Στο Καρπενήσι η Σοφία Ζαχαράκη

Σε μεγάλη κινητικότητα βρέθηκαν κομματικά στελέχη και τοπικές αρχές στη Λαμία αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιώντας συναντήσεις με φορείς, αλλά παρουσία πολιτών, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές, επισκέφτηκε τη Λαμία στα πλαίσια του προεκλογικού του αγώνα, συνάντησε τους Δημάρχους της περιφέρειας στην συνεδρίαση της ΠΕΔ και πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ολοκληρώνονταςτην επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας. Αναφέρθηκε στις εκλογές τον Μάιο, καθώς και στην υλοποίηση μιας σειράς στόχων που είχε θέσει ο ίδιος όταν ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τραγωδία τον Τεμπών, όπου παραδέχθηκε μόνο ένα μέρος της ευθύνης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος που συναντήθηκε με τις παθογένειες του συστήματος της χώρας.

Με μια κυκλωτική κίνηση των υπουργών του ο Πρωθυπουργός θέλησε να έχει την εικόνα από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και από διάφορους τομείς.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις των υπουργών ξεκίνησαν από τις 9:30 το πρωί με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να συνομιλεί με τους συγκεντρωμένους δημάρχους απ’ όλη τη Στερεά Ελλάδα στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για να συζητήσει τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με κορυφαία τις χρηματοδοτήσεις και τα έργα που δεν προχωρούν.

Παράλληλα, στη Λαμία και η συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον αν. υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, όπου συζητήθηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου βρέθηκαν στη σύσκεψη στη Λιβαδειά για θέματα του πρωτογενούς τομέα, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς την ίδια ώρα στο Καρπενήσι συζήτησαν θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Ταυτόχρονα, στην Άμφισσα η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα συζητούσαν τα θέματα για την υγεία, την πρόνοια και την απασχόληση. Στη Χαλκίδα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ Χρήστος Τριαντόπουλος συζήτησαν θέματα σχετικά με τις υποδομές αλλά και την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Στη 1:00, όλοι υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και στελέχη αφού είχαν ολοκληρώσει τις συζητήσεις στους νομούς που είχαν βρεθεί, μετέβησαν στη Λαμία για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στο Καρπενήσι η Σοφία Ζαχαράκη

Πριν την παρουσία της στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην ομιλία του πρωθυπουργού το μεσημέρι, η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, το πρωί της ίδιας μέρας βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, οι τοπικές αρχές και κάποιοι φορείς.

Τέθηκαν θέματα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και του Τουρισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ευρυτανία. Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν αφενός στα έργα και στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια σε αυτούς τους τομείς πολιτικής αλλά κυρίως στον προγραμματισμό για το μέλλον και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η κα Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για τον χειμερινό τουρισμό, για τον ορεινό τουρισμό θα έλεγα ευρύτερα για πρώτη φορά το 2021 μαζί με το Υπουργείο τρέξαμε μία καμπάνια έτσι ώστε, να συζητήσουμε παντού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα έχει και χειμώνα, έχει και ορεινούς όγκους, έχει το βουνό, έχει τη λίμνη, έχει τα ποτάμια, έχει τα μονοπάτια έχει όλες αυτές τις εναλλακτικές δραστηριότητες που την καθιστούν ιδανική χώρα, ιδανικό προορισμό για αυτούς που επιζητούν και τη βιωσιμότητα ως βασικό άξονα στις επιλογές τους, αλλά και τον slowtourism, τον πιο αργό τουρισμό…».

Χαρακτηριστική ήταν για μια ακόμη φορά, η απουσία πολιτιστικών συλλόγων, αθλητών, επαγγελματιών του τουρισμού οι οποίοι ποτέ δεν ενημερώθηκαν ούτε προσκλήθηκαν στην ανοιχτή συζήτηση ή κάποιοι σύλλογοι ενημερώθηκαν το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα να μη μιλάμε για μια πραγματικά ευρεία σύσκεψη, αφού έλειπαν βασικοί πυλώνες του τόπου των τομέων συζήτησης.

