Περίπου στους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πολύπαθη Μόρια. Η ίδια κατάσταση επικρατεί βέβαια και στα άλλα προσφυγονήσια. Εγκλωβισμένοι και συγχρόνως ξεχασμένοι από την ισχυρή Ευρώπη, που δεν φαίνεται να έχει σχέδιο και την Ελλάδα να μην μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος. Όταν ένα hotspot χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί περισσότερα από 20.000 άτομα φαντάζεται κανείς τι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων επικρατούν, χειμώνα καιρό. Το 80% αυτών των ανθρώπων προέρχονται από το Αφγανιστάν, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι είναι από τη Συρία. “Ελληνικές φαβέλες” μπορούν να ονομαστούν αυτά τα κέντρα, που φιλοξενούν και μερικές χιλιάδες ανήλικα παιδιά, στην πλειοψηφία τους ασυνόδευτα. Το τσουχτερό κρύο, οι λάσπες που πλημμυρίζουν τις αυτοσχέδιες σκηνές, οι σωροί σκουπιδιών, συντείνουν σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία αυτών αλλά και των γηγενών κατοίκων, που γειτνιάζουν μ’ αυτά τα κολαστήρια, για την διαβίωση, ανθρώπων. Οι τουαλέτες ελάχιστες, όταν πέφτει το σκοτάδι μετατρέπονται σε παγίδες. Εκατοντάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια σχηματίζουν ομάδες για να φτάσουν στις τουαλέτες, φοβούμενες ότι θα γίνουν στόχος βιαστών, γεγονότα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι πρoχθεσινές εξεγέρσεις των προσφύγων στη Μόρια, είναι μάλλον μια κίνηση εκβιασμού που εκδηλώνεται μετά από την διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την νομοθετική πρωτοβουλία για μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ΜΚΟ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα επεισόδια υποκινήθηκαν από 12 τέτοιες ΜΚΟ, οι οποίες ανέλαβαν ακόμα και τα συνθήματα που εμφανίστηκαν στα πανό σε άψογα ελληνικά. Στο σύστημα των ΜΚΟ επικρατεί αναβρασμός , αφού απέναντί τους ιδρύεται Γενική Γραμματεία ΜΚΟ σε συνδυασμό με την διενέργεια οικονομικού ελέγχου από την OLAF και τον ΣΔΟΕ για να τελειώσει οριστικά η ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους, οψόμεθα! Εν τω μεταξύ οι μυστικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει εναρμονισμένες πρακτικές ανάμεσα στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με αυτές που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τρέμουν στην κυριολεξία το ενδεχόμενο της γενίκευσης της εξέγερσης των μεταναστών και των προσφύγων υπό την καθοδήγηση της μαφίας των ΜΚΟ. Για τούτο ενισχύει με δυνάμεις Ασφαλείας την Σάμο και Λέσβο, ενώ παράλληλα κλιμάκια της ΕΥΠ έχουν μαρκάρει στην κυριολεξία τις επικοινωνίες στελεχών των ύποπτων ΜΚΟ.

Απέναντι σ΄όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση, η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει και να λαθεύει στην θεωρία της περί μεταναστών. Αν και ανήλθε στην εξουσία προτάσσοντας με ένα από τα λάβαρά της την άμεση επίλυση του μεταναστευτικού, επί του παρόντος αν και έχει παρέλθει ένα 7μηνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, παραμένει απλός θεατής στα όσα συμβαίνουν. Ακόμη δεν αναγνωρίζει τα λάθη στους χειρισμούς της και αναζητά ενόχους για να μεταβιβάσει την ευθύνη. Οι ευθύνες των προηγούμενων έχουν αποδοθεί με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου. Στην πραγματικότητα  ενεργεί κατά την βούληση των Γερμανοαυστριακών. Με λίγα λόγια χαρακτηρίζει “μετανάστες” τους περισσότερους εισερχόμενους με αποτέλεσμα να μείνουν στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί μόνο ο “πρόσφυγας” γίνεται δεκτός στην Ευρώπη, οι δε χώρες από τις οποίες προέρχονται (Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ) δεν τους δέχονται πίσω. Με το να στέλνουν μόνο αστυνομικούς στα νησιά για την τήρηση της νομιμότητας, δεν λύνεται το πρόβλημα, ας το καταλάβουν ο Χρυσοχοϊδης, ο Μηταράκης και ο Κουμουτσάκος, η κοινή γνώμη αναμένει και αφουγκράζεται με κομμένη την ανάσα..!

                                                                    Κώστας Μπουμπουρής

                                                              Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                   (k.boubouris@yahoo.gr)