Μια ξεχωριστή τιμή για την πολυετή προσφορά του στο Φανάρι, επιφύλαξε το νέο έτος στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τατάρνης, Γέροντα Δοσίθεο Κανέλλο. Το Ημερολόγιο – Αγιολόγιο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης για το 2020 είναι αφιερωμένο στον Ηγούμενο και μάλιστα περιλαμβάνει και προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος συγχαίρει και ευλογεί την έκδοση «και την εύστοχον αφιέρωσιν» του Αγιολογίου στον Ηγούμενο Δοσίθεο, τον «εραστή» της Κωνσταντινούπολης, του οποίου εξαίρει τα χαρίσματα, την προσφορά και την αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία.

Το ημερολόγιο είναι μια καλαίσθητη και μετά το Πατριαρχικό Γράμμα, υπάρχει ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μονή Τατάρνης και το Γέροντα Δοσίθεο, ο οποίος συμπλήρωσε 50 χρόνια στην Ηγουμενία της Μονής. Για την ιστορία της Μονής, αλλά και την πλούσια δράση του Γέροντος Δοσιθέου γράφουν οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσης και Ιωάννης Μπάκας. Στην σχετική βιβλιογραφία υπάρχουν και συγγράμματα Ευρυτάνων συγγραφέων και ερευνητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αγιολόγιο περιέχει επίσης τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα των Κυριακών του έτους, την εικόνα του εορτάζοντος Αγίου με τον βίο του συνοπτικά καθώς και πατερικά αποφθέγματα.

Φωτο: fanarion.blogspot.com