Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρηματίες στην Ευρυτανία μετά τους υπερβολικά φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου διμήνου που καλούνται να πληρώσουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της σύνδεσης από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Απεγνωσμένοι οι Ευρυτάνες επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν μια κάποια λύση για τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά ακόμη και τότε οι λογαριασμοί εξακολουθούν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω των δυσβάσταχτων λειτουργικών εξόδων τους. Μια τέτοια προοπτική όμως θα σηματοδοτήσει και το τέλος ολόκληρου του νομού.

Εστίαση   

Οι πρόσφατοι λογαριασμοί ηλεκτρικού στα καταστήματα εστίασης κυμαίνονται από τα 500 ευρώ στα μικρά καφενεδάκια στα χωριά μέχρι 2.000 – 5.000 ευρώ στα εστιατόρια, ταβέρνες και μεγάλες καφετέριες που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, τιμές μετά την έκπτωση – επιδότηση της κυβέρνησης. Για παράδειγμα ταβέρνα στο Κρίκελλο του Δήμου Καρπενησίου καλείται να πληρώσει 2.300 ευρώ αφού έχει προηγηθεί έκπτωση 4.000 ευρώ, ταβέρνα σε χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας έλαβε λογαριασμό 5.000 ευρώ, ενώ τυροπιτάδικο στην πόλη του Καρπενησίου είχε λογαριασμό 6.000 ευρώ.

Παντοπωλεία – Μίνι μάρκετ

Στα παντοπωλεία και τα μίνι μάρκετ του νομού, τα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν ξεφύγει μιας και η κατανάλωση ανεβαίνει από τη χρήση ψυγείων και καταψυκτών. Για παράδειγμα παντοπωλείο στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων καλείται να πληρώσει 3.700 ευρώ ρεύμα διμήνου μετά τη έκπτωση 6.000 ευρώ, ενώ μίνι μάρκετ Ευρυτάνισσας στη Λαμία καλείται να πληρώσει 13.000 ευρώ!

Ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία του νομού επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος που δεν πέφτουν κάτω από 4.000 ευρώ το δίμηνο κατά μέσο όρο. Όπως δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας κα Φλέγκα Σοφία, το πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών το αντιμετωπίζουν όλοι οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στο Καρπενήσι και στα χωριά και αποτελεί βραχνά για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Κι άλλες αυξήσεις για τον Ιανουάριο

Πριν από λίγες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν αυξήσεις κατά 30%, κατά μέσο όρο, για τον Ιανουάριο συγκριτικά με το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατόρας ανέβηκε στα 0,36-0,51 ευρώ, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί 0,28-0,40 ευρώ.

Το υπουργείο Ενέργειας, αναμένεται να δώσει επιδοτήσεις ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η επιδότηση θα ανέβει από 0,22 ευρώ την κιλοβατώρα στα 0,33 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 0,28 λεπτά από τα 0,17 λεπτά για τις επόμενες 500, ενώ για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα ανέβει στα 0,40 λεπτά από 0,29.

Ενώ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φαίνεται να έχει μια τάση αποκλιμάκωσης, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των χρεώσεων χρήσης συστήματος και των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας).

Ο λόγος για τις αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που, όπως διαβάζουμε στην kathimerini.gr, καταγράφονται στο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος και οι οποίες είναι κοινές για όλους τους παρόχους. Έτσι, ένα μέρος της ελάφρυνσης στο αποκαλούμενο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, που διαμορφώνεται στην αγορά μεταξύ των παρόχων και το οποίο επιδοτείται από το κράτος για να μετριάσει τις υπέρογκες αυξήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, από την 1η Σεπτεμβρίου και με μεγαλύτερη ένταση από την 1η Νοεμβρίου το ροκανίζουν οι αυξήσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Τι θα γίνει στην Ευρυτανία

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα, τόσο τους πολίτες όσο και τους επιχειρηματίες. Το πρόβλημα όμως στην Ευρυτανία είναι ακόμη πιο μεγάλο αφού ο νομός έχει ερημώσει τα τελευταία χρόνια και οι νέοι άνθρωποι φεύγουν κατά δεκάδες, ακόμη και οι τελευταίοι εναπομείναντες βρίσκονται σε σοβαρές σκέψεις να φύγουν για κάποια μεγάλη πόλη. Αν εξακολουθήσει να αυξάνεται τόσο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων οι επιχειρήσεις του τόπου, στην πλειοψηφία τους μικρές, δεν θα επιβιώσουν και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, αφού ήδη ο τζίρος τους δεν επιτρέπει να αποπληρώσουν τέτοιου μεγέθους λογαριασμούς. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρυτανία που παλεύει να κρατηθεί θα σβήσει και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντας πίσω τα μεγαλεπήβολα σχέδια των τοπικών πολιτικών για τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νομού. Οι Ευρυτάνες επαγγελματίες ζητούν άμεσα να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, ο ΦΠΑ και η φορολογία για τις επιχειρήσεις του νομού.

Η κίνηση του Δημάρχου Καρπενησίου να δημιουργήσει την ενεργειακή κοινότητα από όπου θα ωφελούνται δημότες και επιχειρήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και του Δημάρχου Αγράφων ο οποίος ζήτησε τη μείωση ΦΠΑ στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΓΓ Συντονισμού στην Αθήνα και την απαίτηση από τη ΔΕΗ ανταποδοτικών μέτρων στους δημότες Αγράφων για το Μεγάλο Υδροηλεκτρικό Εργαστάσιο στη Λίμνη Κρεμαστών, είναι μια καλή αρχή. Αν όμως δεν κινητοποιηθούν όλοι μαζί, δήμοι, Αντιπεριφέρεια, Βουλευτής μέσα στους επόμενους μήνες και αυτές οι αρχικές προσπάθειες δεν αποδώσουν καρπούς άμεσα, τότε θα αντικρύσουν μια άδεια Ευρυτανία όταν θα σπεύσουν από χωριό σε χωριό να ζητήσουν την ψήφο των Ευρυτάνων.