Η έλλειψη προσωπικού, οι βάρδιες, οσταθμός ΕΚΑΒ στη Δυτ. Ευρυτανία και ο Αντιπεριφερειάρχης

Τι λέει ο Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ

Ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου στη Δυτική Ευρυτανία, από έλλειψη υποδομών και ασθενοφόρου, πυροδότησε για μια ακόμη φορά το πάγιο αίτημα της περιοχής για δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ σε κάποιο κεντρικό χωριό του Δήμου Αγράφων για να εξυπηρετούνται άμεσα τα περιστατικά και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας. Ο μέσος χρόνος των 5 ωρών συνολικά για να διακομιστεί ασθενής από κάποιο χωριό των Αγράφων μέχρι το Καρπενήσι και οι λίγες βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι το αγκάθι που εγείρει συζητήσεις και ζητά λύσεις από τους αρμόδιους φορείς και το ΕΚΑΒ Ευρυτανίας μοιάζει να βρίσκεται στα αζήτητα.

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας παραχώρησε ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Λαμίας κ. Δημήτριος Χαλεπλής, ο οποίος τοποθετήθηκε για το τραγικό συμβάν με τον 60χρονο άνδρα, την έλλειψη προσωπικού, τις βάρδιες, τις νέες προσλήψεις, το σταθμό ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία και την επικοινωνία του με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. ΑριστείδηΤασιό. Ο κ. Χαλεπλής εκπροσωπεί και τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ Ευρυτανίας μιας και το συγκεκριμένο αποτελεί παράρτημα της Λαμίας, χωρίς να έχει διοικητική αυτονομία, ούτε καν στα δρομολόγια και τις βάρδιες των εργαζομένων του.

Αναλυτικότερα, πρώτο θέμα συζήτησης την τελευταία εβδομάδα στην Ευρυτανία και όχι μόνο, ήταν το συμβάν με τον 60χρονο άνδρα από το Λιθοχώρι του Δήμου Αγράφων που έχασε τη ζωή του, την περασμένη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια διακομιδής του με το ασθενοφόρο από το Ραπτόπουλο, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Ο κ. Χαλεπλής ανέφερε σχετικά: «Συλλυπούμαστε τους οικείους του για το τραγικό αυτό γεγονός. Επειδή καταφέρθηκαν κάποιοι σύμφωνα με τις δηλώσεις που διαβάσαμε κατά των εργαζομένων, να ενημερώσουμε ότι οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμιά ευθύνη αν δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να φτάσουν άμεσα στα συμβάντα και να επανδρώσουνόλα τα Κέντρα Υγείας και όλες τις περιοχές με βάσεις, τομείς και σταθμούς ΕΚΑΒ. Δυστυχώς όμως η γεωμορφολογία μας δεν μας το επιτρέπει. Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε ο τομέας ΕΚΑΒ στο Καρπενήσι, ενώ αμέτρητα ήταν και τα χαρτιά που εστάλησαν προς την Κεντρική Διοίκηση, ώστε να γίνει η επάνδρωση του ΕΚΑΒ».

Η έλλειψη προσωπικού

Μεγάλο είναι το θέμα έλλειψης προσωπικού στο σταθμό ΕΚΑΒ Καρπενησίου. Ο κ. Χαλεπλήςμάλιστα τόνισε ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ όχι μόνο στο Καρπενήσι αλλά και σε άλλους σταθμούς. Όσον αφορά τις βάρδιες ο κ. Χαλεπλήςανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καλύπτουν βάρδιες που έχουν κενά, ώστε να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Πραγματοποιούν μάλιστα επιπλέον βάρδιες, έχοντας στερηθεί οι εργαζόμενοι μεγάλο αριθμό ρεπό έως σήμερα. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που προσωπικό του ΕΚΑΒ Λαμίας καλύπτει βάρδιες και στο Καρπενήσι καθώς το παράρτημα ΕΚΑΒ Καρπενησίου υπάγεται στη Λαμία, όπου αποτελεί μία από τις 12 έδρες ΕΚΑΒ της χώρας». Ο κ. Χαλεπλής όπως μας ανέφερε κρίνει απαραίτητο να γίνει προσπάθεια και από τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ και από τους τοπικούς άρχοντες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις για σταθμούς ΕΚΑΒ.

