Σύμφωνα  με άρθρο της Καθημερινής «Βίους αντίθετους» διάγουν αυτήν την περίοδο η αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών και η αντίστοιχη των θερινών. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι: ‘‘Η πρώτη περίπτωση (των ορεινών κατοικιών), όπως αποδεικνύεται και φέτος, εξακολουθεί να βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», με τη ζήτηση να παραμένει αναιμική, τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά θερινών εξοχικών συνέχισε και φέτος να βελτιώνεται. Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ακινήτων, η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κατά βάση στο ότι το αγοραστικό κοινό των χειμερινών εξοχικών κατοικιών ήταν ανέκαθεν Ελληνες, που αυτήν την περίοδο απέχουν από τη συγκεκριμένη αγορά και από την αγορά εξοχικών εν γένει. Αντιθέτως, τα παραθαλάσσια εξοχικά ακίνητα καταγράφουν πλέον σημαντικά αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, τόσο για λόγους επενδυτικούς (π.χ. μίσθωση μέσω Airbnb) όσο και για λόγους απόκτησης άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος της «χρυσής βίζας»’’ .

Όσο λοιπόν η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθεί να δέχεται πλήγμα από την υπερφορολόγηση και την ταυτόχρονη διατήρηση του υψηλού κόστους ζωής, σε επίπεδο τιμών των καταναλωτικών αγαθών, είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει για αρκετά ακόμα χρόνια, τόσο στην αγορά κύριας κατοικίας και ακόμα περισσότερο και σε εκείνη των χειμερινών εξοχικών, που αποτέλεσαν ένα από τα βασικά «είδη πολυτελείας» του πρόσφατου παρελθόντος. Σύμφωνα με το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, το απόθεμα απούλητων χειμερινών εξοχικών εξακολουθεί να υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ακίνητα. Μάλιστα, αυτό καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι τιμές από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί στο μισό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα η εικόνα που καταγράφεται και στο Καρπενήσι είναι πτωτική σε ότι αφορά την αξία των ακινήτων με αξία 1.215 ευρώ/τ.μ. σήμερα, πτώση 47%. Ίδια και μεγαλύτερη πτώση καταγράφει και η αξία ακινήτων σε άλλους χειμερινούς προορισμούς όπως στα Τρίκαλα, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στην Πέλλα. Αντιστοίχως, στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας (με το Λιβάδι να αποτελεί την πλέον «χτυπημένη» περιοχή), η μέση τιμή πώλησης σήμερα δεν ξεπερνά τα 1.290 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έχοντας υποχωρήσει κατά 57% σε σχέση με τις 3.000 ευρώ/τ.μ. που ήταν η μέση τιμή το 2008. Τότε ήταν η περίφημη εποχή που η Αράχωβα είχε αναδειχθεί σε «Μύκονο του χειμώνα», με όλην την εγχώρια επιχειρηματική, πολιτική και οικονομική ελίτ να συνωστίζεται στην εν λόγω περιοχή. Η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη κατοικιών, οι οποίες με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν στα αζήτητα, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, όσοι θέλησαν να πουλήσουν το ακίνητό τους διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό, όσο και να μείωναν τις απαιτήσεις τους. Όπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, «αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν, δανειζόμενοι, στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ., βρίσκονται σήμερα πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί τη ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας, όπου μετά το κατασκευαστικό “αμόκ” –σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στη λίμνη– δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης».