Πέτσας: ‘’Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε’’

Ποιους συνάντησε

Τι ανέφερε για τους εμβολιασμούς

Η συνάντηση με το Μητροπολίτη Καρπενησίου

Στο Καρπενήσι βρέθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας με κύριο στόχο τον συντονισμό όλων των φορέων, ώστε να συνδράμουν στο έργο του εμβολιασμού όλων των πολιτών, αλλά και να καταγράψει τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρπενησίου και Αγράφων.

Η στενότερη συνεργασία και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του ιατρικού, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης περιοδείας του.

Ο κ. Πέτσας, στον πρώτο σταθμό, το Καρπενήσι, αναφέρθηκε εκτενώς στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες τους εμβολιασμούς -με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson- σε απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στα ορεινά χωριά Κρέντη και Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία. Για τις δύο αυτές ημέρες, έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι από 150 κάτοικοι, ενώ -όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών- η δράση θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στους συμπολίτες μας είναι ένα: “Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας. Ακόμα και εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς”. Εάν στο τέλος της ημέρας, πετύχουμε τα ποσοστά εμβολιασμού που θέλουμε, όλη η χώρα θα είναι πολύ πιο ασφαλής, ιδίως ενόψει του φθινοπώρου. Βεβαίως, υπάρχει και η κοινωνία, υπάρχει και η οικονομία και είμαστε, εδώ, να ακούσουμε όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν και να συζητήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας στις συναντήσεις του με τους φορείς.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πέτσας το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων με τις Αρχές του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Καρπενησίου Γεώργιο, αλλά και το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει όλοι να συνταχθούμε στη κοινή προσπάθεια για την επιτυχία του προγράμματος «Επιχείρηση Ελευθερία» και να γκρεμίσουμε τα τείχη της άρνησης και της αμφισβήτησης και να υψώσουμε τοίχος προστασίας και ελπίδας βάζοντας όλοι το χέρι μας.

Η σύσκεψη με τους Δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρπενησίου οι εκπρόσωποι του Δήμου, μίλησαν με τον Υπουργό για τα θέματα της αυτοδιοίκησης και για τα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο. Ο Υπουργός ήταν θετικός στις απαντήσεις του σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα δοθούν λύσεις και απτά αποτελέσματα στα αιτήματα που υποβλήθηκαν. Δεσμεύτηκε επίσης, για την αύξηση των ΚΑΠ μέσα στο 2022, για την ένταξη όλων των προτάσεων που υπέβαλλαν οι Δήμοι για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και για την αντιμετώπιση στελέχωσης των υπηρεσιών των δύο Δήμων. Στη σύσκεψη τέθηκαν από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας όλα τα θέματα της μετά covid εποχής και των δυνατοτήτων στήριξης των επιχειρήσεων. Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη δημιουργία από τη μεριά της Κυβέρνησης Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού, με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών. Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Καρπενησίου τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ώστε να ανεβάσουμε το τείχος ανοσίας πιο ψηλά», ενώ ο Δήμαρχος Αγράφων ζήτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας Νεκταρία Χαλκιά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας Χρήστος Τσάμπρας, η Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγκα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρπενησίου Δήμος Χούπας, οι Αντιδημάρχοι Γιάννης Σβερώνης, Παντελής Χαλκιάς, Δημήτρης Κεραμάρης και η Πρόεδρος του ΔΣ Γεωργία Γκαρίλα.

Η επίσκεψη στην Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός πραγματοποίησε μία δεύτερη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιού, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Πέτσα για την πορεία της πανδημίας στο Καρπενήσι, ενώ ο Υπουργός με τη σειρά του, του ζήτησε να συνδράμει στο έργο του άμεσου εμβολιασμού όλων των πολιτών, ενημερώνοντας τους δημότες για τα οφέλη του, ώστε να αποφευχθούν χειρότερα σενάρια. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «Είμαστε στο πλευρό σας σε αυτή την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού», ενώ ο κ. Πέτσας επεσήμανε με τη σειρά του «δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν και ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε δύο επίπεδα, την επικοινωνία και την ουσία του προγράμματος Ελευθερία».

