ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Σήμερα 8 Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα πλην ζητούμενα σε εμάς τους πολίτες της Ευρώπης. Ημέρα που το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού και δυνατότητας «Η ημέρα της γυναίκας, θεωρείται κατά βάση η ημέρα της μητέρας, της συζύγου, της κόρης, της αδερφής, της εγγονής, αλλά είναι και η ημέρα της σκληρά παρέχουσας πολυποίκιλες υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία. Είναι η ημέρα της εργαζομένης, της νοικοκυράς, της επιστήμονος, της πολιτικού, της αυτοδιοικητικού, δηλαδή των γυναικών που ασχολούνται με τις τοπικές υποθέσεις. Χαιρετίζουμε και στρέφουμε τις ενέργειες μας στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλου. Είναι πηγή ανδρείας, πηγή ζωής και εδώ οφείλω να αναφερθώ στη δραματική διάσταση που λαμβάνει για τον τόπο μας αλλά και την πατρίδα μας γενικότερα, η ραγδαίως αυξανόμενη υπογεννητικότητα. Είναι απαραίτητο, με οποιοδήποτε κόστος και με οποιοδήποτε τρόπο, να στηριχτούν οι ελληνικές οικογένειες. Αυτός είναι ο στόχος όλων των προσπαθειών μας, που ακολουθούμε: να εφαρμοστούν παραπέρα πολιτικές που θα στηρίζουν άμεσα τις οικογένειες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα αποτελέσματα της πολυετούς κρίσης. Είναι απαραίτητο να αλλάξουν τα δεδομένα ώστε να ξαναγίνει δυνατή η επίτευξη της οικογενειακής ευημερίας.

Η γυναίκα που «γεννά» τη ζωή, πρέπει να συμμετέχει και στη ζωή με ίσους όρους και ίσα δικαιώματα .Στο φετινό εορτασμό πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται πάντα στην εμπροσθοφυλακή στην όποια διαχείριση κρίσεων.

Η ισότητα των φύλων είναι μέσο επαναπροσδιορισμού και δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων. Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να το πετύχουν.

Αλέξης Καρδαμπίκης

Δήμαρχος Αγράφων