Σύσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 το Δίκτυο Δημάρχων στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και υπέβαλε ψήφισμα για να ληφθεί σχετική απόφαση στο συνέδριο. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης των μελών του Δικτύου Δημάρχων, με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμφωνήθηκε καταρχήν ότι είναι απολύτως απαραίτητος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ στο σύνολό τους, και όχι μια πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά panels. Από τη μεριά της η κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με το Δίκτυο Δημάρχων προχώρησε στην ανάπτυξη, την εγκατάσταση και αδειοδότηση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων τους. Το Δίκτυο μάλιστα τόνισε στη σύσκεψη τόνισε τα εξής: «ότι είναι αποδεκτό πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. είναι ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας, διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι αντιδράσεις εδράζονται σε δίκαια αιτήματα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ (Ιούνιος και Σεπτέμβριος 2021), έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγής Α.Π.Ε. για έργα συνολικής ισχύος 117,45 GW (μόνο τον Ιούνιο 17,45 GW). Είναι γνωστό ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας ήταν το 2020 19,4 GW».

Η θέση του Δικτύου και το Ψήφισμα

«Θέση του Δικτύου μας είναι ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σεπεριβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμοπρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής κρίσιμες παραμέτρους: Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες, καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε:1. Να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής αφού έχουν συντριπτικά υπερκαλύψει οι υπάρχουσες τις απαιτήσεις,2. Να αξιολογηθούν ΟΛΕΣ οι μέχρι τώρα άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί, και με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, πολιτισμικά να επιλεγούν ποια έργα μπορούν να συνεχίσουν,3. Περιοχές που έχουν ήδη μεγάλη συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, και περιοχές στις οποίες υπάρχουν ήδη μεγάλες εγκαταστάσειςΑ.Π.Ε., να εξαιρεθούν από περαιτέρω εγκαταστάσεις,4. Απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.) ή έντονης τουριστικής ανάπτυξης5. Σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των Δήμων και της Περιφέρειας, δια των θεσμικών τους οργάνων.Ζητάμε από την ΚΕΔΕ τη σύσταση ειδικής αυτοτελούς επιτροπής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας».