Τέλος στις πτώσεις βράχων στα Ακόνια Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Προστασία Πρανών Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Κρέντη – Κρυονέρι στη θέση Ακόνια» προϋπολογισμού 550.000 €

6007

Την επόμενη εβδομάδα εγκαθίσταται ο εργολάβος

 

 

 

 

 

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το έργο που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών από και προς Δυτική Ευρυτανία, τουλάχιστον σε ένα τμήμα του δρόμου που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όλες τις εποχές. Συγκεκριμένα, υπεγράφη η σύμβαση του έργου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΕΝΤΗ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΚΟΝΙΑ» προϋπολογισμού 550.000,00 €, τις προηγούμενες ημέρες στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.


Το έργο αφορά στην κατασκευή τεχνικών και στην τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων για την προστασία από βραχοπτώσεις στη θέση Ακόνια επιλύοντας έτσι ένα από τα πιο σημαντικά και χρόνια προβλήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή ενός ημιστεγάστρου και ενός τεχνικού προστασίας από βραχοπτώσεις στα ανάντη της οδοποιίας, ενός τεχνικού τοίχου αντιστήριξης στα κατάντη της οδοποιίας, ενός τεχνικού νέας πλάκας τριβής για την ενίσχυση υφιστάμενου τοίχου βαρύτητας, ενός κιβωτοειδούς οχετού, καθώς και η τοποθέτηση φραχτών ανάσχεσης. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει άμεσα –ίσως και την επόμενη εβδομάδα – και να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.


Με το πέρασμα των χρόνων τα ψηλά, ελεύθερα και απότομα πρανή, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιων τυπικών μέτρων προστασίας του δρόμου σε φάση κατασκευής του, όπως για παράδειγμα αναβαθμοί αγκύρωσης των βράχων σε διάφορα ύψη (πατάρια), άρχισαν να αποσαθρώνονται. Αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας αποσάθρωσης που συμβαίνει κυρίως λόγω περιβαλλοντικών λόγων (επιφανειακά νερά, αέρας κ.τ.λ.) είναι στην περιοχή να συμβαίνουν συχνές βραχοπτώσεις από μικρούς κυρίως βράχους ως προϊόντα αυτής της αποσάθρωσης.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος είτε λόγω πτώσης βράχου κατά την στιγμή της διέλευσης κάποιου οχήματος είτε λόγω των βράχων που καλύπτουν στενό οδόστρωμα του δρόμου.


Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νομού Ευρυτανίας, συγκεκριμένα βρίσκεται Δυτικά και Βόρεια της πόλης του Καρπενησίου σε απόσταση ~48km, από το χωριό Κρέντης απέχει 4.5km επί του οδικού άξονα Βίνιανη – Χαλκιόπουλο με κατεύθυνση προς Αγραφιώτη ποταμό (Χαλκιόπουλο) και από την γέφυρα του Κρυονερίου επί του Αγραφιώτη ποταμού απέχει απόσταση ~3.0km.