«Έχουμε λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα…» τονίζει ο Καρατσίκης

  • Γενικές οδηγίες προς τους πολίτες
  • Ποια τα πρώτα συμπτώματα

Έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του νέου ιού που ξεκίνησε από την Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Γουχάν με την ονομασία «Κορωναϊός» δηλώνει το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα από τον ιό αυτό με την επίσημη ονομασία Covid-19 έχουν καταγραφεί 77.700 κρούσματα παγκοσμίως, ενώ πάνω από 2.500 άνθρωποι κατέληξαν. Στη γειτονική Ιταλία ήδη έχουν καταγραφεί 59 κρούσματα με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς, ενώ στην Ελλάδα εξετάζονται συνέχεια ύποπτα κρούσματα, όπως αυτά σε  Πάτρα και Βέροια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Καρατσίκη Δημήτριο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος σε περίπτωση κρούσματος στην πόλη μας, με ειδικό εξεταστήριο, καθώς και ειδική είσοδο δίπλα από τα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να μην έρθει σε καμία επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς, το κρούσμα. Ο Διοικητής δήλωσε μεταξύ άλλων «Έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)».

Γενικές οδηγίες και τα συμπτώματα του ιού

Οι ιατροί συνιστούν πρωτίστως ψυχραιμία εάν νοσήσει κάποιος, είτε άλλο άτομο του περιβάλλοντός του. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι επιστήμονες ήδη πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου. Τα συμπτώματα του ιού είναι πυρετός, καταβολή, ξηρός βήχας και δύσπνοια, μια μορφή, δηλαδή, άτυπης πνευμονίας. Μεταδίδεται ακόμα και από ασυμπτωματικούς φορείς πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων και για 7-14 ημέρες. Όσον αφορά την πρόληψη σημαντικό είναι να τηρούμε απλά μέτρα υγιεινής, με τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα, τακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα, καθώς και εθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, αλλά και άμεση επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό.