‘…ερχόμαστε να διορθώσουμε μια μεγάλη αδικία δεκαετιών…’

Γεγονός της χρονιάς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας παρουσία πλήθους επισήμων από την πολιτική σκηνή του τόπου μας αλλά και από πολιτικούς με καταγωγή από την Ευρυτανία που παρευρεθήκαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση, συμβάλλοντας σημαντικά στην επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Ειδικότερα, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2020 δύο ελικοφόρα κατέφθασαν στην Ευρυτανία μεταφέροντας τόσο τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, όσο και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος κ. Στέφανο Κολοκούρη με σκοπό να παρευρεθούν στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα. Να θυμίσουμε ότι Κλιμάκιο αυτό είχε ιδρυθεί από το 2009, αλλά ουδέποτε λειτούργησε. Η ανάγκη δημιουργίας του και λειτουργίας του κρίθηκε μεγάλη, καθώς λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και της πυκνής βλάστησης σε συχνές απειλές από φωτιά κρίνονταν απαραίτητη η ενίσχυση από πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όσα συνέβησαν στην εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες των ιερέων της περιοχής, ενώ αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης αναφερόμενος στους αγώνες που πραγματοποιηθήκαν, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους τοπικούς άρχοντες για την επαναλειτουργία του σταθμού αυτού καλύπτοντας μεγάλες ανάγκες της Δυτικής Ευρυτανίας. Δεν παρέλειψε βέβαια ο ίδιος να ευχηθεί και για τους μαθητές που ξεκινούν το δικό τους αγώνα εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων. Στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καρδαμπίκης δήλωσε για την ημέρα αυτή ‘’ήταν ιδιαίτερα σημαντική αφού ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης ορεινής περιοχής των Αγράφων, που αφορά την πυροπροστασία και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας, βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και χθες ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Η ίδρυση του πυροσβεστικού κλιμακίου, έδειξαν αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον της πολιτείας για την ενίσχυση της ασφάλειας σε αυτόν τον τόπο. Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά που με τη δική του συμπαράσταση και βοήθεια δικαιώθηκε ένα αίτημα δεκαετιών.’’ Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Ευρυτανικής καταγωγής Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, όπου βαθιά συγκινημένος δήλωσε ‘’Δεν χαρίζουμε κάτι στη Γρανίτσα, αλλά ερχόμαστε να διορθώσουμε μια μεγάλη αδικία δεκαετιών για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που είχε γίνει το 2019 σε σχέση με τα Άγραφα και τη Δυτική Ευρυτανία, αλλά και να θεραπεύσουμε μια απόλυτη υπηρεσιακή αρρυθμία του πυροσβεστικού σώματος…νομίζω ήταν το πλέον αυτονόητο να προχωρήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη σύσταση, στη δημιουργία και στη λειτουργία του κλιμακίου της Γρανίτσας του Δήμου Αγράφων..’’. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρας μας λόγω του κορωνοϊού και να ευχαριστήσει τους πολίτες της Ευρυτανίας που τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα παραμένοντας ένας νομός χωρίς κανένα κρούσμα. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αγράφων αντάλλαξε τιμητικά δώρα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για τη φιλοξενία και την συμβολή στην υλοποίηση του εν λόγω έργου αντίστοιχα, ενώ και ο Δήμαρχος βραβεύτηκε για από τον κ. Χαρδαλιά για την επιμονή του στο έργο.

Το παρατηρητήριο «ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ»

Άξιο αναφοράς ήταν και η κίνηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Δυτ. Ευρυτανίας να παρουσιάσει στον κ. Χαρδαλιά το Παρατηρητήριο Άγριας Ζωής & Πυρασφάλειας «ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ» δίνοντας το όνομα του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας με την από 17-12-2016 απόφασή του. Παρόντες στα εγκαίνια ανάμεσα στο πλήθος πολιτών και πολιτικών προσώπων, ήταν η επίσης Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία για ακόμη μια φορά δήλωσε τη στήριξή της με την παρουσία της, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτρης Καρατσίκης, ο Διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας κ. Κλεομένης Λάππας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας κ. Σταύρος Φακίτσας η Αντιδήμαρχος Αγράφων κα. Χρυσούλα Σουλιώτη, η Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κα. Σοφία Ζαλοκώστα, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Θωμαΐς Οικονόμου καθώς και στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης (ΟΠΑ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Βουλευτές, Υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκηση, και πλήθος κόσμου.