261

16

Σουλιώτης Νικόλαος

ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ                            37,23 –  3.241 –        9

Μπακογιώργος Γεώργιος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ                                             2,34 –   204 –           0

Τα ονόματα των υποψηφίων που θα απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο θα ανακοινωθούν μόλις βγουν και τα επίσημα αποτελέσματα σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο Καρπενησίου.

Από νωρίς το βράδυ των Εκλογών η αποχώρηση Σουλιώτη – Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η βραδιά των εκλογών με τα αποτελέσματα να δείχνουν από νωρίς το προβάδισμα του Χρήστου Κακαβά στο Καρπενήσι. Ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος και συνυποψήφιός του, Νίκος Σουλιώτης, πριν καν φτάσει στα μισά η καταμέτρηση και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει συγχαρητήρια στον αντίπαλό του και ουσιαστικά αποχαιρετά τους δημότες. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Οι πολίτες του Δήμου Καρπενησίου έκαναν την επιλογή τους κι αποφάσισαν να εμπιστευτούν το τιμόνι του δήμου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, στον κ. Κακκαβά, τον οποίο οφείλω να συγχαρώ για τη νίκη του.

Εύχομαι πραγματικά για το καλό του τόπου μας, η νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει τα καθήκοντα της την 1η Ιανουαρίου 2024, να αξιοποιήσει όλα όσα με κόπο και σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να πάμε το Δήμο Καρπενησίου Ασφαλώς, Μπροστά. Είμαι περήφανος για το έργο που αφήνουμε εγώ και οι συνεργάτες μου παρακαταθήκη. Το έργο αυτό, αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της τοπικής μας κοινωνίας και θα αποτελεί αναπόφευκτα μέτρο σύγκρισης, με τα πεπραγμένα της επόμενης δημοτικής αρχής. Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τους συνεργάτες μου , το αιρετό πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη του Δήμου, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την υλοποίηση όσων έγιναν μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ επίσης τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους».

Μετά τη σαρωτική νίκη της παράταξής του ο Χρήστος Κακαβάς κατέφτασε στο Εκλογικό του Κέντρο στο κέντρο της πόλης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και το παιδί τους, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και πανηγύριζε, ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί. Στη σύντομη ομιλία του ο νέος Δήμαρχος ανέφερε:

 “Δεν έχω λόγια, είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη και όσους μας ψήφισαν και τους υποψηφίους. Ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένειά μου που με στήριξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ξεκινήσαμε σεμνά και ταπεινά με γνώμονα το μέλλον του τόπου. Και εκεί στηριχτήκαμε όσον αφορά και στον πρόγραμμά μας. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε εκεί για όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από το εάν μας ψήφισαν ή όχι. Μείναμε λίγοι στον τόπο και δεν περισσεύει κανείς. Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να βάλουμε τα δυνατά μας και να πάμε τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.”

Άγραφα

Με συντριπτική διαφορά 1.105 ψήφων, η παράταξη του Αλέξη Καρδαμπίκη παραμένει στη δημοτική αρχή και βάζει τέλος στο κλίμα τοξικότητας και πόλωσης που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη σχεδόν την προεκλογική περίοδο. Η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ των παρατάξεων, των υποψηφίων αλλά και των ψηφοφόρων είχε δημιουργήσει ένα ηλεκτρισμένο κλίμα που άρχισε να αποσυμπιέζεται από τις πρώτες κιόλας ώρες των αποτελεσμάτων, μιας και φαινόταν ξεκάθαρα η σαρωτική νίκη της διοικούσας παράταξης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Μπαμπαλής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχάρη τον Αλέξη Καρδαμπίκη για τη νίκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στον Δήμο μας είναι ξεκάθαρο και οι συνδημότες μας αποφάσισαν για την επόμενη πενταετία. Συγχαρητήρια στη νέα Δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο κ. Καρδαμπίκη για τη νίκη τους. Εύχομαι καλή θητεία και καλή επιτυχία στο έργο τους για τον Δήμο Αγράφων και τους Δημότες μας.

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μου, 161 υποψηφίους Δημοτικούς και Τοπικούς, που συμμετείχαν στην ομάδα μας, την Ανανέωση Προοπτική, καθώς και όλους τους συνδημότες μας που μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους. Δώσαμε έναν όμορφο και καθαρό αγώνα χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, ο οποίος όμως δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα κάνουμε την αποτίμηση και την ανάλυση αυτού του αποτελέσματος και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Ευχαριστούμε πολύ.»