Οι προσλήψεις

Ένα ακόμη θέμα που είναι σημαντικό να λυθεί άμεσα είναι η επάνδρωση προσωπικού όλων των σταθμών ΕΚΑΒ της χώρας. Για το Καρπενήσι συγκεκριμένα όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Λαμίας «πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Ευρυτανία, όμως κανείς δεν αποδέχτηκε τη θέση. Αυτό το θέμα έχω μεταφέρει και στους τοπικούς άρχοντες και στον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Σβερώνη, ο οποίος κάνει προσπάθειες να δοθούν παροχές που θα δελεάσουν τους επιτυχόντες δίνοντάς τους κίνητρα για τους τομείς Άμφισσας και Καρπενησίου.Τα παραδείγματα τα έχουμε από αντίστοιχες πρωτοβουλίες που παίρνουν οι τοπικοί άρχοντες στα ελληνικά νησιά, ώστε να εξασφαλίζουν παροχές υγείας στους συμπολίτες τους, παρέχοντάς διαμονή στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

Αισιοδοξία για το μέλλον δίνει το γεγονός ότι αναμένεται σύντομα να βγουν και νέες θέσεις εργασίες με το επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχουν τρεις αιτήσεις εργαζόμενων που ζητούν μετάθεση στο Καρπενήσι. Παρόλα αυτά δεν είναι όμως λύση που προτείνεται από κάποιους τοπικούς άρχοντες να επανδρώσουν τους τομείς αυτούς με πυροσβέστες και με δημόσιους υπαλλήλους. Οι διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου είναι επαγγελματίες υγείας, βγάζουν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, έχουν δύο χρόνια κατάρτιση, ώστε να παρέχουν στους συμπολίτες μας τις απαραίτητες βοήθειες».

Ο σταθμός ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία

Εφικτή θεωρείται επίσης και η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία, όπως τονίζει ο κ. Χαλεπλής, «αν ζητηθεί κατάλληλο προσωπικό από όλη την Ευρυτανία, με συλλογική προσπάθεια θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες τις γεωμορφολογικές της περιοχής». Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού όπως επεσήμανε ο κ. Χαλεπλής, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα. «Εμείς κάνουμε προσπάθειες να ενημερώνονται οι τοπικοί άρχοντες για όλα τα θέματα του ΕΚΑΒ, όπως και για τις μεταθέσεις που πρόκειται να γίνουν»ανέφερε ο κ. Χαλεπλής.

Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. ΑριστείδηΤασιό για το θέμα της στελέχωσης του σταθμού ΕΚΑΒ στο Καρπενήσι αλλά και τη γενικότερη θέση της Περιφέρειας σε θέματα υγείας, ο ίδιος μας ανέφερε τα εξής:«Δυστυχώς άλλη μια φορά φάνηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν στοδυναμικό των υπηρεσιών Υγείας ειδικά στη Δυτική Ευρυτανία. Σε επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς της 5ης ΥΠΕ, Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίουαλλά και τον υπεύθυνο ΕΚΑΒ Στερεάς Ελλάδας βρίσκουμε ευήκοα ώτα και ευελπιστούμε ότι θα δρομολογηθούν και οι απαραίτητες λύσεις προς την στελέχωση του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας, είτε μέσω προκήρυξης που δρομολογείται, είτε μέσω των μεταθέσεων προσωπικού από άλλες περιοχές που έχουν ζητήσει να έρθουν στην Ευρυτανία. Ως Περιφέρεια θα πρέπει όμως να τονίσω ότι με τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την πλήρωση θέσεων αγροτικών και επικουρικών ιατρών στην περιοχή μας έχουμε βοηθήσει αρκετά το σύστημα υγείας. Να σημειώσω ότι ετήσια επενδύουμε πάνω από 115.000 ευρώ για ιατρικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγεία».

