Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών κατά του κορονοϊού, που προβλέπει την προετοιμασία της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων αλλά και το διαδικαστικό σκέλος  που ξεκινά από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και περιλαμβάνει τον τρόπο και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να εμβολιαστεί με ασφάλεια ο πληθυσμός μέσω ραντεβού και σε … δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που γνωρίζουν ήδη τη διαδικασία εμβολιασμού. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αλυσίδα διανομής

Για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν έξι τεράστιες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ επειδή τα εμβόλια είναι ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα, απαιτούνται ειδικές συνθήκες για τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό επιστρατεύονται 14 ψύκτες βαθιάς κατάψυξης, οι οποίοι πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένοι. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ εθελοντικά θα «επιταχθούν» εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς φαρμάκων με την επίβλεψη του Στρατού και της Αστυνομίας.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Τρεις βασικοί κανόνες που πληρούν τα εμβόλια

·        ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα

·         αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο

·        ασφαλή

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο.

Για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η έκδοση και απόδειξη σχετικών πιστοποιητικών. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται από το κράτος μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους.

Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ. Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Τρεις τρόποι για ραντεβού

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται μετά από ραντεβού με τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή συνωστισμού. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει η σχετική αίτηση. Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε online διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε για αυτούς που είναι  πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι  συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο σπίτι του. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μέριμνα προκειμένου να στηθεί ένα γιγαντιαίο τηλεφωνικό κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί δέχεται 1 εκατομμύριο κλήσεις την ημέρα.

SMS : Ελάτε για εμβόλιο

Με μήνυμα στο κινητό ή email θα ειδοποιούνται οι πολίτες για ραντεβού εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας της γειτονιάς, ενώ  μέσω tablet όλοι οι γιατροί θα εκδίδουν πιστοποιητικά σε όσους εμβολιάστηκαν.

Το σχέδιο εμβολιασμού για τους οίκους ευγηρίας

Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Μέριμνα για το εμβόλιο στους πρόσφυγες

Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική

135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου

123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης

129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης

144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Στα σκαριά καμπάνια ενημέρωσης

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Σε αυτή την καμπάνια θα συμμετέχει μέρος των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες. Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους (π.χ. ηθοποιούς, καλλιτέχνες) που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

e-dimosio.gr