Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου

Το οικογενειακό δέντρο που οι ρίζες του βρίσκονται στην ιστορία της Βαγγελιώς Λάμπου, μιας χήρας που φτάνει στα μέσα του 18ου αιώνα στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας και ‘ριζώνει’ εκεί και στα κλαδιά του βρίσκονται οι τρεις οικογένειες που δημιουργούν οι απόγονοί της, περιγράφονται στη νέα έκδοση του Ευρυτάνα δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμου.

‘‘Είναι ένα λεύκωμα, ουσιαστικά ένα γενεαλογικό δέντρο τριών οικογενειακών κλάδων. Των Ευαγγελοκωσταίων, των Ευαγγελοδημαίων και των Ευαγγελογεωργαίων που έχουν μια κοινή καταγωγή, μια κοινή ρίζα’’, μας είπε ο συγγραφέας για το νέο του βιβλίο.

Η ιστορία

Η ρίζα ανάγεται περίπου στα 1740 στα μέσα του 18ου αιώνα  και σύνδεσμος των τριών οικογενειών ήταν η Βαγγελιώ Λάμπου που κατέληξε στο Ραπτόπουλο από την Ήπειρο στα ταραγμένα εκείνα χρόνια. Άλλοι λένε ότι ήταν Σουλιώτισσα, άλλοι λένε Βόρειο Ηπειρώτισσα με τα σημερινά δεδομένα. Δεν έχει διευκρινιστεί, δεν υπάρχουν και στοιχεία τόσο παλαιά που να ξέρουμε από που ακριβώς έχει έρθει αυτή η γυναίκα. Όταν ήρθε στο Ραπτόπουλο ήταν έγκυος και χήρα και προφανώς ο άνδρας της ήταν γνωστό όνομα. Τον άνδρα της πιθανώς τον έλεγαν Γιάννη Λάμπο, γιατί στο πρώτο παιδί της έδωσε το όνομα Γιάννη. Προφανώς αφού ο άνδρας πέθανε ή σκοτώθηκε προς τιμήν του, έδωσε το όνομά του στο πρώτο της παιδί. Γνωρίζουμε ότι την καλοδεχτήκανε στο Ραπτόπουλο με παρέμβαση των οπλαρχηγών και των αρματωλών, που ήταν οι Μπουκουβαλαίοι τότε, για να της παραχωρήσουν χώρο να φτιάξει το σπίτι, χωράφια για να ζήσει και ένα μέρος από το καστανόδασος στο Ραπτόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι ο άνδρας της ήταν κάποιος πιθανά σημαντικός. Γέννησε αυτό το αγόρι, που τον λέγανε Γιάννη και τον φωνάζανε στο χωριό ο Γιάννης της Βαγγελιώς, Βαγγελογιάννης κατά συνέπεια. Ήταν ο Γιάννης,, Βαγγελογιάννης. Αυτός είχε τρία παιδιά, τον Κώστα, τον Δήμο δηλ. Δημήτριο και τον Γιώργο. Επειδή όμως η Βαγγελιώ ήταν γνωστή και κρατούσε τα γκέμια του σπιτιού ήταν πολύ δυναμική γυναίκα και τα εγγόνια της τα έλεγαν ο Κώστας της Βαγγελιώς, ο Δήμος της Βαγγελιώς και ο Γιώργος της Βαγγελιώς και μετά Βαγγελοκώστας ή Ευαγγελοκώστας, Ευαγγελοδήμος και Ευαγγελογεώργος. Αυτοί έκαναν δικές τους οικογένειες και άρχισαν να αναπτύσσονται αυτοί οι τρεις οικογενειακοί κλάδοι.

 ‘Σκέφτομαι κάποιες φορές άραγε η Βαγγελιώ σκεφτόταν πόσες εκατοντάδες απογόνους άφησε; Εγώ μαζί με κάποιους συγγενείς κάναμε όλα τα διαγράμματα των γενεαλογικών δέντρων. Τα στείλαμε σε κάποιους συγγενείς να τα διορθώσουν. Εγώ μαζί με κάποιους ήρθα σε επαφή με συγγενείς βρήκαμε το δημοτολόγιο του χωριού που διασώζεται το μητρώο αρρένων και εκκλησιαστικά αρχεία και καθίσαμε και ενώσαμε το παζλ κάναμε όλα τα διαγράμματα των γενεαλογικών δέντρων. Είναι πλήρης δουλειά, μας παίδεψε πολύ. Το στείλαμε σε κάποιους συγγενείς να τα διορθώσουν. Πέραν αυτού βρήκαμε όμως κάποιες σκόρπιες ιστορίες που κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού από τη ζωή των οικογενειών αυτών και παραθέτονται στο λεύκωμα. Δεν αρκούσε όμως, θα ήταν λειψό. Έπρεπε να περιγράψω το περιβάλλον στο οποίο αυτοί ζούσαν. Και άρχισα να ψάχνω να βρω κάποια ιστορία του χωριού να την βάλω και αυτή. Μέχρι τώρα λίγα είχαν γραφτεί και έψαξα στα ΓΑΚ, από βιβλιογραφίες και στήσαμε και την ιστορία του χωριού από 1454 και επιχειρώ να έχω και  την προέλευση του ονόματος Ραπτόπουλο. Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε όλους αυτούς τους προγόνους που προσέφεραν στον τόπο που κατοικούσαν’’, περιέγραψε χαρακτηρίστηκα ο κ. Ευαγγελοδήμος, για αυτό το ‘ταξίδι’ στην ιστορία της οικογένειάς του και του τόπου του γεννήθηκε αυτή.