Στις 21 Απριλίου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ευρυτανίας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Πανδημία και οι προοπτικές», με βασικούς ομιλητές τους: Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτή, τομεάρχη τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ και Γιάννη Σαρακιώτη βουλευτή Φθιώτιδας. Στην εκδήλωση  παρουσιάστηκαν οι  απόψεις  του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ για τον Τουρισμό και τις ΜμΜ επιχειρήσεις  καθώς και τρόποι για την επανάκαμψή τους που περιλαμβάνουν:

Ένα ξεχωριστό και γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης, αναψυχής, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του 4ου Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Την  ενίσχυση της ρευστότητας και μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, στηρίζοντας με άμεσα μέτρα ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας παράλληλα μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για όλους, για να αναπληρωθούν σε έναν βαθμό οι τεράστιες απώλειες από τον εξωτερικό τουρισμό, αλλά και να κινηθεί και η οικονομία.

Στήριξη εργαζομένων, επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας.

Ενίσχυση του ΕΣΥ, αξιόπιστη ιχνηλάτιση, εκτεταμένο testing στους προορισμούς, εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων στον τουρισμό, την ανάγκη για ορθολογικά πρωτόκολλα, καθώς δεν υπάρχουν για μια σειρά από τουριστικές δραστηριότητες ώστε να νιώσουν οι ταξιδιώτες ασφαλείς.

Στην εκδήλωση τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι: «Η κυβέρνηση απέτυχε  στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Τουριστικής επιχειρηματικότητας και εργασίας. Τα ελάχιστα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε  είναι μη αποδοτικά και ανεπαρκή. Η βιωσιμότητά τους και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων είναι επισφαλής. Η νέα στρατηγική της χώρας θα πρέπει να υπηρετεί την μετάβαση από ένα μαζικό, αδιαφοροποίητο, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε ένα ποιοτικό, διαφοροποιημένο, πολυθεματικό και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των προσκεκλημένων, οι οποίοι πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις πολύτιμες –όπως αναφέρουν οι διοργανωτές- απόψεις και προτάσεις τους: ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας Χρήστος Τσάμπρας, η πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγκα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, Γιάννης Κελεσίδης στέλεχος τουριστικών & ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο Γιώργος Λαθύρης εργαζόμενος στον τουρισμό, ο Γιάννης Σκαρπής νέος αγρότης –μελισσοτρόφος, ο Θεόδωρος Γραβάνης στέλεχος χειμερινού & περιηγητικού τουρισμού, ο Δημήτρης Λερογιάννης αυτοδιοικητικός.

Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη προβολής και στο εξωτερικό των ορεινών όγκων, των μορφών εναλλακτικού και χειμερινού τουρισμού που προσφέρονται σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρυτανία σε συνδυασμό με την βελτίωση της οδικής πρόσβασης αλλά και υπολοίπων υποδομών, χιονοδρομικό κέντρο, αθλητικό κλπ, καθώς και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με επέκταση σε όλο το χρόνο, του αθλητικού με την αξιοποίηση  σημαντικών υποδομών που υπάρχουν, του ιατρικού & θρησκευτικού τουρισμού.

Για τους συμμετέχοντες από όλους τους κλάδους οι διοργανωτές αναφέρουν σε δελτίο τύπου τους: «Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την κατάθεση των πολύτιμων εμπειριών και των προτάσεών τους αλλά και για τη σημαντική συμβολή τους».