Με θέμα τα ‘Σημαντικά ζητήματα λειτουργίας του Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, Κ.Ψ.Υ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ,Κ.Υ.Δ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ’ απέστειλε επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου και Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας.

Η επιστολή με βασικό αποδέκτη το Βουλευτή Ευρυτανίας Κωνσταντίνο Κοντογεώργο και κοινοποίηση προς τους υποψήφιους Βουλευτές νομού Ευρυτανίας, αποστέλλεται λίγες μέρες μετά το σάλο που προκάλεσε η επιστολή διαμαρτυρίας του αγροτικού ιατρού κ. Άρη Βρεττάκου στον Ευρυτανικό Παλμό, ο οποίος έμεινε άνεργος λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και δυσκαμψιών του συστήματος όπως ο ίδιος κατήγγειλε στην επιστολή, παρόλο που υπάρχει κενή θέση σε περιφερειακά ιατρεία.

Στην επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην Ευρυτανία καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας τους αλλά και ευθέως κατηγορεί τον απερχόμενο Βουλευτή Ευρυτανίας ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση της Υγείας στο νομό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:  

«Οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας και στο Κέντρο Υγείας αποτελούν το 60% του προσωπικού (περίπου 70 άτομα) και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα λειτουργήσουν οι δομές εάν απολυθούν. Θα πρέπει να αναληφθεί σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν εμπόδια που επικαλούνται προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί υπάλληλοι. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Κρίνουμε άδικη την απόφαση του Υπουργού για αναπροσαρμογή του ανθυγιεινού επιδόματος υπό ΑΝΙΣΟΥΣ όρους θέτοντας εκτός πολλές ειδικότητες καθώς και το διοικητικό προσωπικό οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους, ήταν παρόν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτά τα 2 / 3 χρόνια, δεν εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και αδειών. Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από όλα τα νοσοκομεία αλλά και από το δικό μας, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Παρότι ο ν. Ευρυτανίας είναι αποδεδειγμένα και θεσμοθετημένα «προβληματική περιοχή» και ανήκει στο δίκτυο ορεινών δήμων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένα κίνητρο ώστε να έρχονται και να παραμένουν στον τόπο γιατροί και λοιπό προσωπικό και αυτό φάνηκε περίτρανα με την τελευταία απομάκρυνση οικογενειάρχη ιατρού με μεγάλη προσφορά στο νομό επί σειρά ετών όπου δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις ιατρείων στον νομό, λόγω γραφειοκρατίας. Αυτή η γνωστοποίηση όλων των προβλημάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερούς μας φόβους –τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας, και του Κέντρου Υγείας σε πολυδύναμο ιατρείο-. ΟΛΟΙ έχουν ευθύνη, ειδικά αυτοί που τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την ΥΓΕΙΑ της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ. Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΙΑ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας για την Κατανομή οικονομικών κινήτρων Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου και μονίμων

Με δύο επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας ζητά την δίκαιη κατανομή και απόδοση κινήτρων στους ιατρούς προκειμένου να δεχτούν θέσεις στην Ευρυτανία. Χαρακτηριστικά η πρώτη επιστολή αφορά στην κατανομή οικονομικών κινήτρων Ιατρών Υπαίθρου και αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως άγονη και προβληματική περιοχή λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και επιπροσθέτως όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα.

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 43 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/21-02-2016) ορίζεται ότι: Το δεύτερο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου της περίπτωσης γ ́της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α ́134), όπως ισχύει, αντικαθίσταται, από την έναρξη της ισχύος του, ως εξής:

«Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη αυτών των αναγκών του».

Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (με την υπ’ αριθμ. 108/2021 (ΑΔΑ: 971Χ7ΛΗ-ΥΟΖ) του Περιφερειακού Συμβουλίου και με την σχετική επικαιροποιημένη απόφαση με Αρ. Πρωτ.: Οικ.111/2021 |14-9-21) στην οποία όμως δεν περιλαμβάνονται τα περισσότερα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Καρπενησίου που υπηρετούν ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, και συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

  • Π.Ι. Αγ. Τριάδας
  • Π.Ι. Κρικέλλου
  • Π.Ι. Μεγάλου Χωριού
  • Π.Ι. Προυσσού
  • Π.Ι. Στενώματος
  • Π.Ι. Φιδακίων

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα το Π.Ι. Προυσσού, όπου ενώ υπηρετούν δύο ιατροί με τις ίδιες ευθύνες, στις ίδιες συνθήκες, επιδοτείται από την Περιφέρεια μόνο η μία από τις δύο θέσεις.

Δεδομένων των ανωτέρω, των εκτεταμένων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων ετών – που έχουν επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου- αρκετές φορές Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου δεν καλύπτονται (είτε λόγω μη τοποθέτησης ιατρών είτε λόγω μη παραμονής των ιατρών που τοποθετούνται), με αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας και σοβαρών κινδύνων για τους δημότες της περιοχής.

Ιδιαίτερα, στο νομό Ευρυτανίας, που αποτελεί το νομό με το γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, όπως αντιλαμβάνεστε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και η πρωτοβάθμια αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών αποτελεί ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους αυτών των απομακρυσμένων περιοχών, που λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν εκτός από το ότι χρήζουν τακτικής παρακολούθησης έχουν σε αρκετές περιπτώσεις και δυσκολία μετακίνησης.

