Μεγάλα τα προβλήματα των μονάδων υγείας του νομού

Μετά το φόβο για την διασπορά του νέου κορωνοϊού και στην Ευρυτανία, η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, παρεμβαίνει τόσο για την αγωνία των πολιτών όσο και για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η έκδηλη ανησυχία όλων για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρυτανία, είναι δικαιολογημένη και αντανακλά την διπλή αγωνία του λαού: από τη μια για το αν είναι προετοιμασμένο το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη συρροή κρουσμάτων, και από την άλλη αν θα βαθύνει ακόμα περισσότερο η κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα  δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά κατά βάση από το γεγονός ότι το “άνοιγμα” του Τουρισμού και των Μεταφορών έγινε με υποταγή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με μεγάλες “εκπτώσεις” στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον λαό και τους επισκέπτες της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός  αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Η προσπάθεια όλων μας τους προηγουμένους μήνες για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να πηγαίνει στον βρόντο αφού η κυβέρνηση άφησε και αφήνει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προτεραιότητα είναι τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων. Αλλιώς, πώς να εξηγήσεις ότι μας κουνάνε το δάχτυλο την ώρα που αυξάνουν την χωρητικότητα στα πλοία από το 65% στο 85%;

Είναι η κυβέρνηση, με τις αντιφάσεις της πολιτικής της που τροφοδοτεί τις αντιλήψεις του στυλ «μας κοροϊδεύουν, δεν υπάρχει κορωνοϊός»…

Στην Ευρυτανία η κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια, παρά τις λίγες προσλήψεις επικουρικών (δηλ.έκτακτων) νοσηλευτών,  παραμένει η ίδια: απουσία βασικών ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο (πχ Πνευμονολόγος, Ουρολόγος κ.α), μεγάλες ελλείψεις σε άλλες ειδικότητες (πχ παθολόγοι), εφημερίες που βγαίνουν με μεταφορά αγροτικών γιατρών, μαρασμός των Κέντρων Υγείας.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και το όποιο συμμάζεμα (πχ με τη λειτουργία  ΤΕΠ λοιμωδών και δωματίου covid) δεν μπορεί καλύψει τα κενά του συστήματος υγείας στην Ευρυτανία που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και στην προ κορονοϊού εποχή, με κόσμο να πεθαίνει γιατί το ασθενοφόρο έκανε 5 ώρες να φτάσει.

Η κυβέρνηση καλύπτει μερικά μόνο από τα κενά, κι αυτά  με συμβασιούχους. Στην καινούρια προκύρηξη για την υγεία ελάχιστες είναι οι μόνιμες θέσεις που προβλέπονται για την Ευρυτανία.  

Η κατάσταση είναι παραπάνω από ανησυχητική. Αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα τα παρακάτω αιτήματα:

-κάλυψη όλων των οργανικών κενών με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των συμβασιούχων που σήμερα τους βαφτίζουν «ήρωες» και αύριο τους πετούν στο  δρόμο. Αξιοπρεπείς αμοιβές.

-κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό σε όλες τις δομές υγείας και πρόνοιας. Δωρεάν χορήγηση μασκών και αντισηπτικών στον λαό. Επίταξη των εργοστασίων που τα παράγουν.

-Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και τη δημιουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

-μαζικά δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

Σε αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική που βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία να αυγατίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, εντείνοντας την εκμετάλλευση, πολτοποιώντας δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, παίζοντας την υγεία μας κορώνα-γράμματα, καλούμε τον λαό να προτάξει τις δικές του ανάγκες. Να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει όσα του ανήκουν».