-Οι προσκυνητές από τους Άγιους Τόπους

-Το ύποπτο περιστατικό με 33χρονο άντρα

Κλείνουν σχολεία & φροντιστήρια για 14 ημέρες και δομές του Δήμου Καρπενησίου

Σε συναγερμό βρίσκεται από χθες το βράδυ όλη η χώρα, με το τελευταίο απολογισμό να μετράει 89 κρούσματα του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωσή του, χθες Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, ανέφερε 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται, ενώ η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Κλείνουν σχολεία, Πανεπιστήμια & φροντιστήρια

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις κλήθηκε να πάρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε, χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας  για τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών. Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες  πλήττονται. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στην μείωση της διασποράς της νόσου».

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων και Πανεπιστημίων της χώρας, ακολούθησε απόφαση και για τα φροντιστήρια, τα οποία επίσης θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

‘Χτύπησε συναγερμό’ ο Δήμος Καρπενησίου

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Καρπενησίου σε συνέχεια της απόφασης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει του δημότες του ότι θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα, Τετάρτη  11 Μαρτίου και για 14 μέρες, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το ΚΔΑΠ, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, η δημοτική Φιλαρμονική, το ΙΕΚ Καρπενησίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της πόλης μας.

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Επίσης, συμπληρώνει ότι παρακαλούνται όλοι οι δημότες να ακολουθήσουν τις οδηγίες δείχνοντας ατομική ευθύνη απέναντι στο πρόβλημα που πλήττει τη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2237350000 και στο 15455.

Παράλληλα, ο Δήμος Αγράφων ενημερώνει του δημότες του ότι θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα και για δύο εβδομάδες, όλα τα σχολεία του Δήμου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 22373 51320.

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών

Ανάλογη ήταν η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας. Κεραμέως, των Υφυπουργών κ.κ.. Ζαχαράκη και Διγαλάκη σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια για την αναστολή των σχολικών εκδρομών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις 9 Μαρτίου 2020 έως και τις 22 Μαρτίου 2020. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να περιορίσουν τα κρούσματα και να αποφευχθεί η δημιουργία νέων που θα επιφέρει την περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Στην Ευρυτανία οι εκδρομές που προκηρύχτηκαν ήταν έξι (6) στο σύνολό τους. Από αυτές πραγματοποιήθηκε μόνο μία, αυτή του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου στην Αθήνα, στις 5-6 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες εκδρομές που ακυρώνονται βάσει ισχύοντος ΦΕΚ, είναι του ΓΕΛ Καρπενησίου στην Κρήτη στις 16-20 Μαρτίου, άλλη μια εκδρομή στην Κέρκυρα που ήταν να πραγματοποιηθεί στις 2-4 Απριλίου για την συμμετοχή σε Φεστιβάλ, αναστέλλεται λόγω αντίστοιχα της αναστολής της εκδήλωσης, ενώ οι υπόλοιπες τρεις εκδρομές είναι που προγραμματισμένες για το διάστημα 2-5 Απριλίου ακόμα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Για τα προγράμματα ERASMUS του 1ου & 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πολωνία 1-7 Μαρτίου & την Φιλανδία 14-21 Μαρτίου, αντίστοιχα, έχουμε επίσης αναστολή βάσει του ισχύοντος ΦΕΚ.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Καρπενησίου

Σε ετοιμότητα φαίνεται να είναι το ΕΚΑΒ Καρπενησίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικού κορωνοϊού στο Νομό μας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Σωματίου κ. Χαλεπλή Δημήτρη μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση στο διευθυντή του ΕΚΑΒ Καρπενησίου κ. Τσιώνη, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους συναδέλφους του, για τον τρόπο που πρέπει να φορούν την ειδική μάσκα, την ειδική στολή, αλλά και να ακολουθήσουν όσα αναφέρει το πρωτόκολλο. Ο κ. Χαλεπλής δήλωσε «Το ΕΚΑΒ είναι εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα ύποπτα κρούσματα και με στολές και όλα όσα χρειάζονται για την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού και οι συνάδεφλοι είναι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι ώστε να τηρήσουν το πρωτόκολλο, για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς».

Να σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη, 11 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας του Νοσοκομείου Καρπενησίου με το ΕΚΑΒ, με εικονικό περιστατικό.

Πανικός με Ευρυτάνες ταξιδιώτες που εξετάστηκαν ως ύποπτα κρούσματα

Δύο ήταν οι περιπτώσεις που προκάλεσαν ανησυχία στον τόπο μας, αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Ύποπτο περιστατικό 33χρονου άντρα

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε 33χρονο άνδρα, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Εσθονία όπου εργαζόταν και πριν από μια εβδομάδα είχε εμφανίσει πυρετό. Ο νεαρός άνδρας, για προληπτικούς λόγους μετέβη στο Νοσοκομείο Καρπενησίου όπου εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητικός στον κορωνοϊό και δεν έχρηζε καμίας περαιτέρω ιατρικής περίθαλψης ή λήψης μέτρων γιατί είχε μηδενικά συμπτώματα.

