Τεράστιος ο αριθμό κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Καρπενήσι

5024

Υποψίες για το πόσιμο νερό

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Στην Ευρυτανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τους ……..που νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές επισκέψεις, είναι βέβαιο πως έχουν συμβάλει δραστικά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδες. Στην Ευρυτανία δεν είναι λίγες οι υποψίες ο ιός να εξαπλώνεται μέσω του πόσιμου νερού μιας και η κατάσταση άρχισε να παίρνει την μορφή επιδημίας!
Οι γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετο και μερικές φορές πυρετό.
Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα και χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.
Για την ιογενή γαστρεντερίτιδα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του και να επισκέπτεται τον θεράποντα ιατρό. Συνίσταται προσοχή σε όλους τους πολίτες, διατηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής για την προστασία τους.