Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, απόψε Δευτέρα στις οκτώ και στα δικαστήρια της πόλης αύριο Τρίτη, στις εννέα το πρωί, καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην «Πράσινη» Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα, ως αλληλεγγύη στους 17(!) πολίτες που μπήκαν στο στόχαστρο της Ασφάλειας Καρδίτσας, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση της 6ης Ιουνίου 2021, στον Τύμπανο των Αγράφων.Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μαζική μαχητική κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας, με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και Αγραφιώτικων χωριών, αλλά και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου έχουν γίνει οι εργασίες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με παντός τύπου αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες για πολλοστή φορά είχαν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των εταιρειών. Διμοιρίες των ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο και στα δύο σημεία όπου είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Όταν το σώμα της διαδήλωσης έφτασε στο σημείο όπου ο δρόμος είχε αποκλειστεί από κλούβα και δυνάμεις των ΜΑΤ, διεκδίκησε να περάσει τον φραγμό, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επιτεθεί με ξύλο και χημικά.

Για αρκετή ώρα γινόταν ρίψη ασφυξιογόνων, ενώ σημαντικός αριθμός διαδηλωτών δέχτηκε χημικά από πολύ κοντινή απόσταση. Για ακόμα μια φορά, το βουνό μετατράπηκε σε αστυνομοκρατούμενο φρούριο και από τις αστυνομικές επιθέσεις απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στον γκρεμό για να αποφύγουν τα χημικά και το ξύλο.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα», 4/8/2021), προκειμένου να «δέσει» η δικογραφία εναντίον των 17, η αστυνομία της Καρδίτσας επιστράτευσε ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook, κατασκευασμένα βίντεο και καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώρισαν πρόσωπα για επίθεση εναντίον τους, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αν και οι 17 που κλήθηκαν για καταθέσεις προέρχονταν από διαφορετικές πόλεις, ενώ τουλάχιστον δύο δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Εκτός του αυριανού δικαστηρίου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχαν βρεθεί ακόμη τέσσερις πολίτες, τον Οκτώβριο του 2022, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Αύγουστο του 2019, έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας που αθωώθηκαν ( «Αθώοι οι 4 για τις κινητοποιήσεις στο δημαρχείο Καρδίτσας», «Εφ.Συν.», 18/10/2022).

efsyn.gr