Η επιστολή Κοντογεώργου στην 5η ΥΠΕ για το θέμα

Με θέμα την «Αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Ευρυτανίας», ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος απέστειλε επιστολή προς το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κύριε Διοικητά,

Μόλις πριν δύο ημέρες, ο τόπος μας, η ορεινή και δυσπρόσιτη Ευρυτανία και όλοι οι πολίτες, θρηνήσαμε ακόμη ένα νέο συμπολίτης μας, ο οποίος ξεψύχησε μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά την μεταφορά του από το Λιθοχώρι του Δήμου Αγράφων, όπου υπέστη, σύμφωνα με τους γιατρούς εγκεφαλικό επεισόδιο, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Δυστυχώς και το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας σας, ήταν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης οδηγών, αφού υπηρετούν δύο οδηγοί και ο τρίτος βρίσκεται σε ειδική άδεια και στα όρια συνταξιοδότησης.

Το τραγικό αυτό γεγονός, φέρνει στην επιφάνεια και πάλι, τις χρόνιες αδυναμίες οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ σε περιοχές όπως είναι η Ευρυτανία, αλλά και την αγωνία των πολιτών για την ίδια τους την ζωή, σε περίπτωση ανάγκης.Φέρνει στην επιφάνεια, το παλαιότερο δίκαιο αίτημα μας, για την οργανωμένη λειτουργία παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην δυτική Ευρυτανία και την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά και έγκαιρα σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και να εμπνεύσουν κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες της περιοχής.

Κύριε Διοικητά,

Γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας, πρόσφατα εξήλθε, από τα μνημόνια των Δανειστών, που περιόριζαν την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως επίσης και την πανδημία που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.Γνωρίζουμε επίσης, την δυσκολία εξεύρεσης πόρων. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη, για την προστασία της ζωής των πολιτών που διαβιούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές:

Να επανεξετάσετε άμεσα με την δέουσα ευαισθησία την δυνατότητα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και συνολικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  σε όλο το Νομό Ευρυτανίας.

Να προκηρύξετε άμεσα τρείς θέσεις επικουρικών οδηγών ασθενοφόρων, εφαρμόζοντας απόλυτα τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ (ειδικά εκείνες που αναφέρονται διαζευκτικά στο βασικό τίτλο σε περίπτωση έλλειψης για να υπάρχει ενδιαφέρον), ώστε το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας να έχει ετοιμότητα σε εικοσιτετράωρη βάση.

Να προγραμματίσετε στο αμέσως επόμενο διάστημα, το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, για την στελέχωση του ΕΣΥ συνολικά στην Ευρυτανία.Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση».

Μία ακόμη ανθρώπινη ζωή χάθηκε, μεγαλώνοντας δραματικά τη λίστα των απωλειών στη Δυτική Ευρυτανία, η οποία φαίνεται να είναι έρμαιο της τύχης ή της ατυχίας, όσον αφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας και την διαχείριση έκτακτων περιστατικών. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να καλύψει μια από τις βασικότερες ανάγκες των πολιτών του στην περιοχή, αποτελεί ίσως και τον σημαντικότερο λόγο εσωτερικής μετανάστευσης των κατοίκων της Ευρυτανίας, οδηγώντας στην ερήμωση και την εγκατάλειψη του τόπου. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι ακούν ότι θα δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ, θα ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Δ.Φραγκίστας και θα λειτουργήσει κανονικά το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, αλλά μόνο κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σοβαρό ή και τραγικό περιστατικό. Το ερώτημα είναι αν κληθεί το ΕΚΑΒ Ευρυτανίας να καλύψει δύο περιστατικά ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του νομού, θα μπορέσει να ανταποκριθεί όλο το 24ωρο; Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε σταθερή βάση για τη μεταφορά αιμάτων στη Λαμία, τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού; Αν φτιαχτεί σταθμός ΕΚΑΒ στα Άγραφα θα λειτουργεί όπως πρέπει ή θα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με το Καρπενήσι; Οι Ευρυτάνες απαιτούν άμεσα και δικαιούνται να πάρουν απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα και να βρεθεί μια οριστική λύση σε ένα θέμα απ΄ το οποίο εξαρτώνται οι ζωές τους