Σε θολό τοπίο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας με το μοντέλο Σύγκλισης των Δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Η ενημέρωση που έγινε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην Κομοτηνή δεν φώτισε και πολύ το τοπίο.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, στην Αθήνα, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, που συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη, «το 2023 θα πρέπει να βγουν τα δικαιώματα. Το μπαλάκι για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης είναι στις Περιφέρειες. Κανείς όμως δεν μας λέει τι θα συμβεί αν δεν έχουν προλάβει να γίνουν. 

Εμείς σαν κτηνοτρόφοι ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να κάνουμε δήλωση για τον βοσκότοπο που έχουμε. Μας λένε ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενταχθούν σαν επιλέξιμα 9 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων. Αυτό που δεν μας λένε είναι πως θα μοιραστούν αυτά τα στρέμματα.

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν έχουν προλάβει να γίνουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τότε θα συνεχιστεί η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς ζητάμε ανεξάρτητα αν έχουμε εικονικούς (μέσω τεχνικής λύσης) ή πραγματικούς βοσκοτόπους να υπάρχει κοινή πυκνότητα βόσκησης σε όλη την χώρα. Αν υπάρξει πρόβλημα στα νησιά μπορεί να ενισχυθεί η κτηνοτροφία μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Το 2023 θα πάρει ο κτηνοτρόφος δικαιώματα ανάλογα με τον αριθμό των ζώων του και θα του δοθούν κάποια στρέμματα βοσκοτόπων. Αν τα επόμενα χρόνια αυξηθεί ή μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο τι θα γίνει με τα δικαιώματα, δεν μας απαντούν οι υπεύθυνοι του ΥπΑΑΤ. Θα αυξομειωθούν όπως είναι το σωστό ή θα παραμείνουν τα ίδια και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026, οπότε κάποιοι θα εισπράττουν χωρίς να έχουν τον αντίστοιχο αριθμό ζώων. Αν τελικά γίνει το δεύτερο δεν μπορώ να καταλάβω για ποια σύγκλιση μιλάμε».

(πηγή: Παϊσιάδης Σταύρος/Agrotypos.gr)