Στο πλαίσιο της κατάθεσης του Φακέλου – Αίτησης για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων από την ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, πραγματοποιήθηκε στις 04 Μαΐου 2022 συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, κατά την οποία ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΝΕΠ κ. Φάνης Σπανός παρέδωσε στον Υπουργό ηλεκτρονικό αντίγραφο του φακέλου.

Στη συνάντηση, κατά την οποία ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα προετοιμασία και το χρονοδιάγραμμα του έργου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΣΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων κ. Πάνος Λώλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΝΕΠ κ. Ανδρέας Λουκάτος. Η έγκαιρη κατάθεση του Φακέλου, εντός της από τον νόμο προβλεπόμενης προθεσμίας, αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στη διαδικασία ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, στόχο για τον οποίο ο ΣΒΣΕ έχει εργαστεί συστηματικά.

Με συνολική έκταση περί τα 11.500 στρέμματα, το Πάρκο Οινοφύτων θα είναι το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €116 εκατ. (πλέον ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από ιδιωτική χρηματοδότηση. (ίδια κεφάλαια των μετόχων της ΕΑΝΕΠ, δανεισμό και εισφορές σε χρήμα των ιδιοκτητών γης κατά τη διαδικασία πολεοδόμησης). Παράλληλα, επιδιώκεται επιχορήγηση μέρους της επένδυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Δουλεύουμε εντατικά από την αρχή της προηγούμενής μας θητείας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού και τη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης των Οινοφύτων σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός οικονομικού θύλακα με δυναμικό ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ο φάκελος που καταθέσαμε, ως Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, μας φέρνει προ των πυλών για μια παρέμβαση προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ!

Συντονισμένα και μεθοδικά, συνεργαζόμαστε με την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αναπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, η ΚΥΑ για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου. Συγχαίρω και ευχαριστώ για τη συνεργασία μας όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με τους οποίους υπηρετούμε αυτόν τον σημαντικό στόχο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος της Ε.ΑΝ.Ε.Π. Ο.Α. Φάνης Σπανός.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΣΕ κ. Πάνος Λώλος δήλωσε: «Στα Οινόφυτα είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση του ΣΒΣΕ -και συνολικά της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής των Οινοφύτων- για την κατάθεση του φακέλου. Προσβλέπουμε πλέον στην εξέτασή του από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και στη συμπλήρωσή του, όπου χρειάζεται, από την πλευρά της ΕΑΝΕΠ, με στόχο η ΚΥΑ Έγκρισης Ανάπτυξης του Πάρκου να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2022. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η οργάνωση της περιοχής σε ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο, σε δύο φάσεις, με πολεοδόμηση και δημιουργία των έργων υποδομής που απαιτούνται για τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων είναι το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3982/2011 και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) ανά την Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του έργου δημιουργούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή και οι επιχειρήσεις θα επωφελούνται από πολύ καλύτερους όρους δόμησης, απλούστερες διαδικασίες για την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας τους, καθώς επίσης θα μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να μεταπίπτουν στην χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλοντικής κατάταξης, όπως προβλέπεται για τα Επιχειρηματικά Πάρκα».