• Η απουσία μόνιμου προσωπικού επιδεινώνει τα προβλήματά του
  • Αναμένονται 30 προσλήψεις συμβασιούχων και παράταση συμβάσεων των Επικουρικών δηλώνει ο Διοικητής

‘το μόνιμο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού …φτάνει σε οριακά σημεία τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου’

Διαχρονικό πρόβλημα αποτελεί πλέον για το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας το θέμα της στελέχωσής του από μόνιμο προσωπικό. Το ΘΧΠΕ συνεχώς πασχίζει να καλύψει λειτουργικά κενά με υπαλλήλους από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, είτε από το λοιπό επικουρικό προσωπικό. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλούνται να στελεχώσουν τον οργανισμό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λύνοντας προσωρινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την καθαριότητα, την κουζίνα, το προσωπικό που φροντίζει τους περιθαλπόμενους, αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΘΧΠΕ έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στη διεύθυνση όσο και σε Βουλευτές, όπως επίσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αλλά και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει το πρόβλημα στον Υπουργό Υγείας, χωρίς όμως καμία ουσιαστική απάντηση και χωρίς μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

‘Κραυγή’ απόγνωσης του Συλλόγου Εργαζομένων του ΘΧΠΕ

Με επιστολή του προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα αλλά και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Σύλλογος Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, καταγγέλλει τραγική υποστελέχωση που μπορεί να φέρει σε οριακά σημεία λειτουργίας το Θεραπευτήριο με αποτέλεσμα την κατάρρευση όλου του συστήματος περίθαλψης. Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην επιστολή του:

«Όπως γνωρίζετε, αυτές τις ημέρες λήγουν οι συμβάσεις των 11 συναδέλφων που τοποθετήθηκαν με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ (Πρόσκληση 2/2022). Η λήξη των συμβάσεών τους (για άλλη μια φορά) , επιδεινώνει το μόνιμο πλέον πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, και φτάνει σε οριακά σημεία τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου, κυρίως στην καθαριότητα που μένει με 4 υπαλλήλους (2 μόνιμοι και 2 επικουρικοί) και τα μαγειρεία που μένουν με 6 υπαλλήλους (4 μόνιμοι και 2 επικουρικοί covid-19). Στην καθαριότητα το πρόγραμμα βαρδιών βγαίνει με ημέρες που θα εργάζονται ένας υπάλληλος πρωί και ένας απόγευμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα και την υγιεινή των δωματίων των περιθαλπόμενων και του κτιρίου συνολικά, καθώς και την επιβάρυνση των υπαλλήλων οι οποίοι έχουν βιώσει ουκ ολίγες φορές αυτήν την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, με εργασία χωρίς άδειες και κομμένα ρεπό. Επί της ουσίας δεν μπορεί να καθαριστεί το κτίριο. Στα μαγειρεία επίσης, ήδη η κατάσταση είναι οριακή, με απογευματινές βάρδιες ενός ατόμου ενώ σε περίπτωση αδειών θα υπάρξουν και μέρες με έναν υπάλληλο πρωί και έναν απόγευμα και πρόβλημα στα ρεπό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σίτιση των περιθαλπόμενων. Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που λείψουν υπάλληλοι (πχ με αναρρωτικές), θα υπάρξει και αδυναμία συμπλήρωσης του προγράμματος βαρδιών. Επίσης, στο ενδεχόμενο μη ανανέωσης των συμβάσεων των 11 επικουρικών υπαλλήλων covid-19 μετά την 30η Σεπτέμβρη 2023, οι οποίοι καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες του φορέα, θα δημιουργηθεί συνολικό πρόβλημα ασφάλειας των περιθαλπόμενων και λειτουργίας του Θεραπευτηρίου σε όλα τα τμήματα. Επανειλημμένως έχουμε απαιτήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η τραγική έλλειψη μόνιμου προσωπικού δεν μπορεί να αναπληρωθεί με ιδιώτες, σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους περιθαλπόμενους και του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, ούτε με συμβάσεις προσωπικού που έρχεται και φεύγει. Αυτή τη στιγμή καλύπτεται το 43% των θέσεων μόνιμου προσωπικού (33 από τις 76 οργανικές), συν δύο αποσπασμένοι συνάδελφοι. Τέλος, δεν μπορεί κάθε φορά, να «πληρώνουν» την πολιτική υποστελέχωσης και υποβάθμισης του δημοσίου, οι περιθαλπόμενοι με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι συνάδελφοι με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία (επιβάρυνση, έκθεση σε κινδύνους, κομμένα ρεπό και καλοκαιρινές άδειες κλπ). Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Θ.Χ.Π.Ε»

Οι προηγούμενες κινήσεις

Το Δ.Σ. των εργαζομένων του ΘΧΠΕ ήδη από τον Οκτώβρη του 2022 είχε αποστείλει έγγραφο προς το Δ.Σ. ΘΧΠΕ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα ΜΜΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΑΔΕΔΥ αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο, διαμαρτυρόμενο για τα προβλήματα των εργαζομένων με βασικότερο την έλλειψη προσωπικού. Ζητούσαν μάλιστα τα εξής: «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον ΑΣΕΠ, άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες οργανικά κενά. Γενναία παράταση και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υπαλλήλων. Μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του Θεραπευτηρίου! Επαρκή θέρμανση, ασφάλεια, μέσα και υποδομές! Αναδρομική καταβολή των αυθαίρετα κομμένων επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών! Αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Επιστροφή 13ου-14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά».

Στη Βουλή έφεραν το θέμα έλλειψης προσωπικού του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, η Θεανώ Φωτίου και άλλοι 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην ερώτηση ανέφεραν: «Σε επιστολή τους μετά από τη ΓΣ της 13η1/12, οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας (ΘΧΠΕ) διαμαρτύρονται καταρχάς για τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (σήμερα καλύπτεται μόλις το 47% των οργανικών θέσεων), αλλά και επικουρικό, αφού μέσα στο 2022 απολύθηκαν 10 επικουρικοί που υπηρετούσαν επί ένα χρόνο και ένας με 5χρονη συνεχόμενη εργασία. Άλλοι 11 επικουρικοί που είχαν προσληφθεί για τον covid19 συνεχίζουν να εργάζονται με τρίμηνες παρατάσεις (!) Η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε ποτέ τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022 ενώ δεν υπάρχει προγραμματισμός για το 2023».Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις σε δημόσιες δομές κοινωνικής φροντίδας, μεταξύ αυτών και για το ΘΧΠΕ, βάσει των τότε αναγκών, προβλέποντας στο νόμο αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας για συμβασιούχους. Τέλος αναφορά για το πρόβλημα υποστελέχωσης του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισυνάπτοντας και έγγραφο – απόφαση του ΔΣ των εργαζομένων στο Θεραπευτήριο, όπου διεκδικούν άμεση λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Στην αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής χαρακτηριστικά αναφέρουν: «ΑΝΑΦΟΡΑ για τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα στη λειτουργία του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας. Οι βουλευτές Παπαναστάσης Νίκος, Κανέλλη Λιάνα και Λαμπρούλης Γιώργος, κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα στη λειτουργία του Θεραπευτηρίου».

Τι δηλώνει ο Διοικητής του ΘΧΠΕ Κλεομένης Λάππας

Μετά και τη νέα επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας για το πρόβλημα υποστελέχωσης που ταλανίζει τον Οργανισμό, ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον Διοικητή του ΘΧΠΕ, Κλεομένη Λάππα, ο οποίος δήλωσε για το πρόβλημα που εκθέτει η επιστολή των εργαζομένων:

«Οι προσπάθειες της Διοίκησης σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες για τη στελέχωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας είναι συνεχείς και αποτελούν την κύρια προτεραιότητα για τον Διοικητή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου, αναμένεται η έκδοση δύο (2) προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η οποία αφορά:

  1. Την υπ’ αριθμ. 31/04-11-2022 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2022) για την πρόσληψη 7 μόνιμων υπαλλήλων.
  2. Την υπ’ αριθμ. 50/27-09-2022 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2023) για την πρόσληψη 10 μόνιμων υπαλλήλων.

Ταυτοχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για τη στελέχωση του Θεραπευτηρίου με 8 υπαλλήλους.

Επιπροσθέτως, εντός δεκαπενθημέρου ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κατόπιν σχετικής έγκρισης (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./59/6625 20-04-2023) για τη στελέχωση του Θεραπευτηρίου με 5 επιπλέον υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Διοίκηση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας καθώς και οι Διοικήσεις των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας έχουν ήδη ενεργήσει και βρίσκονται σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να δοθεί παράταση στις συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού COVID έως το τέλος του έτους 2023».