Η τοποθέτηση Τασιού στη θεματική της Ευρυτανίας

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη στο Καρπενήσι.

«Στο τρίπτυχο Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός ως Ευρυτανία έχουμε επενδύσει πολλά και κοιτώντας κάποια στοιχεία μου έκανε έκπληξη ότι σε αυτά τα τρία κομμάτια έχουμε επενδύσει ισόρροπα, εντελώς τυχαία… Στο πλαίσιο αυτό, για τον Πολιτισμό, να πω ότι ήδη έχουμε επενδύσει σε έργα ύψους 7,6 εκατομμύρια ευρώ που έχουν να κάνουν με την προστασία και την ανάδειξη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων, ολοκληρώνοντας κάποια σημαντικά έργα όπως είναι η Σωτήρα στη Φραγκίστα, σε εξέλιξη βρίσκεται το Καφαντάρειο. Οι εργασίες της αναβάθμισης σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων και τους δύο Δήμους στις Κορυσχάδες και στη Βίνιανη, σε μερικά μνημεία στην περιοχή μας. Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη Βράχα, προχωράει το έργο στη Φουρνά, βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα στους Δομιανούς, στα Βελωτά το Κέντρο Δημοκρατίας του Παύλου Μπακογιάννη. Η ανάπλαση και η αναστήλωση της Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, οι τοιχογραφίες στην Αγία Τριάδα στον Καθεδρικό Ναό της πόλης μας είναι επίσης πολύ σημαντικό μνημείο. Επίσης, υψηλά στην ατζέντας μας είναι ο Παλαιοχριστιανικός Ναός στο Κλαυσί και είμαι σίγουρος ότι και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα συνδράμουνε προς την κατεύθυνση αυτή, το έργο να δρομολογηθεί και να παράξει τα χρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία. Τέλος, σημαντικό κομμάτι είναι και η ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, ένα διαδραστικό και σύγχρονο μουσείο.

Στο κομμάτι του Αθλητισμού, επενδύουμε σημαντικά στις υποδομές μας. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει κάποια σημαντικά έργα στο Κολυμβητήριο Καρπενησίου, στο Κεντρικό Γήπεδο Καρπενησίου, στο Γυμνάσιο παραδίδοντας πραγματικά ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο-Λύκειο) με σπουδαίες εγκαταστάσεις, που έχουν να ζηλέψουν πολλοί συμπατριώτες μας, καθώς επίσης και το σημαντικό έργο που έχουμε στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτούμε ως Περιφέρεια και υλοποιεί ο Δήμος Καρπενησίου και είδαμε τι θα αφορά το αντικείμενο του έργου και πραγματικά θα αλλάξει την εικόνα του Αθλητικού μας Κέντρου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το μνημόνιο συνεργασίας, φιλοξενώντας σπουδαίες διοργανώσεις στην περιοχή μας με τις Ομοσπονδίες, με τον ΣΕΓΑΣ, ο οποίος πραγματικά έχει κάνει σπίτι του το Καρπενήσι και την Ευρυτανία για την προετοιμασία των Εθνικών ομάδων και θα πρέπει για αυτό τον λόγο να τους ευχαριστήσω.

Όσον αφορά τον τουρισμό να πω για τις προσπάθειες που γίνονται για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, έχοντας σημαντικά έργα σε εξέλιξη που αλλάζουν ουσιαστικά την εικόνα του Κέντρου τόσο με τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων, με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σαλέ, αλλά και την εγκατάσταση τεχνικής χιόνωσης. Βέβαια, τα σπουδαιότερα έρχονται και είναι ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία προσπάθεια που κάνουμε με μια μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού ως τεχνικού σύμβουλου από την Αυστρία, για να κάνουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου επισκέψιμο ως θεματικό κέντρο, αν είναι δυνατόν 365 ημέρες το χρόνο. Είναι ένας στόχος ρεαλιστικός, ο οποίος με στοχευμένες επενδύσεις μπορούμε να τον επιτύχουμε.