Ο Αλέξης Καρδαμπίκης και όλη η ομάδα του αλλά και δημότες που έσπευσαν να συγχαρούν το Δήμαρχο, κατέκλυσαν τη Γρανίτσα, όπου αργά το βράδυ στήθηκε ένα αυτοσχέδιο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό μέχρι το πρωί. Ο Δήμαρχος Αγράφων δήλωσε για την τεράστια νίκη:

 «Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που με τιμήσατε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας για μια ακόμη φορά. Δώσαμε έναν καθαρό και τίμιο αγώνα με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, ασυμβίβαστα και ακηδεμόνευτα, για τον οποίο είμαι προσωπικά πολύ περήφανος. Η θερμή στήριξή σας και η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και την ομάδα μου αποτελούν για εμένα την ισχυρότερη κινητήρια δύναμη προκειμένου όλοι μαζί να παλέψουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, με διάθεση προσφοράς, ανιδιοτέλεια και αγάπη για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Συνεχίζουμε πλέον όλοι μαζί, με υπομονή, ηρεμία και αγάπη μεταξύ μας. Χωρίς εμπάθειες, με συνεργασία και αλληλεγγύη. Όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά να παλέψουμε για… τα Άγραφα που ονειρευόμαστε… για τα Άγραφα του μέλλοντος… για τα Άγραφα των παιδιών μας… για τα Άγραφα που θέλουμε να πάμε ψηλά…».

Οι έδρες και οι αποχωρήσεις

Με επιφύλαξη για τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου, τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου διαμορφώνουν τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και δίνουν τις εξής έδρες στις παρατάξεις:

Ποσοστό – Ψήφοι – Έδρες

Καρδαμπίκης Αλέξανδρος

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ                                58,63 – 3.754 – 11

Μπαμπαλής Θεόδωρος

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ                                                           41,37 – 2.649 – 8

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του με αρκετές ψήφους που τον έφεραν δεύτερο από την παράταξη του Θεόδωρου Μπαμπαλή στη Δημοτική Ενότητα Απεραντίων, ο επί πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και έμπειρος αυτοδιοικητικός Θανάσης Σταμούλης με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει γνωστή την παραίτησή του από το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα δημιουργηθεί από τις εκλογές της Κυριακής και στη θέση του θα μπει, εκτός απροόπτου ο αμέσως επόμενος σε ψήφους σύμβουλος, ο Πάζιος Χρήστος του Γεωργίου. Το νέο της παραίτησης του κ. Σταμούλη προκάλεσε απορίες, παρόλο που ο ίδιος δεν αφήνει ούτε αιχμές προς κάποια κατεύθυνση ούτε περιθώριο συζήτησης πέρα από αυτά που εξηγεί στην ανάρτησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων που εξέφρασαν τη λύπη τους για την εξέλιξη, αφού η αξιοπρεπής πορεία του και το ήθος του εδώ και μια δεκαετία είναι κοινή παραδοχή στα Άγραφα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:  

«Φίλες και Φίλοι Αγαπητοί Συνδημότες Αγραφιώτες ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα με την συμμετοχή και ενασχόληση μου με τα κοινά του Δήμου μας. Ήταν μια διαδρομή περίπου 10 Χρόνια που γνώρισα πολλούς συντοπίτες κυρίως θετικούς- δημιουργικούς αλλά και τοξικούς που Γκρέμισαν τα όσα είχα φτιάξει στο μυαλό μου ή πίστευα για όλους μας…και προσγειώθηκα στην πραγματικότητα, είμαστε μικρογραφία της κοινωνίας … Φίλες και Φίλοι θέλω να κλείσω οριστικά την παρουσία μου στα κοινά με την μη συμμετοχή μου στο Δ.Σ δεν μπόρεσα να προσφέρω αυτά που ήθελα ή να συμβάλλω και εγώ στο να γίνει καλύτερη η ζωή στα Άγραφα και να βελτιωθεί η ποιότητα της, και να διατηρηθούν οι φυσικές ομορφιές μας. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή και σε οτιδήποτε αληθινό και καλό θα είμαι δίπλα σας και απέναντι στις τοξικότητες και στις μαϊμουδιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκα και γνώρισα σε αυτή τη διαδρομή και ιδιαίτερα αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους καθώς και αυτούς που ανέχτηκαν τις παραξενιές μου και ίσως έχω στενοχωρήσει…καλημέρα…νέα αρχή…τόπο στα νιάτα…».