Ξεκινά ο έλεγχος των λυμάτων στο Καρπενήσι

Κλειστή η ΔΟΥ Καρπενησίου με 5 κρούσματα

Έρχονται τα selftest. Ποιοι τα δικαιούνται

Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου

Σε αναβρασμό βρίσκεται όλη η χώρα με τα αυξημένα κρούσματα στις μεγαλουπόλεις και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Χτες ημέρα Τρίτη 6 Απριλίου 2021 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας άγγιξε τα 4.309, αριθμός υψηλός, που φέρνει προβληματισμούς για τα μέτρα που ήδη λήφθηκαν και θα ληφθούν το Πάσχα.

Όσον αφορά την Ευρυτανία σταθερά διψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων, διατηρώντας τον Νομό στο «βαθύ κόκκινο», καθώς και στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται ήδη 14 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Τρεις από τους νοσηλευόμενους πρόκειται να λάβουν εξιτήριο, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα και χρειάστηκαν οξυγόνο. Το κλίμα ανησυχίας έρχεται να εντείνει η είδηση για τα νέα πέντε κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Εφορία Καρπενησίου ανάμεσα σε 25 υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Η Εφορία εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα παραμείνει κλειστή από την Τρίτη6 Απριλίου και για 14 ημέρες, έως και την Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Έλεγχος λυμάτων και στην Ευρυτανία

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρυτανία και κυρίως στο Καρπενήσι οδήγησαν τον Δήμο Καρπενησίου στην απόφαση με αίσθημα ευθύνης, να ξεκινήσει τον έλεγχο στα λύματα της πόλης μας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, με σκοπό τον έλεγχο του ποσοστού του ιικού φορτίου για τη δημιουργία της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής μας, με γνώμονα την υγειονομική θωράκιση και την προστασία των δημοτών. Μέσα από τη μέθοδο αυτή θα ελέγχεται καλύτερα η κατάσταση που επικρατεί στο Καρπενήσι, παρέχοντας στους αρμόδιους τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση ή χειροτέρευση της πορείας του ιού στην πόλη μας, ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από το «βαθύ κόκκινο». Η δαπάνη αυτή ανέρχεται στο ποσό των 1.488,00 € σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού Εξόδων του οικονομικού έτους 2021.Οι εκπρόσωποι του Δήμου δηλώνουν: «Για άλλη μία φορά καλούμαστε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων προστασίας μιας και οι ισορροπίες μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν».

Έρχονται τα selftests – Ποιοι τα δικαιούνται

Την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανό είναι το άνοιγμα των Λυκείων, βασική προϋπόθεση για το οποίο θα είναι η υπεύθυνη δήλωση του γονέα μετά τη χρήση του selftest του εκάστοτε μαθητή, ώστε να μπορεί ο μαθητής να εισέλθει στη σχολική τάξη. Τα συγκεκριμένα τεστ θα διανεμηθούν στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα μπορούν να παραλαμβάνονται από τους πολίτες. Το κάθε φαρμακείο αρχικά θα προμηθευτεί 75 τεστ, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Από την επόμενη εβδομάδα τα φαρμακεία θα προμηθευτούν μεγαλύτερο αριθμό τεστ, με τα οποία θα μπορούν να εφοδιάζονται και οι υπόλοιποι πολίτες έως 67 ετών, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεν θα έχουν δικαίωμα παραλαβής τεστ άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εκάστοτε εμβολίου. Η παραλαβή των τεστ από τους πολίτες θα γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, ενώ στη συνέχεια θα δίνονται οδηγίες από τος φαρμακοποιούς για τον τρόπο διεξαγωγής τους, που θα γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τους φαρμακοποιούς. Κάθε εβδομάδα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να παραλαμβάνει μόνο ένα τεστ για δική του χρήση. Το τεστ αποτελείται από μια μπατονέτα που θα εισχωρεί στη μύτη, αλλά όχι βαθιά, όπως γίνεται μέχρι τώρα με τα rapidtests. Οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν ότι η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη.

Την Παρασκευή θα παραλάβουν τα selftest όλα τα φαρμακεία της Ευρυτανίας σε Καρπενήσι και σε Άγραφα.

Ανοιχτό το λιανεμπόριο

Ρολά ανέβασαν τα καταστήματα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2021 σε όλη τη χώρα με εξαίρεση το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη που θα παραμείνει κλειστό. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται με τη διαδικασία click away και click inside. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα. Το ωράριο λειτουργίας, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας για το νέο άνοιγμα της αγοράς

Για το νέο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και στην περιοχή μας μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας. Ο κ. Τσάμπρας μας δίνει τη γενική εικόνα της αγοράς του τόπου μας αλλά και για την κατάσταση των επιχειρήσεων, ειδικά της εστίασης, στην Ευρυτανία.

