Την συμμετοχή στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας Ο.Τ.Α. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. και την (κατ’ ελάχιστο) αγορά 434 μετοχών στην τιμή του ενός (1) ευρώ, ήτοι 434 τεμάχια x 1,00 ευρώ= 434,00 ευρώ, για να διατηρήσει ο Δήμος Αγράφων το ίδιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ήτοι ποσοστό 0,62% εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων.

Η συμμετοχή του Δήμου Αγράφων αποφασίστηκε ύστερα από επιστολή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. ‘’ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.’’ και Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, έγινε γνωστό στον Δήμο Αγράφων ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 8/2/2023 αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (70.000) με την αντίστοιχη έκδοση εβδομήντα χιλιάδων μετοχών ονομαστικής αξίας ενός ευρώ (1,00) έκαστη. 

Σκοπιμότητα της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου

Από την Οικονομοτεχνική Μελέτη Βιωσιμότητας για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ Α.Ε. προκύπτει ότι βασικοί λόγοι για την λήψη της απόφασης αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι:

Οι ανάγκες επαρκούς και ευχερούς χρηματοδότησης του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, οι οποίες όμως απαιτούν την ύπαρξη και χρήση νέων πόρων, ανθρώπινων, υλικών και χρηματοοικονομικών. Η εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης, χωρίς κίνδυνο και με υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας και επιτυχίας του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER του Π.Α.Α. 2014-2020 της περιόδου 2018-2023, με πόρους ύψους 12.000.000 ευρώ. Η εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης, χωρίς κίνδυνο αλλά και με υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας και επιτυχίας του νέου προγράμματος ΤΑΠΤοΚ-LEADER του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.

Οι απαιτήσεις που θα προκύψουν από τη συμμετοχή της εταιρείας στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, σε ένα πλήθος προγραμμάτων, συγχρηματοδοτούμενων είτε από εθνικές, είτε από ευρωπαϊκές πηγές. Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν α) την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής στις δαπάνες, καθώς σε πολλά προγράμματα η δωρεάν χρηματοδότηση κυμαίνεται από 50-80% και β) την έκδοση εγγυητικών επιστολών συμμετοχής και καλής εκτέλεσης, καθώς και το ενδιαφέρον νέων μετόχων για συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. όπως για παράδειγμα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της  περιοχής Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στράτου «Στράτιος Ζευς».

Στόχοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Οι βραχυπρόθεσμοι και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου της Αναπτυξιακής ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι:

1.Η εδραίωση της εταιρείας στον χώρο δραστηριοποίησής της, ως βασικού διαχρονικού εργαλείου για την προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή παρέμβασης της εταιρείας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Π.Ε. Ευρυτανίας, Δήμος Μεγανησίου).

2.Η ενδυνάμωση του προφίλ της εταιρείας στη συνείδηση των πολιτών αλλά και των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

3.Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της, η ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της βάσης και η βελτίωση όλων των αριθμοδεικτών χρηματοοικονομικής λειτουργίας και απόδοσής της.

4.Η απρόσκοπτη και επαρκής χρηματοδότηση του 5ετούς επιχειρησιακού σχεδίου (businessplan) της εταιρείας.

5.Η εξασφάλιση της φερεγγυότητάς της απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης και προκαταβολών, που είναι απαραίτητες και υποχρεωτικές για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της εταιρείας. Είναι γνωστό ότι τα τραπεζικά ιδρύματα- λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση- απαιτούν τη δέσμευση κεφαλαίου για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

6.Η ενίσχυση των υφιστάμενων, αλλά και η δημιουργία νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για την εταιρεία.

7.Η ανάδειξη της εταιρείας σε κυψέλη ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων, απασχολώντας τοπικό ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργώντας μια νέα «φουρνιά» στελεχών που θα την οδηγήσουν στο μέλλον με προοπτικές συνεχούς ανάπτυξης.

8.Η διατήρηση και βελτίωση του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων από την εταιρεία υπηρεσιών, η ενίσχυση της τεχνικής της επάρκειας και η διασφάλιση της ποιότητας της λειτουργίας της.

9.Η παροχή νέων σημαντικών υπηρεσιών προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες.

10.Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή εφαρμογής της εταιρείας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.

11.Η αύξηση του κύκλου εργασιών, η διατήρηση της βιωσιμότητας, η ισχυρή ανταγωνιστικότητα και η υψηλή αποδοτικότητα της εταιρείας για την επόμενη τουλάχιστον εξαετία.

12.Η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, τόσο από την άποψη της διασφάλισης της ικανότητας της εταιρείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και δη τις χρηματοοικονομικές, όσο και από την άποψη της διερεύνησης και αξιοποίησης των προσφερόμενων ευκαιριών.

13.Η επιτυχής υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που απαιτούν από την εταιρεία την καταβολή της ίδιας συμμετοχής.

14.Η επιτυχής και με όρους ποιότητας υλοποίηση των προγραμμάτων που θα αναλάβει μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και θα υλοποιήσει.

15.Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με φορείς σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

16.Η συμμετοχή της εταιρείας σε κοινοπραξία καινοτομίας με άλλους φορείς της περιοχής, στο πλαίσιο δράσης που προβλέπεται από την πρόσκληση του νέου ΤΑΠΤοΚ LEADER του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 για την διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ε’ Προγραμματικής Περιόδου.

Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη ΕταιρείαΟ.Τ.Α. με διακριτικό τίτλο ‘’ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.’’

Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. με διακριτικό τίτλο ‘’ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.’’ ιδρύθηκε το 1997 και έχει έδρα στη Δημοτική Κοινότητα Καινούργιου του Δήμου Αγρινίου. Η λειτουργία της Αναπτυξιακής ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών». Στη μετοχική σύνθεση μετέχουν οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού της Π.Ε. Ευρυτανίας, ο Δήμος Μεγανησίου, η ΠΕΔΔΕ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και άλλοι φορείς και σύλλογοι.