Οι απαντήσεις των αρμόδιων φορέων στο ερώτημα Βελόπουλου

Ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με τα αιολικά πάρκα στην Περιφέρεια Ευρυτανίας. Ο Βουλευτής μάλιστα αναφέρθηκε στην άρνηση των κατοίκων πολλών Τοπικών Κοινοτήτων στην εγκατάσταση των 16 ανεμογεννητριών στην θέση «ΚΑΥΚΙ – ΜΥΤΗ». Ο ίδιος μάλιστα έθεσε τις εξής ερωτήσεις για το θέμα: «1.Προτίθεσθε να επαναξιολογήσετε και να σταματήσετε την επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την Ευρυτανία, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η λύση του ενεργειακού ζητήματος αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω των Αιολικών Συστοιχιών που προτείνετε, δεν είναι λύση, αφού, αφενός, δεν υποκαθίστανται με την αιολική τεχνολογία τα ορυκτά καύσιμα, και αφετέρου, υποβαθμίζονται τα τελευταία παρθένα φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη; 2.Προτίθεσθε να λάβετε υπόψη τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους προς απομάκρυνση των αιολικών πάρκων, καθώς, το ως άνω έργο στόχο έχει την αποκόμιση τεράστιων κερδών εις βάρος του τοπικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας;»

Οι απαντήσεις των αρμοδίων

Τις δικές τους απαντήσεις για το θέμα των αιολικών πάρκων διατύπωσαν οι αρμόδιοι αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κων/νο Σκρέκα, ο οποίος ανέφερε ότι «Οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε έργου ΑΠΕ εξετάζονται κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησής του». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: «ΤοΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θέτει φιλόδοξους στόχους σχετικά με την προώθηση των ΑΠΕ.[…] Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και την διασφάλιση της δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο». Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης του τμήματος αδειοδότησης κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος αναφέρει ότι: «Από την εξέταση των στοιχείων του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://geo.rae.gr/), προκύπτει ότι η ερώτηση αφορά, σε έναν (1) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας ΑΝΕΜΟΔΡΑΣΗ Μ.Α.Ε., ο οποίος διαθέτει άδεια παραγωγής από τις 30 Μαΐου2012». Προχωρά μάλιστα τονίζοντας: «η μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου, αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού. Σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχής των οικείων ΟΤΑ στη λήψη αποφάσεων, προβλέπεται σχετική διαδικασία κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας ανέφερε: «Βάσει του Μητρώου της ΡΑΕ, εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας έχουν χορηγηθεί 40 Άδειες Παραγωγής αιολικών συνολικής ισχύος 751,79 MW. Από τα ανωτέρω 6 έργα συνολικής ισχύος 152,6 MW έχουν Άδεια Εγκατάστασης, 1 έργο ισχύος 16 MW έχει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και 33 έργα συνολικής ισχύος 583,19 MW βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας». Εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ 2 αιτήσεις αιολικών σταθμών για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 105,6 MW. Άδεια Παραγωγής για αιολικό πάρκο ισχύος 32 MW στη θέση «ΚΑΥΚΙ-ΜΥΤΗ», των Δημοτικών Ενοτήτων Αγράφων και Βίνιανης, του Δήμου Αγράφων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Περαιτέρω ζητήματα που αφορούν ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας που δεν σχετίζονται με τα ανωτέρω, καθώς και ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, του αρχαιολογικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της περιοχής εξετάζονται σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου».

Τέλος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού κ. Γεώργιος Μανούρης ανέφερε ότι για τις υποδομές ενέργειας προβλέπεται: «Ανάπτυξη ΑΠΕ μέσω ΜΥΗΕ και της αξιοποίησης της βιομάζας με χρήση των ηπιότερων τεχνολογιών και εγκαταστάσεων στον ευαίσθητο οικολογικά και αναπτυξιακά ορεινό χώρο των υψηλών δασικών και αλπικών οικοσυστημάτων και των κατολισθαινουσών περιοχών τους και ιδίως στην Π.Ε. Ευρυτανίας λόγω παρουσίας όλων των ανωτέρω παραμέτρων. Προώθηση της ανάδρασης προς το Ε.Π. ΑΠΕ της έγκαιρης εξαίρεσης συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας και τμημάτων των ορεινών όγκων Οίτης – Βαρδουσίων -Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας από τις περιοχές ΠΑΠ του Ε.Π. Η ευρύτερη περιοχή της αναφερόμενης στην ερώτηση Βουλής θέσης τοποθέτησης ανεμογεννητριών: «ΚΑΥΚΙ -ΜΥΤΗ», της Δημοτικής Ενότητας Βίνιανης, εμπίπτει στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας του Ειδικού Πλαισίου». Τόνισε επίσης ότι: «Θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ».