Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη, από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων με τίτλο «Επαγγελματική Σταδιοδρομία, Αρχές Επαγγελματικής Δραστηριοποίησης & Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Καρπενήσι. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρηματίκοτητας (ΚΥΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συνδέσει την επιχειρηματικότητα με τη μαθητεία. Στην ημερίδα με την παρουσία μαθητών του ΕΠΑ.Λ αναπτύχθηκαν θέματα που στόχο είχαν την ενίσχυση του θεσμού του μεταλυκειακού έτους και της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., την ανάδειξη κομβικών σημείων στην ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και ζητήματα που αφορούν στην εύρεση εργασίας. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ και στην ομαλή και ασφαλή είσοδο τους στην αγορά εργασίας με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη στήριξη των αποφοίτων μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, στοιχεία που παρουσίασε εκτενώς στην εισήγηση του ο υπεύθυνος μαθητείας ΕΠΑ.Λ Στερεάς Ελλάδος κ. Τούτσης Λεωνίδας. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν η Περιφερειακή Διευθύντρια Στερεάς κα Ελένη Μπενιάτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μωυσής Μπερμπερής κ.α. Ο Δήμος Καρπενησίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη και από την Αντιδήμαρχο Παιδείας Σοφία Ζαλοκώστα.

Τιμητικός Έπαινος στον Ευρυτανικό Παλμό

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας, βράβευσε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας δίνοντας παράδειγμα μίμησης στους τελειόφοιτους μαθητές του ΕΠΑΛ που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ο Ευρυτανικός Παλμός επιβραβεύτηκε για την συμβολή του στην Ευρυτανία και για την φετινή διάκριση του ως η δεύτερη καλύτερη εφημερίδα επαρχιακού τύπου πανελλαδικά. Τιμητικός έπαινος δόθηκε στις επιχειρήσεις: Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, Αφοί Βρέκου,  Παραδοσιακό Τυροκομείο Κουτρομάνος, Ευρυτανικά Νέα, Fresko Ιχθυοτροφείο Πέστροφας, Saloon Park, Anerada Inn Boutique Hotel, Ninemia Stay And Play.

 «Τέτοιες ενέργειες παράγουν μόνο θετικά οφέλη και προετοιμάζουν τους νέους μας με άρτιο τρόπο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Προσδοκούμε στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής και δηλώνουμε εκ των προτέρων την αρωγή και τη συμπαράστασή μας σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τους καθηγητές, τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί με τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. και κυρίως τους μαθητές για την άψογη και υποδειγματική τους παρουσία και συμμετοχή» δήλωσε ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε σαν Περιφέρεια Στερεάς, μέσω του Κέντρου Υποστήριξης Επενδυτών, στην εκδήλωση και είχαμε την ευκαιρία να βραβεύσουμε μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας, καλές πρακτικές επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύχθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Στόχος ήταν να αναδείξουμε ότι και στον τόπο μας υπάρχουν ευκαιρίες επιτυχημένης επιχειρηματικής δράσης και θα πρέπει να τις αναδείξουμε. Επιλέξαμε την εκδήλωση του ΕΠΑ.Λ για την βράβευση για να δώσουμε στους τελειόφοιτους που ετοιμάζονται για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον τους στον τόπο μας».

Σχετικά με το θεσμό της μαθητείας ο Δήμαρχος Καρπενησίου δήλωσε «Πρόκειται για μια αισιόδοξη προοπτική για την παιδεία μας, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα εναλλάσσεται ο μαθησιακός χρόνος μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ως Δήμος Καρπενησίου στηρίζουμε έμπρακτα τον θεσμό της μαθητείας έχοντας απορροφήσει αποφοίτους του ΕΠΑΛ στις υπηρεσίες μας με στόχο την αναβάθμιση των προσόντων τους και την απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας».