Απάντηση στην πρόταση της Πανευρυτανικής

Ο Σύλλογός Ευρυτάνων ‘‘Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ’’ εδώ και χρόνια πρωτοστατεί  στην ανάδειξη της μάχης της Καλλιακούδας και στην καθιέρωση της γιορτής μνήμης κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 25 Αυγούστου, για τους αγωνιστές της ιστορικής μάχης. Φέτος, διακόσια χρόνια από το 1821, θα τιμηθούν ιδιαίτερα οι Ευρυτάνες αγωνιστές της μάχης και οι οπλαρχηγοί τους Γιολδασαίοι για το σύνολο των αγώνων τους στον υπέρ της ελευθερίας αγώνα. Ο Σύλλογός συμμετέχει και φέτος στην γιορτή αυτή και με σχετική επιστολή του στο δήμαρχο Καρπενησίου απαντά και στην πρόταση της Πανευρυτανικής Ένωσης, με επίκεντρο το ζήτημα τιμής ή μη των Γιολδασαίων, που δημοσιεύθηκε στον Ευρυτανικό Παλμό.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

‘‘Κύριε Δήμαρχε,

Είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου να πραγματοποιείται η γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα, όπου έχει ανεγερθεί το μνημείο των πεσόντων της μάχης και το εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επαινούμε την  απόφασή σας να εντάξετε την γιορτή  στις κορυφαίες εκδηλώσεις του δήμου μας για τα 200 χρόνια από  το 1821 και να τιμήσετε σ’ αυτή τους Γιολδασαίους και τους Ευρυτάνες αγωνιστές του 1821 για την προσφορά τους στον αγώνα του γένους μας για την δημιουργία του νεοελληνικού  κράτους.

Είναι γνωστό από τις ιστορικές πηγές ότι σ’ αυτή την μάχη έλαβαν μέρος οι περισσότεροι Ευρυτάνες αγωνιστές του 1821 με  οπλαρχηγούς κυρίως τους  Γιολδασαίους. Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι ο καθένας μας «έχει ένα πρόγονό του που πολέμησε στην Καλλιακούδα». Επομένως,θεωρούμε σωστό να επιλέξετε αυτή την καθιερωμένη ετήσια γιορτή, για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα το 2013  να καθιερωθεί ως Επίσημη Τοπική Γιορτή για τον Δήμο μας, να τιμήσετε τους  οπλαρχηγούς Γιολδασαίους και τους Ευρυτάνες αγωνιστές της μάχης, για την προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Με αφορμή την επιστολή της «Πανευρυτανικής», που δημοσιεύτηκε στον τύπο, με την οποία ζητείται από το Δήμο «να μην τιμηθούν οι Γιολδασαίοι στη γιορτή για την επέτειο της μάχης της Καλλιακούδας επειδή η στάση τους στη μάχη ήταν «προδοτική», θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω :

  • Ως Σύλλογος που πρωτοστατεί στην διοργάνωση και καθιέρωση του εορτασμού μνήμης για τη συγκεκριμένη επέτειο που συνδυάζεται με λαϊκό πανηγύρι, διευκρινίζει ότι στην επέτειο τιμώνται όλοι οι αγωνιστές και οι νεκροί της μάχης αυτής, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι τοπικοί οπλαρχηγοί, που ήταν οι Γιολδασαίοι. Συνεπώς, δεν πρόκειται για απότιση φόρου τιμής σε μεμονωμένους οπλαρχηγούς αλλά στο σύνολο των αγωνιστών που συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα.
  • Η ιστορία γράφεται από τους ιστορικούς, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που η επιστήμη τους απαιτεί για να τεκμηριώσουν την άποψή – κρίση τους. Και η ιστορία έχει διατυπώσει την κρίση της  για την προσφορά της γενιάς των αγωνιστών  Γιολδασαίων στον αγώνα.
  • Θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο και ανεπίτρεπτο τοπικοί σύλλογοι να εκφέρουν ιστορική κρίση, την οποία βασίζουν αποκλειστικά και μόνο σε αναφορές – γράμματα αγωνιστών  της εποχής προς την τότε πολιτική εξουσία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις υπόλοιπες πρωτογενείς πηγές. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίστοιχες μαρτυρίες άλλων αγωνιστών είχαν οδηγήσει την πολιτική εξουσία να καταδικάσει ως προδότες και αγωνιστές όπως ο Καραϊσκάκης. Θα ήταν τουλάχιστον παρακινδυνευμένο και άστοχο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου να διαμορφώνεται  από παρόμοιες «παραινέσεις».
  • Ως Σύλλογος, που τα μέλη του έχουν αναφορά από τα χωριά της (ευρύτερης) περιοχής της Καλλιακούδας  θα συνεχίσει να εργάζεται (πρωτοστατεί)  για την ανάδειξη των τοπικών  αγωνιστών και οπλαρχηγών, στην  διοργάνωση εκδηλώσεων και εορτών μνήμης και τιμής για τις μάχες/σημαντικά γεγονότα που έγιναν στην περιοχή μας,  εκδηλώσεις που θα ενημερώνουν  και θα διδάσκουν, νέους και μεγαλύτερους για  τα συμβάντα που καθόρισαν την πορεία του τόπου  μας.’’

φωτο αρχείου