Διαβάζουμε για την απόλυτη επιτυχία που στέφθηκαν τα «πειράματα» για τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση του μισθού που έγιναν στην Ισλανδία, βλέπουμε σε παράλληλο χρόνο την κατάσταση στην Ελλάδα και γελάμε (ή κλαίμε ανάλογα τα επίπεδα ενσυναίσθησης).

Στην Ισλανδία μεταξύ 2015 και 2019, περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι στη χώρα (το 1% του εργατικού δυναμικού) μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 35-36, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγικότητα παρέμεινε ίδια ή ακόμα και βελτιώθηκε σε κάποιες από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ένιωθαν ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάντλησης από τη δουλειά – το λεγόμενο “burnout”. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η υγεία τους, αλλά και επαγγελματική τους ζωή βελτιώθηκε.

Οι δοκιμές αυτές οδήγησαν σε επαναδιαπραγμάτευση με τα σωματεία για τα εργασιακά μοτίβα και, πλέον, το 86% των εργαζομένων στην Ισλανδία είτε έχει ήδη επιλέξει να εργάζεται λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσει σύντομα το δικαίωμα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές.

Δοκιμές γίνονται στην Ισπανία, αλλά και στην Νέα Ζηλανδία από την Unilever, ενώ η ιδέα έχει βρει υποστηρικτές που επιθυμούν να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία, εν μέρει λόγω των αλλαγών που έφερε ο κορωνοϊός. (Με πληροφορίες από BBC)

Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι άλλη, μιας και σχεδόν τις μισές ημέρες του έτους εργάζονται οι Έλληνες για να πληρώνουν την εφορίακαι τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2021, από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 179 ημέρες οι Έλληνες θα υποχρεωθούν να δουλέψουν για να καλύψουν κάθε υποχρέωση που συνδέεται με έμμεσους και άμεσους φόρουςαλλά και την πληρωμή εισφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) για την ημέρα φορολογικής ελευθερίας 2021, που επιδιώκει να αποτυπώσει το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.

https://www.imerisia.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-07/ERGASIA%201.PNG?itok=Xzk_EUFY

Δηλαδή, ο μέσος Έλληνας χρειάστηκε το τρέχον έτος να δουλέψει 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο (11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 23 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας: 

  • Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2019 ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (ενδεικτικά: 44,4 δισ. το 2019 για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, σύμφωνα με την προ πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ).
  • Την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές. 
  • Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, ούσα 24η ανάμεσα στις 26 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα σημειώνει την 8η υψηλότερη επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) στις 26 χώρες του δείγματος, για το ίδιο έτος.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που πρέπει να ‘κάνεις τάμα’ για να εξυπηρετηθείς σε μια δημόσια υπηρεσία και φυσικά πληρώνεις υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες γιατρούς μιας και με τα δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με τίποτα, παρόλο που πληρώνεις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Απλά πληρώνουμε το κράτος, χωρίς να λαμβάνουμε πίσω ούτε το μισό.