Οι προτάσεις του Δήμου Αγράφων για τη βελτίωση των υπηρεσιών

Στην Αθήνα βρέθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 λόγω της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η υποβολή δύο προτάσεων από τη μεριά του Δήμου Αγράφων προς το Υπουργείο Υγείας για τη βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους όπως είναι ο Δήμος Αγράφων. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρδαμπίκης ανέφερε στην κα. Γκάγκα ότι ο Δήμος Αγράφων είναι ένας από τους πιο ορεινούς και πιο απομονωμένους Δήμους της χώρας με προοπτική ανάπτυξης, όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα αφού οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών δεν έχουν βασικά της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται για να φθάσει κάποιος από τα ακραία όρια του Δήμου Αγράφων στο Καρπενήσι, το Αγρίνιο ή την Καρδίτσα για να επισκεφθεί μια Νοσοκομειακή Μονάδα, είναι πολύ μεγάλος. Τόνισε μάλιστα ο ίδιος τα εξής: «Αυτή η αναγκαιότητα, μας οδήγησε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης σε θέματα υγείας στην περιοχή μας. Να αναλάβει ο Δήμος δηλαδή, όλες εκείνες τις αναγκαίες υπηρεσίες, που μαζί με τις Κρατικές Δομές και Υπηρεσίες θα έδιναν ένα ανεκτό σήμερα σύστημα προαγωγής της υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιας υγείας που η σπουδαιότητα της έγινε κατανοητή από όλους στις μέρες μας».

Η πρόταση για την προσέλκυση νέων ιατρών

Το θέμα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού έθιξε επίσης στη συνάντηση αυτή ο κ. Καρδαμπίκης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την δεινή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρπενησίου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σχετικά με τη φροντίδα υγείας και στους πολίτες του Δήμου Αγράφων. Όσον αφορά το χαμηλό ενδιαφέρον των ιατρών, για την τοποθέτησή τους σε δομές υγείας των Αγράφων ο Δήμαρχος επεσήμανε «πρότασή μας είναι να πειστούν τα μεγάλα Νοσοκομεία, να υιοθετήσουν περιοχές όπως είναι η δική μας και να μας παραχωρούν έναν γιατρό το μήνα, δηλαδή 12 μήνες 12 γιατροί, να υπηρετούν διαδοχικά και καταρχήν εθελοντικά, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Ο Δήμος θα αναλαμβάνει την διαμονή και τη σίτιση του ιατρού και ταυτόχρονα θα υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση της τοπικής Μονάδας Υγείας με το Νοσοκομείο Αναφοράς».

Ο Δήμαρχος κλείνοντας έκανε έκκληση στην αναπληρώτρια Υπουργό να προβεί άμεσα σε ενέργειες, ώστε να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα. Η κα. Γκάγκα από την πλευρά της έδειξε κατανόηση και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και υποσχέθηκε να μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες της τις προτάσεις του Δήμου Αγράφων τις οποίες βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ενώ σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις του αιτήματος του Δήμου.

Το σχέδιο του Δήμου Αγράφων για την υγεία

Το σχέδιο του Δήμου Αγράφων προβλέπει μεταξύ άλλων:

Α) Δημιουργία Γραφείου Υγείας στην έδρα του Δήμου.

Β) Στελέχωσή του με υπεύθυνο υπάλληλο εκ του προσωπικού του Δήμου εκπαιδευμένου σε θέματα Πληροφορικής Υγείας.

Γ) Συνεργασία με ιατρό ειδικότητας Παθολογίας ή Γενικής ιατρικής, επιστημονικά υπεύθυνου για το όλο πρόγραμμα.

Δ) Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας για όλους τους πολίτες που θα έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες Υγείας του Δήμου.

Ε) Συνεργασία με ιδιωτικές εργαστηριακές, μικροβιολογικές και απεικονιστικές μονάδες.

Στ) Περιοδική εβδομαδιαία επίσκεψη σε περιοχή του Δήμου της ομάδας υγείας από τον υπεύθυνο ιατρό και προσωπικό από το συμβαλλόμενο εργαστήριο, ούτως ώστε σε ένα μήνα να καλύπτεται όλος ο Δήμος,

Ζ) Η ομάδα υγείας θα συνεργάζεται με τις κρατικές δυνατότητες. Θα εξετάζει ασθενείς. Θα καταγράφει ιστορικά και αναγκαίες ενέργειες. Θα προγραμματίζει ιατρικές εξετάσεις και πράξεις και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει επί τόπου αιμοληψίες. Όλες αυτές οι ενέργειες θα αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς που θα δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς θα ενημερώνονται αυθημερόν για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Το όλο πρόγραμμα θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με μεγάλο ιατρικό Κέντρο – Νοσοκομείο, κρατικό ή ιδιωτικό, κάτω από την επιστημονική επίβλεψη του οποίου, θα λειτουργεί.