Η επίσκεψη στον Μητροπολίτη και το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Υπουργός και στην Μητρόπολη Καρπενησίου, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο. Σε ζεστό και φιλόξενο κλίμα ο κ. Πέτσας ζήτησε από τον Μητροπολίτη να συνδράμει και η εκκλησία από τη μεριά της στο έργο του εμβολιασμού, όμως ο Μητροπολίτης με τη σειρά του απάντησε ότι «η εκκλησία στοχοποιήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και πληγώθηκε η εικόνα της. Αυτή τη στιγμή οι εκκλησίες στα χωριά μας είναι άδειες». Συμπλήρωσε μάλιστα λέγοντας: «Σε ποιο ποίμνιο να απευθυνθούμε; Δεν μπορείς να ξέρεις το ιατρικό ιστορικό του καθενός και να τον προτρέπεις στον εμβολιασμό». Τέλος ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιό, τον Διοικητή του Θεραπευτηρίου Κλεομένη Λάππα, τον Δήμαρχο Καρπενησίου Σουλιώτη Νίκο και τον Δήμαρχο Αγράφων Καρδαμπίκη Αλέξη επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Καρπενησίου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρατσίκη Δημήτριο. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τον αγώνα των ιατρών όλο αυτό το διάστημα κατά του κορωνοϊού, τις ελλείψεις του Νοσοκομείου σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους εν εξελίξει εμβολιασμούς και στην επιτάχυνσή του εμβολιαστικού προγράμματος, συμβάλλοντας από τη δική τους θέση, όλο το ιατρικό προσωπικό. Ενημερώθηκε για την πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή, αλλά και για τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών με κορωνοϊό του Κέντρου Υγείας της περιοχής, καθώς και στο νέο πρόγραμμα παρακολούθησης πρώην νοσούντων για το λεγόμενο σύνδρομο Long COVID, την υποστήριξη δηλαδή πρώην ασθενών, έπειτα από βαριά μορφή COVID-19.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Ο Ευρυτανικός Παλμός σε επικοινωνία με το Γραφείο του Υπουργού εξασφάλισε το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, ο οποίος αναφέρει:

«Η αποστολή μας είναι απλή. Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού να μπορέσουμε μαζί με την αυτοδιοίκηση και μαζί με όλους τους φορείς -σε τοπικό επίπεδο- να κινητοποιήσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που ακόμα δεν έχουν πειστεί και να κάνουν το εμβόλιο, ει δυνατόν αύριο. Να μην αφήσουμε άλλο χρονικό κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε. Δεν μετράμε, απλώς, τις μέρες που περνάνε. Αυτό είναι πολύ βασικό και έχει τη σημασία του για όλους -ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας- και για τους νέους μας και για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Οι σημερινές συναντήσεις που πραγματοποιούνται για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, έχουν δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την επικοινωνία και εδώ είναι ξεκάθαρη η εμπλοκή του ιατρικού συλλόγου, γιατί πραγματικά η επιστημονική γνώμη, η άποψη του γιατρού μας είναι καθοριστικής σημασίας για να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον εμπορικό κόσμο, με τις ενώσεις των ξενοδόχων και με το επιμελητήριο, η επικοινωνιακή μας δράση που σχετίζεται με την παρότρυνση των γιατρών, θα πολλαπλασιαστεί και -σε συνεργασία με τους δήμους- οι ίδιοι οι γιατροί θα επισκεφθούν πολλά σημεία στην Ευρυτανία για να περάσουν το βασικό μήνυμα της επιστημονικής γνώσης απέναντι στον ανορθολογισμό και την επιφυλακτικότητα. Οι δράσεις αυτές επικοινωνίας θα συμπληρωθούν και με πιο στοχευμένες δράσεις στα πιο νεανικά κοινά, μέσω κυρίως των social media. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ουσία. Και εδώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα κοιτάξουμε να δούμε πώς μπορούν να συμμετέχουν στον καθορισμό των ραντεβού και οι γιατροί, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κλείνουν επί τόπου το ραντεβού τους, όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους. Επίσης, ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε από χθες με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, στον δήμο Αγράφων, θα συνεχιστεί και θα πολλαπλασιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Η περιφέρεια δηλαδή και οι δήμοι θα καταρτίσουν λίστες με τους κατοίκους μιας περιοχής που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν από απομακρυσμένες περιοχές του νομού και θα στείλουμε ξανά, σε συνεννόηση με τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, κινητές μονάδες για συνεχείς εμβολιασμούς σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο. Επικοινωνία και ουσία πηγαίνουν χέρι-χέρι».