Συντονισμένες οι δράσεις κατά των αιολικών στην Ευρυτανία

4323
  • Συνάντηση στα Άγραφα με το Δήμαρχο
  • Πεζοπορία στα Αγραφιώτικα βουνά
  • Εκδήλωση στην Αλίαρτο
  • Επιστολή για σύγκληση ΔΣ στο Δήμο Αγράφων

Σε μια συντονισμένη εκστρατεία εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων που έχουν ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες, έχουν ‘ριχτεί’ οι περισσότεροι Ευρυτανικοί Σύλλογοι και φορείς που διαφωνούν με την παρέμβαση αυτή στο φυσικό τοπίο.

Προκειμένου να συζητήσουν το θέμα με τους κατοίκους των Αγράφων και να τους ενημερώσουν για τις επιπτώσεις των αιολικών στον τόπο τους, οι συντονιστές όλης αυτής της αντίδρασης πραγματοποίησαν στο χωριό Άγραφα διήμερο δράσεων στο οποίο κάλεσαν και το Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή. Το πρόγραμμα της διήμερης φυσιολατρικής – ορειβατικής – ακτιβιστικής συνάντησης περιελάμβανε

  • 18.00: Συνάντηση στην πλατεία Δημαρχείου, περιήγηση στο χωριό, ενημέρωση και συνομιλία με τους κατοίκους για τις επικείμενες αιολικές εγκαταστάσεις στην περιοχή
  • 20.30: Γνωριμία με τους ορειβατικούς συλλόγους της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας
  • 20.45: «Η ανάδειξη των μονοπατιών των Αγράφων» Παρουσίαση του Αποστόλη Παντελή, έφορου μονοπατιών ΕΟΣ Καρδίτσας
  • 21 00: «Από την Πίνδο στον Όλυμπο» (1979), προβολή ταινίας μικρού μήκους του Δημήτρη Κουσιά (επίτιμου προέδρου ΕΟΣΚ)
  • 21.30: «Άγραφα, ήπια τουριστική ανάπτυξη ή μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη;» Χρήστος Φασούλας, «Συντονιστής Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων»
  • 22.00: Προβολή βίντεο κλίπ και φωτογραφιών με θέμα τα Άγραφα

Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε πεζοπορία στα ψηλά βουνά των Αγράφων.

«Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα, αλήθειες και ψέματα»

Η μεγάλη εκδήλωση των συλλόγων στην Αλίαρτο

Από την ενημερωτική εκδήλωση στον Αλίαρτο

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αλιάρτου, εκδήλωση με θέμα: «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα, αλήθειες και ψέματα». Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο, την τεκμηριωμένη ενημέρωση και ανάπτυξη κριτικού διαλόγου και προβληματισμού αναφορικά με τις συνέπειες εγκατάστασης των δυο Αιολικών Πάρκων στα Άγραφα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή Ευρυτανικών Συλλόγων και Ευρυτάνων Αγραφιωτών, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή Θήβας-Αλιάρτου-Σχηματαρίου, ήταν συγκινητική. Οι συμμετέχοντες έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για τον τόπο καταγωγής τους, καθώς και την έντονη ανησυχία τους για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές επιπτώσεις από την επικείμενη  εγκατάσταση  ανεμογεννητριών (ΒΑΠΕ) στα Άγραφα.

Αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης ήταν η καθολική βούληση των συμμετασχόντων

  • Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων (ΒΑΠΕ) στα Άγραφα
  • Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση της Δημόσιας γης στις εταιρείες στο όνομα του κέρδους
  • Να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το φυσικό κεφάλαιο, με τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των βουνών, των δασών και των ποταμών των Αγράφων από τις μη αναστρέψιμες καταστροφές της εγκατάστασης Αιολικών
  • Να δηλώσουν ότι, κανένα μα κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν είναι αρκετό να εξαλείψει την ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή των βουνών, που προξενεί η βαριά βιομηχανία των Αιολικών Πάρκων
  • Να εκφράσουν καθολικά ότι, ο μόνος συμβατός προσανατολισμός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών των Αγράφων είναι προς την κατεύθυνση της Αειφόρου Ανάπτυξης, με ήπιες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, του οικοτουρισμού και της προστασίας του φυσικού αποθέματος, της βιοποικιλότητας και του τοπίου.

Για τους παραπάνω σημαντικούς λόγους, οι συμμετέχοντες, Σύλλογοι και Αγραφιώτες Ευρυτάνες ενέκριναν ομόφωνα και προσυπογράφουν την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δ. ΑΓΡΑΦΩΝ, με μονοθεματική συζήτηση: «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα»

Επιστολή των συλλόγων προς τον Πρόεδρο ΔΣ Αγράφων για τη σύγκληση συνεδρίασης για τα Αιολικά                                                                          

Με επιστολή τους οι Ευρυτανικοί σύλλογοι ζητούσαν επίμονα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Σταμούλη, να συγκαλέσει το σώμα του ΔΣ σε μια έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Την επιστολή υπογράφουν 15 σύλλογοι της Ευρυτανίας.

Θέμα  «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα»                             

κ. Πρόεδρε,

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός διακατέχει όλους εμάς τους Ευρυτάνες και ιδιαίτερα τους Αγραφιώτες Ευρυτάνες, μετά την έκδοση αδειών εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην περιοχή Αγράφων. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην Ευρυτανία και στην Καρδίτσα, αλλά σε πανελλήνια κλίμακα.

Κατόπιν αυτού, σας παρακαλούμε να συγκαλέσετε άμεσα Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγράφων, με μόνο θέμα «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα», με σκοπό να γίνει ενημέρωση, συζήτηση, έκφραση των απόψεων των θεσμικών φορέων, κατοίκων, Συλλόγων, συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών, αλλά και λήψη αποφάσεων του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα, που θα προσδιορίσει και το μέλλον του τόπου μας.

Έχουμε την πεποίθηση, ότι το αίτημά μας θα βρει θετική ανταπόκριση από εσάς και αναμένουμε,  να μας ενημερώσετε έγκαιρα, για την υλοποίησή του.

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.Αγραφιώτες που κατοικούν στις περιοχές Σχηματαρίου-Θήβας- Αλιάρτου- Λειβαδιάς  σε συγκέντρωση στον Αλίαρτο στις 23-6-2018 με ομόφωνη απόφαση τους.

2.Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος

  1. Ο Σύλλογος του Τροβάτου
  2. Ο Σύλλογος των Επινιανών

5.Ο Σύλλογος της Κουστέσας

  1. Ο Σύλλογος Μοναστηρακίου
  2. Ο Σύλλογος Μ.Βραγγιανών «Αναστ. Ο Γόρδιος»
  3. Ο Σύλλογος Απεραντίων
  4. Ο Σύλλογος Πρασιάς
  5. Ο Σύλλογος Βαλαώρας

11.Ο Σύλλογος Καρβασαρά

  1. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

13.Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος  Κοιλάδας του Αχελώου

  1. Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Δυτ. Ευρυτανίας
  2. Δίκτυο πολιτών Αγράφων

Η ανταπόκριση του Δήμου Αγράφων

Στις 16 Ιουλίου η συνάντηση που διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων για τα Αιολικά

Ο Δήμος Αγράφων ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Ευρυτανικών συλλόγων για άμεση συζήτηση του θέματος των αιολικών στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπεριέλαβε εκτάκτως στο Συμβούλιο της Παρασκευής, 29 Ιουνίου 2018, τη συζήτηση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Στόχος του Δημάρχου είναι να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους στο χωριό Άγραφα, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, η συνάντηση δρομολογείται για τις 16 Ιουλίου 2018.