Σχέδιο για ‘άνοιγμα’ των 120 δόσεων

1776

Με στόχο να ρυθμίσουν περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις οφειλές τους στην εφορία, φαίνεται ότι σχεδιάζεται ριζικός ανασχεδιασμός της ρύθμισης των 120 δόσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Καθημερινής’.
Βάσει αυτού οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές σε 120 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα φθάνουν τις 120 δόσεις. Ταυτόχρονα εξετάζεται από την κυβέρνηση η επιβράβευση των οφειλετών που θα παραμείνουν στη ρύθμιση έως το τέλος με την επιστροφή τμήματος των τόκων που κατέβαλαν. Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις περιλαμβάνει: Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα και τη μείωση επιτοκίου προσαυξήσεων από 5% σε 3%. Επίσης το σχέδιο προβλέπει το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση και την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου έως 2 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος της οφειλής το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον εξετάζεται πλαίσιο για την πάγια πληρωμή οφειλών, ενώ το επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να διαχωρίσει τις οφειλές των φορολογουμένων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν έως και 24 και στις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Πιθανά για μεγάλες οφειλές να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόλις 190.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ με 130 εκατ. ευρώ να έχουν μπει στα ταμεία του κράτους.