Το Κερασοχώρι τίμησε τον ήρωά του Παρουσιάστηκε η Συλλογή του Σπ. Περιστέρη

3849

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής στο Κερασοχώρι, για τον Κερασοβίτη Οπλαρχηγό και ήρωα του 1821 Κώστα Βελή, από το Δήμο Αγράφων.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι» απέδωσαν φόρο τιμής στον ήρωα του Κερασοχωρίου, με επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου και ιερέων της περιοχής, στην πλατεία του Κώστα Βελή, όπου βρίσκεται και η προτομή του και έγινε η κατάθεση στεφάνων, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Γυμνάσιο Κερασοχωρίου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Ηλία Μπουμπουρή και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κερασοβιτών κ. Καράνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση χορευτικού προγράμματος, από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτ/νίας και αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση της έκδοσης «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας – Συλλογή Σπύρου Περιστέρη 1959-1962», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Αγράφων με το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και  με την Πανευρυτανική Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ακούστηκαν κυρίως  τα  κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια  της Παλιγγενεσίας που συνδέονται με την ιστορία της Ευρυτανίας,   με αφορμή τον εορτασμό των  198 χρόνων,   από την ύψωση του λαβάρου  της Επανάστασης στο ιστορικό Κερασοχώρι,  από τον μάρτυρα,  Κώστα Βελή – Στεργιόπουλο.   

Η έκδοση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την Πανευρυτανική  Ένωση,   περιλαμβάνει 445 τραγούδια, ηχογραφημένα όλα στην Ευρυτανία  από ερασιτέχνες και επαγγελματίες τραγουδιστές και  μουσικούς. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ιερείς της περιοχής, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Κώστας Τάκης, Αποστόλης Μάκκας, Θεόδωρος Τσιάμης και Στέφανος Τσιαμάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Θανάσης Σταμούλης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Καρπενησίου κ. Κλεομένης Λάππας, δημοτικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Κερασοχωρίου κ. Μαρία Μαρούλη, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή, εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης κ.κ. Δημήτρης Δέπος και Κώστας Παπαδόπουλος, καθώς και ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης καθηγητής Αναστάσιος Ηλιόπουλος. Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι», οι μαθητές των σχολείων του Κερασοχωρίου και της Κρέντης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και αρκετοί δημότες.