Τον Δήμο Αγράφων επισκέφτηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 το Γυμνάσιο της Νέας Λαμψάκου Εύβοιας, το πρώτο σχολείο που έρχεται στην περιοχή, υλοποιώντας το νέο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Τα Ψηλά Βουνά», με έδρα τον Δήμο Αγράφων.
Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στα ποτάμια και στα δάση των Αγράφων, γνώρισαν την ιστορία του τόπου, ενώ δε δίστασαν να αναρριχηθούν και στα απότομα βράχια που διαθέτουν τα ορεινά Άγραφα, με τη βοήθεια ειδικών και κατάλληλου εξοπλισμού. Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα του Δήμου Αγράφων δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με την κληρονομιά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, την πολιτιστική και ιστορική διαδρομή, το φυσικό πλούτο, την αυθεντικότητα, την γνήσια αγραφιώτικη φιλοξενία το οποίο παρουσίασε στην τέως Γενική Γραμματέα Παιδείας κα. Γκίκα και μετά την αξιολόγηση του Προγράμματος από Στελέχη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καρπενησίου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έλαβε την έγκριση υλοποίησης από όλα τα Σχολεία της Επικράτειας.
Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανέφερε τα εξής για το πρόγραμμα: «Η πανδημία αποτέλεσε έναν ανασταλτικό παράγοντα αλλά από εδώ και στο εξής που η κατάσταση φαίνεται πως ομαλοποιείται, είμαστε σίγουροι πως πολλά σχολεία από όλη τη χώρα θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε αυτό το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα και μέσα από διάφορες δραστηριότητες, οι μαθητές θα γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την αγραφιώτικη φύση. Είμαστε σίγουροι πως αυτό το ταξίδι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των παιδιών ως μία από τις πιο όμορφες στιγμές των σχολικών τους χρόνων και περιμένουμε με χαρά τους επόμενους επισκέπτες μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την όλη οργάνωση στο ΚΠΕ Καρπενησίου, στον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων και προσωπικά στον πρόεδρο του Θωμά Νταβαρίνο, στον ορειβάτη και φίλο Χαρίλαο Γρανίτσα και στις εργαζόμενες στη μαθητική Εστία κα Μουρτζιάπη και κα Τσιάκου».