Μια κοινή ανακοίνωση του ΓΕΑ επισημοποίησε το δυσάρεστο τραγικό γεγονός: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14.52’ αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά την διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στο Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Τούτη τη φορά δεν χρειάστηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τραγικό συμβάν, αφού τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέβασαν λίγο αργότερα τα συνταρακτικά πλάνα των τελευταίων στιγμών που κατέπεσε το μοιραίο Canadair μέσα σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Πλάνα που διακινήθηκαν και σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ως ένα σπάνιο ντοκουμέντο μιας αεροπορικής τραγωδίας. Πολλοί ειδικοί και μη, επιδόθηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, κύρια αποστολή του συγκεκριμένου αεροπλάνου (ηλικίας 50 ετών περίπου) είναι η από αέρος πυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται  και σε αποστολές έρευνας  και διάσωσης. Έχει την δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Τα Canadair CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν  τους δυο ήρωες την 27/7 στο Κιλκίς, γενέτειρα του Ανθυποσμηναγού και την 28/7 στα Χανιά του Σμηναγού επί παρουσία της πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κηρύχτηκε εθνικό πένθος, προάγοντας τιμητικά τους δύο τεθνεώτες ήρωες σε Αντιπτεράρχους, από δε την δε πολιτική ηγεσία και τη Βουλή εξαγγέλθηκαν μέτρα οικονομικής στήριξης των οικογενειών τους.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα δυο ακόμη γενναία Ελληνόπουλα πέρασαν στο πάνθεο των ηρώων. Οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι οι σύγχρονοι ήρωες, που δίνουν τη μάχη  για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από την καθημερινή αναχαίτιση των τούρκικων μαχητικών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, συμμετέχουν με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα στην κατάσβεση των  πυρκαγιών. Αυτοί οι αετοί των αιθέρων δεν υπολογίζουν τη ζωή τους μπροστά στο πατριωτικό τους καθήκον. Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία έχει θρηνήσει εκατοντάδες αεροπόρους τις τελευταίες δεκαετίες.

Την κάθε φορά βέβαια που ‘’φεύγει’’ κι ένας ήρωας, ξανά επαναλαμβάνονται οι ίδιες αντιπαραθέσεις, οι ίδιες συζητήσεις που έχουν σχέση με τις ελλείψεις στις ένοπλες δυνάμεις, στα απαρχαιωμένα αεροπορικά μέσα, και τις δύσκολες συνθήκες των πιλότων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Αυτό το χάσμα  καλύπτεται μόνο από τους πραγματικούς ήρωές μας, αεροπόρους.

‘Όλα αυτά στον απόηχο του ατέλειωτου θρήνου των οικογενειών των δυο γενναίων στο Κιλκίς και στα Χανιά. Άσχετα βέβαια αν μερικοί υπουργοί της κυβέρνησης και κάποιος Περιφερειάρχης διασκέδαζαν χορεύοντας ή κάνοντας διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, την ώρα που οι νεκροί ήταν άταφοι και μαίνονταν οι φονικές πυρκαγιές στη Χώρα.

Δόξα και τιμή για τους πρώτους ήρωες, ντροπή και αίσχος για τους δεύτερους!