Δυο χρόνια μετά η απόφαση του Εκλογοδικείου

Προσωπική επίθεση Κοντογεώργου σε Οικονόμου

Δεν ‘σήκωσε το γάντι’ η πολιτευτής της ΝΔ

Οι δηλώσεις τους και οι εκ διαμέτρου αντίθετες ‘στρατηγικές’ και τοποθετήσεις τους

Τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εκλογοδικείου αναφορικά με την ένσταση που είχε καταθέσει η υποψήφια Βουλευτής Ευρυτανίας κα Θωμαΐς Οικονόμου, κατά του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που δεν άλλαξαν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, με τον κ. Κ. Κοντογεώργο να διατηρεί την θέση του ως Βουλευτής της μονοεδρικής του νομού.

Η κα Οικονόμου ασκώντας το δικαίωμα της ενστάσεως κατά του αποτελέσματος, που της δίνει ο νόμος και βασιζόμενη στην πολύ μικρή διαφορά των ψήφων, στις 31 Ιουλίου 2019 κατέθεσε ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ζητώντας την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Τώρα, δυο χρόνια μετά, το Δικαστήριο έλαβε την απόφαση ότι δεν εγκρίνει το αίτημα της κας Οικονόμου για λόγους νομικού κωλύματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Κοντογεώργος έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει το αποτέλεσμα της απόφασης πολύ συνοπτικά, αλλά πολύ αναλυτικά τις θέσεις του κατά της συνυποψηφίας του, σε επίπεδο προσωπικής επίθεσης, μη παραλείποντας να προειδοποιήσει και άλλους πιθανούς υποψηφίους που μπορεί να σκέφτονται να κατεβούν στην πολιτική σκηνή της Ευρυτανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η αντίδραση της κα Οικονόμου έγινε την επόμενη μέρα το πρωί, διατηρώντας το ψύχραιμο και διακριτικό προφίλ που έχει όλα τα τελευταία χρόνια που ασχολείται με τα κοινά, ευχαριστώντας τους Ευρυτάνες για τη στήριξή τους και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους.

Πολιτικό ύφος και ήθος. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές

Παρόλο που και οι δύο αντίδικοι με τις ανακοινώσεις τους, ουσιαστικά απευθύνουν μήνυμα στους Ευρυτάνες, ψηφοφόρους τους ή μη, εντύπωση προκαλούν οι ‘στρατηγικές’ που επέλεξαν και οι δύο πολιτικοί, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, όπως άλλωστε και τα πολιτικά προφίλ (προεκλογικά και μετεκλογικά) των δύο άλλοτε συνυποψηφίων του ίδιου κόμματος.

Η τοποθέτηση του κ. Κοντογεώργου από τη μια, ακολουθεί την τακτική προσωπικής επίθεσης, με χαρακτηρισμούς και παραλληλισμούς που φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες διαφορές του Βουλευτή με την κα Οικονόμου από την περίοδο των εκλογών ακόμη, διατηρώντας διχαστικό λόγο μέχρι το τέλος της ανακοίνωσης. Χαρακτηρισμοί όπως αλαζονεία, ανόητος, επίδειξη πλούτου, πασαρέλα, παραβίαση κάθε κανόνα ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς του Βουλευτή Ευρυτανίας, για το πρόσωπο της κας Οικονόμου. Παράλληλα με τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς την πολιτευτή ιατρού της ΝΔ, πέρα από την συνήθη πολιτική αντιπαράθεση που έχουμε συνηθίσει στον τόπο, απευθύνει και έμμεση προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, σε όσους ‘εμφανίζονται από το πουθενά σαν σωτήρες’ του τόπου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για την περίπτωση που κάποιος άλλος ξανά θελήσει να διεκδικήσει την μονοεδρική, ενώ δεν λείπουν και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, στα τοπικά στελέχη της ΝΔ που δεν συντάχθηκαν με το μέρος του προεκλογικά, χαρακτηρίζοντάς τα ‘παρατρεχάμενους συμβουλάτορες’.