Υψηλά στην ατζέντα μας είναι και οι δράσεις που κάνουμε και στον Δήμο Αγράφων, για την λίμνη των Κρεμαστών. Εδώ και 4 χρόνια η λίμνη των Κρεμαστών έχει γίνει επισκέψιμη, γίνονται περιηγήσεις με σκάφη έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητά της και είναι ένα σημαντικός υδάτινος πλούτος, ο οποίος αλλάζει την εικόνα της Δυτικής Ευρυτανίας.

Όσον αφορά τον ναυτικό τουρισμό είναι σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε να ονομαστεί και να πάρει σήμα η Ευρυτανία ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός μέσω του Eurobank. Αλλά και η ανάπλαση στο Πάντα Βρέχει, ένας σπουδαίος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού.

Τέλος, θέλω να θέσω κάποια αιτήματα και θα αρχίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού κ. Διδασκάλου θα ήθελα να αναφέρω τα εξής σημαντικά πράγματα που πρέπει να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός από το Κλαυσί που σας είπα ότι είναι το νούμερο ένα πρέπει ως προτεραιότητα να έχουμε τη διάσωση του Γεφυριού του Μανώλη ένα ιστορικό γεφύρι, το οποίο δυστυχώς κινδυνεύει με κατάρρευση. Επίσης, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους Πύργους του Καραϊσκάκη στον Προυσό, γιατί είναι δύο σημαντικά μνημεία στην είσοδο του Μοναστηριού, όπου και αυτά έχουν σημαντικά θέματα διαβρώσεων και θα μπορούσαν με την βοήθεια του Υπουργεία να γίνουν θεματικώς επισκέψιμα. Επίσης θα ήθελα να θέσω το αίτημα η Υπηρεσία να λειτουργήσει περισσότερο και στην Ευρυτανία. Είμαστε λίγοι στην Χώρα που δεν έχουμε Εφορεία Αρχαιοτήτων, ένας από αυτούς είναι και ο Νομός Ευρυτανίας. Θα μπορούσε όμως, ειδικά στην υποδομή που θα φτιάξουμε στο Κλαυσί, όπου θα υπάρχει τεράστια δυνατότητα στελέχωσης να μπορεί κάποιος από τη Λαμία να έχει μια μόνιμη στέγη και στο Καρπενήσι.

Όσον αφορά τον Αθλητισμό, θα πρέπει να βάλουμε έναν στόχο να φτιαχτεί ένα γήπεδο με χλοοτάπητα στον Δήμο Αγράφων. Έχουμε χρηματοδοτήσει ένα έργο στη Φραγκίστα, το οποίο όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και πρέπει να δούμε και την περίπτωση του Ραπτόπουλου…».

Στις υποσχέσεις ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι

Εκτός αναπτυξιακού

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Στερεάς ύψους 4,2 δις ευρώ, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Λαμία, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 540 έργα και παρεμβάσεις, χωρίς όμως να περιλαμβάνει το πολυπόθητο για την Ευρυτανία δρόμο Λαμία – Καρπενήσι.

Για την ακρίβεια, για το έργο του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αλλά δεσμεύεται ο ίδιος ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνει η μελέτη και το έργο. Οπότε, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ο δρόμος που θα φέρει πιο κοντά το Καρπενήσι με την υπόλοιπη Ελλάδα μένει στις υποσχέσεις, χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, το πρόγραμμα αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

– Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, όπου τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει.

– Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού.

– Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Η πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events.

– Παράλληλα, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, η διαχείριση των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.

Τελευταία η Ευρυτανία στις επενδύσεις

Αρνητικό ρεκόρ, για την Ευρυτανία αποδείχθηκαν οι ανύπαρκτες επενδύσεις. Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης στην παρουσίασή του τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο σε όλου τους νομούς εκτός από έναν. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η μοναδική με ελάχιστες επενδύσεις είναι η Ευρυτανία, γεγονός που θα έπρεπε να έχει ‘χτυπήσει’ πολλά καμπανάκια στους τοπικούς άρχοντες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο μας και να τους κινητοποιήσει ώστε να αναστραφεί η ελεύθερη πτώση του νομού.