Οι προσκυνητές από τους Άγιους Τόπους

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε τρεις Ευρυτάνες προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Άγιους Τόπους, όπου είχαν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού. Το άκουσμα της είδησης που πρώτος ο Ευρυτανικός Παλμός έφερε στο φως, έφερε ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρυτανία για τους Ευρυτάνες που βρέθηκαν για προσκυνηματικό τουρισμό από την 1η Μαρτίου στο Ισραήλ και επέστρεψαν την Παρασκευή, 6 Μαρτίου στην Ελλάδα με μεσημεριανή πτήση. Στο γκρουπ, συμμετείχαν τρεις Ευρυτάνες, δύο από τον Δήμο Αγράφων και ένας από το Καρπενήσι. Πρόκειται για τον π. Φεγγούλη Ευάγγελο, εφημέριο της Κρέντης, ο οποίος ταξίδευε με την 27χρονη κόρη του και μία ακόμη κυρία από το Καρπενήσι, ως μέλη γκρουπ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κανένας λόγος ανησυχίας για τους Ευρυτάνες που επέστρεψαν από το Ισραήλ

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση για την ύπαρξη επισκεπτών από την Ευρυτανία στο Ισραήλ, προκάλεσε αναστάτωση στις υπηρεσίες του νομού, που επιθυμούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση, μετά και τα πολυάριθμα κρούσματα που είχε ο ιός σε περιοχές της Αχαΐας- Ηλείας, από ταξιδιώτες που βρέθηκαν στο Ισραήλ για τον ίδιο σκοπό. Οι τρεις Ευρυτάνες, μετά την προσγείωση στην Αθήνα, οικειοθελώς μετέβησαν στο Νοσοκομείο ‘Σωτηρία’, προκειμένου να εξεταστούν προληπτικά, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν τον ιό. Προκειμένου όμως να λάβουν όλα τα μέτρα και να είναι 100% σίγουροι, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, όπως αναφέρει το πρωτόκολλο. Ενώ είχαν ήδη ελεγχθεί για πιθανά συμπτώματα και στο Ισραήλ, το βράδυ πριν την ημέρα επιστροφής τους.

Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθησυχάζει το ποίμνιό του και αναφέρει τα εξής:   «Αγαπητοί μου αδελφοί όπως γνωρίζετε από την 1η μέχρι την 6η Μαρτίου συμμετείχα σε Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους όπου για μια ακόμη φορά είχα την ευλογία να προσκυνήσω και να προσευχηθώ εκεί που γεννήθηκε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριος και Θεός μας. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το προσκύνημα μας μάθαμε για το θέμα που προέκυψε με κάποιους προσκυνητές που ήταν στο ΣΙΝΑ και πέρασαν από τα Ιεροσόλυμα. Φτάνοντας στην πατρίδα ένας εξ αυτών προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και κάποιοι συμπροσκυνητές του βρέθηκαν φορείς του ιού. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι τους Αγίους Τόπους τους τελευταίους 2 μήνες επισκέφτηκαν πολλοί προσκυνητές από τον τόπο μας.

Επιστρέφοντας λοιπόν από το Ισραήλ και μετά από επικοινωνία με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρπενησίου τον καλό φίλο και Γιατρό Μίμη Καρατσίκη και φυσικά με τον Δεσπότη μου, επισκέφτηκα το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ απ’ όπου έλαβα από τον Δ/ντη της ΚΑΑ Ιατρική Γνωμάτευση ότι δεν παρουσιάζω κανένα σύμπτωμα του ιού.
Ωστόσο και για να μην δημιουργήσω καμία ανησυχία σε όλους εσάς αδελφοί μου,  ακολουθώντας ταυτόχρονα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και του Δ/ντου του ΣΩΤΗΡΙΑ, σας κάνω γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα βρίσκομαι στην ιερατική μου κατοικία προκειμένου να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες μέρες που απαιτούνται για να διαπιστωθεί η εμφάνιση ή όχι συμπτωμάτων του ιού.
Το ίδιο διάστημα τόσο η πρεσβυτέρα όσο και η κόρη μας θα διαμένουν σε άλλο σπίτι για να μην δημιουργηθεί κάποιο θέμα με την συμμετοχή της μικρής μας Αθήνας στο Σχολείο. Εύχομαι η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, που για “διάφορους λόγους” έχει προκαλέσει τον πανικό σε όλο τον κόσμο, αλλά και την ανάλογη ευαισθησία και προσοχή να δείξει και για όσους επισκέπτονται την πατρίδα μας από χώρες που έχουν ήδη πολλά θύματα του ιο αυτού και για όσους μετακινούνται στην ενδοχώρα από περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί συμπτώματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Άγιοι Τόποι μπήκαν σε αυτή τη λίστα ούτε και αυτό που θα επακολουθήσει και λέγεται εν πολλοίς για την Θεία κοινωνία….Αύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας 8/3, την Θεία Λειτουργία θα τελέσει στον Άγιο Νεκτάριο ο π. Κων/νος Καναβάκης. Για ότι άλλο προκύψει θα σας ενημερώνω υπεύθυνα προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπληροφορήσεις.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Σας έχω συνεχώς στην προσευχή μου όπως επιθυμώ να μας έχετε και σεις.»