Το έργο του Σπ. Περιστέρη βρέθηκε στη Λειβαδιά

1525

Η δημοτική παράδοση άγγιξε όλες τις καρδιές την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» στις πηγές Κρύας Λιβαδειάς, όπου πραγματοποιήθηκε βιβλιοπαρουσίαση. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ»,  σε συνεργασία με το «Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών» και την «Πανευρυτανική Ένωση» όπως παρουσιάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών τον Μάιο του 2018.

Ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Μερμίγκης και το Δ.Σ. του Συλλόγου, παρουσίασαν την μνημειώδη έκδοση «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας – Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962», με την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του Αναστάσιου Ηλιόπουλου και αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου του Σπυρ. Περιστέρη στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαογραφικής και δημοτικής παράδοσης, όχι μόνο για την Ευρυτανία, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,  χαιρέτησαν την εκδήλωση και μίλησαν για το έργο του Σπυρ. Περιστέρη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών – Διευθυντής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος – Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, επιμελητής έκδοσης «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας – Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962». 

Τις εναρκτήριες ομιλίες ακολούθησε με μοναδική αναβίωση των δημοτικών τραγουδιών, παιγμένα και ερμηνευμένα από την  Χορωδία και Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου (Βιολί: Αθανάσιος Καρακώστας – Κλαρίνο: Βαγγέλης Μπακόπουλος, Λαούτο: Αντρέας Λενάς,  Κρουστά: Δημήτρης Ρούσκας), υπό την καθοδήγηση του κ. Ηλιόπουλου. 

H έκδοση περιλάμβανε  ανέκδοτο μουσικό υλικό δύο εντεταλμένων λαογραφικών αποστολών για επιτόπια έρευνα (1959, 1962) του αειμνήστου Σπύρ. Δ. Περιστέρη, ως μουσικού συντάκτη του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ευρυτανία.