Η ανακοίνωση της κας Οικονόμου από την άλλη, έχει ενωτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ήρεμο τόνο στους συμπατριώτες της Ευρυτάνες, δίνοντας έμφαση στο πολιτικό ύφος και ήθος που επιδεικνύει ο κάθε πολιτικός πριν και μετά τις εκλογές, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σύμπνοια και το πνεύμα συνεργασίας της παράταξής της, της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, δηλώνει απερίφραστα την πρόθεσή της να συνεχίσει να είναι παρούσα στη ζωή της πατρίδας της και τους συμπατριώτες της Ευρυτάνες, με την ίδια αγάπη, το σεβασμό, την ειλικρίνεια αλλά και με το ίδιο ήθος που επέδειξε σε ολόκληρη την πορεία της ως επιστήμονας και προσωπικά, όπως αναφέρει σχετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η ανακοίνωση του κ. Κοντογεώργου αποτελεί προσωπική επίθεση κατά της συνυποψηφίας του, η κα Οικονόμου δεν ‘σήκωσε το γάντι’ που της πέταξε ο Βουλευτής, ακολουθώντας τη γραμμή της νηφαλιότητας και πολιτικού πολιτισμού που υιοθετεί όλο αυτό το διάστημα.

Η ανακοίνωση Κοντογεώργου

Πρώτη εκδόθηκε η ανακοίνωση του Βουλευτή Ευρυτανίας, την οποία παραθέτουμε αυτούσια. Παρόλο που ο κ. Κοντογεώργος σύρει αναίτια στα δικαστήρια και διασύρει εδώ και καιρό τον Ευρυτανικό Παλμό, με την αγωγή του των 30.000 ευρώ, επιλέγουμε να παραθέσουμε ολόκληρη την ανακοίνωσή του, προκειμένου να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση για τα γεγονότα και να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Ο Βουλευτής δήλωσε επί λέξει:

«Ευρυτάνισσες & Ευρυτάνες Συμπολίτες μου,

Η ώρα της αλήθειας έφτασε!

Σήμερα 28 Ιουνίου 2021 και ώρα 17:00, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (σε σύνθεση Εκλογοδικείου), δημοσίευσε την απόφαση του, με την οποία  απορρίπτει την ένσταση, της κ. Οικονόμου κατά της εκλογής μου ως Βουλευτή Ευρυτανίας, επικυρώνοντας πανηγυρικά την ανακήρυξή μου από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας.

Αξίζει όμως τον κόπο, να αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, που στην ουσία πληγώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, στις οποίες αναδείξατε τη Νέα Δημοκρατία, πρώτη πολιτική δύναμη με συντριπτικό ποσοστό και εμένα προσωπικά Βουλευτή Ευρυτανίας για 4η φορά, το ίδιο βράδυ, η συνυποψήφια κ. Οικονόμου, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, προσβάλοντας στην ουσία το θεμέλιο του Συντάγματος, την ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, σε αντίθεση με τον έτερο άξιο συνυποψήφιο μας, κ. Κλεομένη Λάππα, ο οποίος με αξιοπρέπεια και συναδελφική αλληλεγγύη, ευχαρίστησε τους πολίτες της Ευρυτανίας και συμμετείχε στην σεμνή επινίκια τελετή.

Η κ. Οικονόμου, παραβαίνοντας κάθε κανόνα ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας, (αφού είναι η μοναδική υποψήφια στα Ευρυτανικά χρονικά, η οποία δεν συνεχάρη μέχρι και σήμερα τον εκλεγμένο Βουλευτή του τόπου μας), με απροσμέτρητη αλαζονεία, υποτιμώντας την ορθότητα της κρίσης της πλειοψηφίας των Ευρυτάνων πολιτών, διαλαλούσε προς κάθε κατεύθυνση, ότι έπρεπε να είχε εκλεγεί η ίδια, (προφανώς έτσι της είχαν υποσχεθεί οι παρατρεχάμενοι συμβουλάτορες), και άφηνε υπονοούμενα ακόμη και για το κύρος των εκλογών.

Ισχυριζόμενη στην αρχή ότι τα άκυρα ψηφοδέλτια είναι πολλά και ότι η διαφορά των 109 ψήφων μεταξύ μας είναι μικρή, ζήτησε επανακαταμέτρηση στο σύνολο του Νομού, επιστρατεύοντας στρατιά εισαγόμενων δικηγόρων, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2019.

