Άνοιγμα του λιανεμπορίου και σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις από νομό σε νομό, προβλέπονται σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε σχέση με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, εν όψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ανοίξει» το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, ενώ επόμενος στόχος είναι τα σχολεία, όπου πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Θα ακολουθήσει η εστίαση οι ημερομηνίες που «παίζουν» είναι 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη την 12η Απριλίου και αφορά τη λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, με την παράλληλη άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Η μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα, κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να έχει επιτραπεί, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για γιορτές στο χωριό.

«Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή»

Για την μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα, ο καθηγητής Βασιλόπουλος φάνηκε αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων». Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα. Το σχέδιο θα προβλέπει τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους. Το κόστος για τα covid test θα καλυφθεί εν μέρει από την κυβέρνηση, καθώς ενδέχεται να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

Μέχρι τότε η παράταση του lockdown είναι δεδομένη για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μέχρι και τις 22 Μαρτίου.