Όση αγιοσύνη κι αν αποπέμπει αιώνες τώρα αυτός ο θεόκτιστος τόπος, άλλο τόσο εκεί μέσα διακυβεύονται οικονομικά και άλλα συμφέροντα, όπως αποδείχτηκε και αποδεικνύεται διαχρονικά. Δεν είναι μόνο τα γνωστά σκάνδαλα με τα Βατοπέδια, τις Βιστωνίδες, τις παραβάσεις καθηκόντων και άλλες αξιόποινες πράξεις, που άγγιξαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Κάραμανλή εκεί  λίγο μετά το 2004. Άσχετα αν αρκετά χρόνια μετά, τον Μάρτη του 2017 με την “ευλογημένη” Δικαστική Απόφαση αθωώθηκε ο περιβόητος γέροντας Εφραίμ και οι συγκατηγορούμενοί του, η οσμή της διαπλοκής  και του σκανδάλου απόμεινε για τον απλό πολίτη.

Η πρόσφατη απέλαση των δυο ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δυο, και η όλη υπόθεση  που έχει σχέση με τους παροικούντες διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ηγουμένους του Αγίου Όρους είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό σκάνδαλο. Με το άβατο που επικρατεί  στο Άγιον Όρος, εύκολα δημιουργείται και πλουτίζει το μαύρο ταμείο του. Εκτίμηση των ξένων και εγχώριων διπλωματικών και μυστικών υπηρεσιών  είναι, ότι το Άγιον Όρος με τα εκεί υπάρχοντα ρώσικα μοναστήρια, τείνει να εξελιχτεί σε Βατικανό της Μόσχας. Η άλωση της ιερής αυτής κοινότητας επιτυγχάνεται με την διάθεση πακτωλού χρημάτων, που προέρχονται από τα μαύρα κονδύλια του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Πατριαρχείου Μόσχας. Καθοριστική είναι και η οικονομική στήριξη από Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι χρηματοδοτούν και υποβοηθούν τη ρωσική διείσδυση  στην  Ελλάδα, στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλα  ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για τα πρόσωπα  που χρηματοδοτούν ακροδεξιά και αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης. Όπως  διέρρευσε, με τα “ιερά” χρήματα  φέρεται να χρηματοδοτήθηκαν κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των “Πρεσπών” με σκοπό την ακύρωσή της. Παράλληλα επιχειρήθηκε και η απόπειρα χρηματισμού βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να ανεξαρτοποιηθούν με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση. Ιθύνων νους, που κινούσε όλα τα νήματα φέρεται ένας πολύ γνώριμος στους ιερωμένους  του Αγίου Όρους και της Αλεξανδρούπολης, ο Αλεξέι Ποπόφ, πρώην Γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Παρ΄ότι συνταξιοδοτημένος, διατηρεί σπίτι στη Θεσσαλονίκη και είναι χαρακτηριστικό, που δεν έχει λείψει από καμία επίσκεψη  ρώσων πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων  στο Άγιον Όρος. Ένα από τα δυο πρόσωπα που του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα είναι και αυτός, ο Αλεξέι Ποπόφ.

Οι Ελληνικές αρχές  την εν λόγω δραστηριότητα την πληροφορήθηκαν  από τις  Δυτικές μυστικές υπηρεσίες κι όπως δημοσιεύτηκε η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Άγιον Όρος τον περασμένο Απρίλιο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πήγε να σχηματίσει άποψη ο ίδιος, με τα όσα συνέβαιναν. Όμως, μερικοί, αντιπολιτευόμενοι την ελληνική κυβέρνηση την κατηγορούν   για τις αποφάσεις που πήρε, έπειτα από την ενημέρωση των  Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, απέναντι στην “Κόκκινη Αρκούδα”. Αυτό βέβαια δεν διαφέρει και πολύ από την περίπτωση της υπόθεσης  NOVARTIS στη χώρα μας, που ξεκίνησε από τα στοιχεία που παρέδωσαν στις ελληνικές Δικαστικές αρχές  αξιωματούχοι του FBI. Όσο μικρή κι αν είναι η χώρα μας βέβαια, είναι ικανή και πρέπει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα. Δήλωση που έκανε και ο Έλληνας  πρωθυπουργός..!

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)