Παρ’ ότι η καταμέτρηση επιβεβαίωσε το αρχικό αποτέλεσμα, προχώρησε σε κατάθεση ένστασης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας με πλήθος δηλώσεων ότι με αυτό τον τρόπο «υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Διερωτάται κάθε πολίτης: « η μη εκλογή της βλάπτει το δημόσιο συμφέρον»; Πώς και με ποιο τρόπο;

Αναπτύχθηκαν πρωτάκουστα επιχειρήματα, με ανεξήγητο  εγωισμό και γραφική αλαζονεία.

Ποτέ στο παρελθόν, στον τόπο μας, δεν αμφισβητήθηκε εκλογικό αποτέλεσμα με τόση μεγάλη διαφορά ψήφων (109), μεταξύ υποψηφίων του ιδίου κόμματος, αλλά και αντιπάλων.

Θυμίζω ότι ο Δήμος Καρπενησίου, ανέδειξε δύο φορές Δήμαρχομε λιγότερους από 20 ψήφους διαφορά και ουδείς διανοήθηκε να αμφισβητήσει την Βούληση των Πολιτών και την Λαϊκή Κυριαρχία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά από δύο αναβολές, λόγω φόρτου εργασίας και της πανδημίας, ανέθεσε σε πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, να εξετάσουν το σύνολο του εκλογικού υλικού της Ευρυτανίας, τους ισχυρισμούς της ενιστάμενης και την αντίκρουση του εκλεγμένου Βουλευτή.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της την 7η Ιανουαρίου 2021 και διαβίβασε την έκθεσή της, στην εισηγήτρια Ανώτατη Δικαστικό Λειτουργό και τον Βοηθό της, η οποία με την σειρά της κατέθεσε την εισήγησή της τρείς ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, την 3η Μαρτίου 2021. Δυστυχώς η έξαρση της πανδημίας, ανέβαλε την εκδίκαση για την 14η Απριλίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«…Συνεπώς, αν εξεταζόταν κατ’ ουσίαν η ένσταση (της κ.Οικονόμου), όπως αναπτύχθηκε με τις προτάσεις της, θα έπρεπε να αφαιρεθούν από την εκλογική δύναμη του καθ’ ου (του κ.Κοντογεώργου), 89 ψήφοι και αυτή να ανέλθει στις 2677 ψήφους…»

Και συνεχίζει η εισήγηση:

«…Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, αν εξεταζόταν η αντένσταση (του κ. Κοντογεώργου), θα πρέπει να αφαιρεθούν από την εκλογική δύναμη της ενιστάμενης (της κ. Οικονόμου), συνολικά 182 ψήφοι και αυτή να ανέλθει σε 2464 ψήφους…»,

Με λίγα λόγια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έπρεπε να είχα εκλεγεί Βουλευτής Ευρυτανίας με 213 ψήφους διαφορά και ‘όχι με 109.

Και καταλήγει η εισήγηση:

«…Προτείνεται η απόρριψη της ένστασης ως ΑΟΡΙΣΤΗΣ, η αποδοχή της αντένστασης, κατά το μέρος που προβάλλει αοριστία της ενστάσεως και η απόρριψη της ως αλυσιτελούς κατά τα λοιπά».

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο), στην σημερινή του συνεδρίαση ανακοίνωσε την απόρριψη της ένστασης της κ. Οικονόμου.

Αγαπητοί μου Συμπολίτες,

Δεν σας κρύβω ότι, όλη αυτή η περιπέτεια με στενοχώρησε αφάνταστα.

Δεν περίμενα ποτέ, μια τέτοια συμπεριφορά και μάλιστα μέσα στην μεγάλη πολιτική μας οικογένεια τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προκάλεσε  συνθήκες σύγκρουσης μεταξύ των οργανωμένων μελών της.

Είναι προφανές ότι, τέτοιες συμπεριφορές, υποκρύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα όλων μας και τους πραγματικούς λόγους διεκδίκησης κάθε Δημοσίου Αξιώματος.