Εξάλλου, για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος Αγράφων έχει θεσπίσει με την αριθμ.28/31-5-2021 (ΑΔΑ 6ΟΟΑΩ6Α-74Υ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιπλέον επίδομα για τους επικουρικούς ιατρούς ή τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που τοποθετούνται στο ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας, παρότι επιδοτούνται και από την Περιφέρεια όπως και η πλειονότητα των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου Αγράφων.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εξετάσετε εκ νέου, την ορθή κατανομή ή/και το διαμερισμό του επιδόματος στους δικαιούχους καθώς και την πιθανότητα διεύρυνσης της επιδότησης αυτής προς όλους τους υπηρετούντες ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου. Θεωρούμε πως η θέσπιση της προαναφερθείσας οικονομικής ενίσχυσης θα ωφελήσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τους δημότες. Θα αποτελέσει κίνητρο για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου να παραμείνουν στα Π.Ι. που έχουν διοριστεί αλλά και για νέους ιατρούς να τοποθετηθούν και να παραμείνουν στα Π.Ι. Επομένως θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις όπου περιοχές μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θεωρούμε πως το ανωτέρω κίνητρο σε συνδυασμό με την υλικοτεχνική υποστήριξη των Π.Ι. θα συμβάλλει στην αρτιότερη και μακροχρόνια κάλυψη των ιατρικών αναγκών των δημοτών.

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας στην πρότασή μας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

«…το επίδομα αγόνου που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία υπολογίζεται με βάση τους βασικούς μισθούς ιατρών ΕΣΥ του 1983 και όχι με τους σημερινούς μισθούς. Το επίδομα αυτό είναι τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό…»

Η δεύτερη επιστολή αφορά στα κίνητρα των μόνιμων ιατρών που καλούνται να καλύψουν θέσεις στην Ευρυτανία, η οποία αναφέρει:

«Όπως είναι ευρέως γνωστό ο νομός Ευρυτανίας αποτελεί μία από τις πιο άγονες και παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας. Αποτελεί μία περιοχή δυσπρόσιτη με προβληματικό οδικό δίκτυο μεγάλων αποστάσεων. Είναι ο νομός με το γηραιότερο πληθυσμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα υποδεικνύουν ότι στο νομό αυτό, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι άρτια στελεχωμένο χωρίς ελλείψεις ιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Το μοναδικό νοσοκομείο του νομού, το οποίο ανήκει στις υγειονομικές δομές  Γ ζώνης (άγονο), το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, αντιμετωπίζει επανειλημμένα ελλείψεις ιατρών από ειδικότητες που θεωρούνται καίριες για την επείγουσα και τακτική περίθαλψη του τοπικού πληθυσμού.

Ειδικότερα υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες πρώτης ανάγκης (παθολογίας, παιδιατρικής, μικροβιολογίας, ακτινοδιαγνωστικής, αιμοδοσίας) και απουσία ειδικοτήτων όπως νευρολογίας και ΩΡΛ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι ακόμα και οι Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας της περιοχής (Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Κέντρο Υγείας Καρπενησίου) είναι σοβαρά υποστελεχωμένες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, κατέθεσε το Φεβρουάριο 2023 ολοκληρωμένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για ιατρούς ΕΣΥ άγονων και νησιωτικών περιοχών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών στις περιοχές αυτές. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους ιατρούς.

Ειδικά το επίδομα αγόνου που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία υπολογίζεται με βάση τους βασικούς μισθούς ιατρών ΕΣΥ του 1983 και όχι με τους σημερινούς μισθούς. Το επίδομα αυτό είναι τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό. Σχετικά με την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, ώστε να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των ιατρών, η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/23 καθυστερεί ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί.

Στην Ευρυτανία έχει γίνει μία προσπάθεια από την περιφέρεια και το δήμο Αγράφων, να δοθούν κίνητρα παραμονής και προσέλκυσης ειδικευμένων ιατρών.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αγράφων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/11/2021 ΑΔΑ:Ψ70ΧΩ6Α-ΧΣ4) αποφάσισε τη θέσπιση κινήτρων για τρείς ιατρούς που υπηρετούν ή θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και στο ΠΠ.Ι Γρανίτσας, παροχή δωρεάν επιδόματος στέγασης ποσού έως 200 ευρώ για συνολικό χρονικό διάστημα έως και τρία έτη και παροχή δωρεάν επιδόματος σίτισης ποσού έως 200 ευρώ για τρία έτη».

Η απόφαση αυτή παρόλο που αποφασίστηκε και αναρτήθηκε δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Ανάλογα κίνητρα θα μπορούσαν να θεσπιστούν μέσω του υπουργείου αλλά και μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι ιατροί που ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές, αλλά και οι ελευθεροεπαγγελματίες, να παραμείνουν και να προσέλθουν νέοι. Με τον τρόπο αυτό θα ενδυναμωθούν οι υγειονομικές δομές της περιφέρειας και θα αποφευχθούν οι επαναλαμβανόμενες παραιτήσεις ιατρών που υπηρετούν στις περιοχές αυτές.

Κλείνοντας ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων αυτών. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση και διευκρίνηση απαιτείται επί των θεμάτων αυτών».