Ε.Π. Τη Δευτέρα άνοιξε για μια ακόμη φορά το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις. Πώς κινείται η αγορά του Καρπενησίου; Υπάρχει σχετική αύξηση της κίνησης εν όψει Πάσχα;

Χ.Τ. Το μόνο θετικό προς ώρας είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Η κίνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο σύστημα «ακορντεόν» που ακολουθείται από το υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Εάν πάμε σε επιλογές τύπου Χριστουγέννων ο κόσμος δεν θα δαπανήσει χρήματα σε ρούχα ή δώρα και θα κάνει τις άκρως απαραίτητες δαπάνες. Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η αγορά τα λειτουργήσει καλύτερα  

Ε.Π. Πώς αντιμετωπίζει το αγοραστικό κοινό και οι καταστηματάρχες το νέο άνοιγμα;

Χ.Τ. Οι έμποροι έχουν προμηθευτεί νέα εμπορεύματα και περιμένουν την ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού. Φυσικά οι συνεχείς αλλαγές στη λειτουργία δεν βοηθούν διότι μπερδεύουν τόσο το κοινό όσο και τους επαγγελματίες.

Πάντως οι καταστηματάρχες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τα προϊόντα που εμπορεύονται  σε ανταγωνιστικές τιμές ενώ στην αγορά υπάρχει επάρκεια και μεγάλη ποικιλία.

Ε.Π. Πώς βλέπετε την απόφαση για συνέχιση της κλειστής εστίασης;

Χ.Τ. Η εστίαση και ο τομέας των υπηρεσιών γενικά αποτελεί την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ευρυτανίας. Επίσης είναι ο τομέας που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών υπαλλήλων της περιοχής.

Η μη λειτουργία του όπως γίνεται εύκολα κατανοητό έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της περιοχής, που αντιμετώπιζε προβλήματα και πριν την πανδημία.

Η εστίαση και κατ’ επέκταση και το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα. Για τους περισσότερους από τους επαγγελματίες της εστίασης δεν υπάρχει δυνατότητα νέου ξεκινήματος. Οι οικονομικές τους δυνατότητες και οι ψυχικές τους αντοχές έχουν εξαντληθεί.

Ε.Π. Είναι βιώσιμη η κατάσταση των επιχειρήσεων του τόπου; Υπήρξε οικονομική ενίσχυση από το κράτος;

Χ.Τ. Οι επιχειρήσεις της περιοχής αντιμετωπίζανε προβλήματα και πριν την πανδημία. Το μοντέλο ανάπτυξη μέσω του τουρισμού στο οποίο είχαμε επενδύσει παρουσίαζε δυσλειτουργίες. Το επιβεβαίωναν μελέτες και μετρήσεις διαφόρων φορέων, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο Ευρυτανίας. Δυστυχώς τόσο οι ιδιώτες όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν συμμερίζονταν τις απόψεις μας.

Σε όλες τις συσκέψεις που έχουμε λάβει μέρος στην διάρκεια της πανδημίας μιλάνε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χωράς. Η κυβέρνηση κατά προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διατιθεμένη να ενισχύσει την αλλαγή, εμείς στην Ευρυτανία δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τους νέους ρυθμούς.

Οι μέχρι τώρα ενισχύσεις στις επιχειρήσεις εξαντλούνται στις «Επιστρεπτέες Προκαταβολές». Στην πραγματικότητα σε δανεικά που κάποια στιγμή οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος.

Έχουν γίνει εξαγγελίες και άλλων δράσεων όπως η επιδότηση των παγίων και η επιδότηση επιχειρηματικών δανείων. Οι περισσότερες εξαγγελίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει κάτι από αυτές.

Τα Επιμελητήρια έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε οι «Επιστρεπτέες Προκαταβολές» να μετατραπούν σε επιδότηση ενώ τα χρέη των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας να παραγραφούν.

Ε.Π. Πώς πιστεύετε πως θα είναι το φετινό Πάσχα;

Χ.Τ. Προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν. Είδατε τι έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, όταν άλλαξε εν μια νυκτί η απόφαση για το λιανεμπόριο.

Ευελπιστούμε πάντως να είναι καλύτερο από το περσινό και τις γιορτές των Χριστουγέννων.