Ωστόσο όμως η απόφαση αυτή, ας γίνει μάθημα, σε όσους φιλοδοξούν να συμμετέχουν στα δημόσια πράγματα του τόπου μας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δικαίως προκύπτει το ερώτημα, με τι ηθικό κεφάλαιο ή με ποια παρακαταθήκη μπορεί να συνεχίσει κανείς να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και αν μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια.

Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι ο πολιτικός στίβος της Ευρυτανίας, δεν είναι πασαρέλα αυτοπροβολής και επίδειξης πλούτου. Πρέπει να ζεις με τα προβλήματα, για να μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος της ανάγκης των συμπολιτών σου και να διεκδικήσεις λύσεις.

Το να κάνεις λάθος, είναι ανθρώπινο, το να επιμένεις στο λάθος, είναι ανοησία.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, όσοι εμφανίζονται, κατά καιρούς από το πουθενά, ως σωτήρες του τόπου, ότι οι Ευρυτάνες και νουν και ορθή κρίση διαθέτουν και δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανένα.

Εξάλλου είναι γνωστή σε όλους η λαϊκή ρήση «Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ευρυτάνισσες  & Ευρυτάνες Συμπολίτες μου,

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωσή μου, θέλω να σας ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά για την διαχρονική στήριξη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, δηλώνοντας ότι παραμένω συνεπής και ακούραστος εργάτης των συμφερόντων του τόπου μας και  των ανθρώπων του.»

Η ανακοίνωση Οικονόμου

Μετά από λίγες ώρες, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία και Ιατρός χειρουργός, κα Οικονόμου Θωμαΐς, παρά τη σφοδρή προσωπική επίθεση που δέχτηκε από το συνυποψήφιό της, δήλωσε:

«Αγαπητοί Ευρυτάνες Συμπατριώτες

Μετά από αναμονή δυο ετών η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) σχετικά με την ένσταση την οποία είχα καταθέσει στις 31 Ιουλίου 2019, κατά του ανακηρυχθέντος βουλευτού Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου, δημοσιεύθηκε χθες 28 Ιουνίου 2021 και ήταν απορριπτική λόγω νομικών κωλυμάτων.

Με απόλυτο σεβασμό στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης θέλω να δηλώσω τα εξής:

Μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 όπου είχα την τιμή να είμαι υποψήφια βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Εκλογική Περιφέρεια της Ευρυτανίας, αιτήθηκα την επανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ εμού και του συνυποψηφίου μου κ. Κοντογεώργου αλλά και της απόκλισης μεταξύ των οριστικών αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου 2019, προχώρησα στην άσκηση της ένστασης μου.

Παρά την οξεία κριτική την οποία δέχθηκα τότε από πολλούς, θεώρησα ότι η απόφαση ενός πολίτη να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη για να δικαιωθεί αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα, που σε καμία περίπτωση δεν παραβαίνει κανένα κανόνα ηθικής ή πολιτικής δεοντολογίας, και αυτό έπραξα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της απόφασης μου και παραμερίζοντας αντιδράσεις, πολιτικό κόστος και ψυχοφθόρες διαδικασίες που θα ακολουθούσαν.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Ευρυτάνες συμπατριώτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, την αγάπη τους και το συνεχές ενδιαφέρον τους όλο αυτό το διάστημα. Η μέχρι τώρα πολιτική μου διαδρομή με δίδαξε ότι στη συνείδηση του ψηφοφόρου δεν μετράει μόνο ο αριθμός των ψήφων αλλά κυρίως το ύφος και το ήθος των πολιτικών συμπεριφορών, και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Με αυτό το δεδομένο συνεχίζω την πορεία μου, πιστή στις αρχές και τις αξίες μου, όπως έκανα πάντα μέχρι τώρα στη διαδρομή της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής.

Στέκομαι λοιπόν δίπλα στον Ευρυτάνα πολίτη, με σεβασμό, αγάπη,ειλικρίνεια, εντιμότητα, αλληλεγγύη και συνεχές ενδιαφέρον για την επίλυσητων προβλημάτων του. Παραμένω στρατιώτης της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, υπέρμαχος της ενότητας και της προόδου της και αγωνίστρια για μια καλύτερη Ευρυτανία.

Με σεβασμό και εκτίμηση».