Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα πιεστικοί στον τόπο μας, λόγω της έντονης προεκλογικής περιόδου. Είχαμε πολλές δεκαετίες να ζήσουμε την πόλωση, την επιθετικότητα και την τοξικότητα που ζήσαμε ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικότερα στα Άγραφα, με το κλίμα στο Καρπενήσι να κινείται σε παρόμοιους ρυθμούς.

Τέλειωσαν οι εκλογές αισίως και μας έβγαλαν δυο μεγάλους νικητές και δυο μεγάλους ηττημένους. Αυτό που σκεφτόμουν όλο αυτό το τοξικό διάστημα ήταν όχι άλλο μίσος, όχι άλλη επιθετικότητα, όχι άλλη μισαλλοδοξία, όχι άλλη πόλωση και γενικά‘όχι άλλο κάρβουνο…’.

Αυτό που αποκομίσαμε από μια τόσο δύσκολη μάχη είναι ή απόδειξη ότι από τη ρητορική μίσους δεν ωφελήθηκε κανένας και ποτέ μακροπρόθεσμα.

Τι είναι η ρητορική μίσους;

‘Ρητορική μίσους, εκτός των ειδικών περιγραφών που προβλέπουν νόμοι κρατών, είναι η ρητορική που εκφράζει μίσος ή ενθαρρύνει βία απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την αναπηρία ή το γενετήσιο προσανατολισμό.

Στη νομοθεσία ορισμένων χωρών, ρητορική μίσους θεωρείται ομιλία, χειρονομία ή συμπεριφορά, κείμενα, ή παρουσιάσεις οι οποίες είναι απαγορευμένες, επειδή υποκινούν βία ή επιζήμια δράση εναντίον ή από το προστατευόμενο άτομο ή ομάδα, είτε γιατί υποτιμούν ή εκφοβίζουν ένα προστατευόμενο άτομο ή ομάδα. Ο νόμος μπορεί να προσδιορίσει μια προστατευμένη ομάδα με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στη νομοθεσία κάποιων χωρών, δεν υπάρχει νομικός όρος για την «ρητορικής μίσους». Σε ορισμένες χώρες, θύμα ρητορικής μίσους μπορεί να ζητήσει αποζημίωση σύμφωνα με το αστικό δίκαιοποινικό δίκαιο, ή και τα δύο. Μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί τη ρητορική μίσους ονομάζεται ιστοσελίδα μίσους. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες περιέχουν φόρουμ στο Διαδίκτυο και ειδήσεις που δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη άποψη.

Έχουν υπάρξει εκτεταμένες συζητήσεις για την ελευθερία του λόγου, τη ρητορική μίσους και τη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους. Η κριτική στον όρο «ρητορική μίσους» είναι ότι αποτελεί ένα σύγχρονο παράδειγμα της καινοτόμου γλώσσας, που χρησιμοποιείται για να φιμώσουν τους επικριτές κοινωνικών πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί με μέτριο τρόπο και με βιασύνη για να εμφανιστεί πολιτικά ορθή πρακτική, ενώ άλλοι υποδεικνύουν σύνδεση μεταξύ της βίαιης ρητορικής και της σκληρότητας του πραγματικού κόσμου’.

Αυτός είναι ο ορισμός του όρου που βρίσκουμε με ένα απλό ‘ψάξιμο’ στο διαδίκτυο.

Ρητορική μίσους ήταν αυτό που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στα όμορφα χωριουδάκια μας κι ήταν σοκαριστικό το πόσο εύκολα ο κόσμος μπορεί να την ακολουθήσει. Πιο σοκαριστικό, κυρίως γι’ αυτούς που επιδίδονταν σε αυτήν, ήταν το πόσο οι ψηφοφόροι της γύρισαν την πλάτη, με εκκωφαντικό τρόπο.

Καλή θητεία εύχομαι σε όλους τους εκλεγμένους συμβούλους του τόπου με την ευχή να μην ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά.