Τί είναι το γλαύκωμα;

2555

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό τους την προοδευτική και μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Το οπτικό νεύρο είναι το «καλώδιο» που μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα από το μάτι προς τον εγκέφαλο. Όπως τα κοινά καλώδια αποτελούνται από πολλά λεπτότερα σύρματα έτσι και το οπτικό νεύρο συντίθεται από πολλές νευρικές ίνες. Κάθε τέτοια ίνα είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων από ένα συγκεκριμένο σημείο του οπτικού μας πεδίου.

Αν προκληθεί βλάβη σε μια δεσμίδα αυτών των ινών, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα, το αποτέλεσμα θα είναι η ελάττωση ή και η απώλεια της όρασης, στο τμήμα του χώρου που αυτή η δεσμίδα αντιστοιχεί.

Oι νευρικές ίνες που καταστράφηκαν δυστυχώς δεν αναγεννώνται και το τμήμα του οπτικού μας πεδίου στο οποίο ελαττώθηκε ή χάθηκε η όραση, δεν επανέρχεται. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και 50 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα, γεγονός που το καθιστά ως τη δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη.

Ποιοί κινδυνεύουν να αναπτύξουν γλαύκωμα;

Όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για γλαύκωμα, τουλάχιστον με μία τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης) και έναν αδρό έλεγχο του οπτικού νεύρου.

Η πίεση στο μάτι δεν έχει άμεση σχέση με την αρτηριακή και ένα υπερτασικό άτομο μπορεί να έχει χαμηλή πίεση στο μάτι ή το αντίθετο. Γενικά όμως, προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προδιαθέσουν για γλαύκωμα, ενώ και οι ασθενείς που λαμβάνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κορτιζόνη σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, κολλύρια, ακόμα και εισπνοές για το άσθμα) εμφανίζουν αύξηση της πίεσης στα μάτια.

Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα γι’ αυτό άτομα που έχουν συγγενείς εξ αίματος με γλαύκωμα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.“ Το διάβασμα, η τηλεόραση και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν προκαλούν γλαύκωμα. Η αίσθηση «βάρους» ή «πίεσης» που μπορεί να αισθανθούμε μετά από πολύωρη ενασχόληση με αυτά, είναι σύμπτωμα κοπιωπίας ή ξηροφθαλμίας και όχι πραγματική αύξηση της πίεσης στα μάτια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Εξαρτάται από το είδος του γλαυκώματος.

Το χρόνιο απλό γλαύκωμα, που είναι και η συνηθέστερη μορφή, δε δίνει κανένα σύμπτωμα. Αίσθημα βάρους ή πίεσης στα μάτια δε σημαίνει και πραγματική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το κατά πολύ σπανιότερο οξύ γλαύκωμα συνοδεύεται από αφόρητο πόνο και αιφνίδια εισβολή που αναγκάζει τον ασθενή να αναζητήσει αμέσως βοήθεια στο πλησιέστερο οφθαλμιατρείο ή κλινική. Ο ασθενής με εγκατεστημένο γλαύκωμα έχει ήδη χάσει κάποιο κομμάτι του οπτικού του πεδίου, συνήθως στην περιφέρεια.

Πηγή: www.athenseyehospital.gr