Ένα μοναδικό διήμερο με αναρριχήσεις, βραβεύσεις και πολλές δραστηριότητες

Οι εμπνευστές μιλούν για την επιτυχημένη διοργάνωση που θα γίνει θεσμός

Ο κορυφαίος ορειβάτης Γιώργος Βουτυρόπουλος στον Ευρυτανικό Παλμό

Ένα νέο ξεχωριστό και άκρως ενδιαφέρον Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγράφων το διήμερο 11 και 12 Αυγούστου 2022. Το 1οΦεστιβάλ Αναρρίχησης είναι πλέον γεγονός και τα είχε όλα! Πρόκειται για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που περιελάμβανε δραστηριότητες όπως river trekking, rappel, ορειβασία, αναρρίχηση, deep water solo event, πεζοπορία, προβολή αναρριχητικής ταινίας και River party με το γνωστό DJ Valentino.

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατάφεραν να συμμετάσχουν, τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες είτε αρχάριοι είτε έμπειροι. Μέρη μοναδικής ομορφιάς, κατάφεραν να μαγέψουν κάθε επισκέπτη που έλαβε μέρος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προσέφεραν ασυναγώνιστες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Αναλυτικότερα, το βράδυ της 11ης Αυγούστου έγινε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ με ομιλίες από τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας Άρη Τασιό, την Αντιδήμαρχο Αννέττα Κοτρώνα, τον πρώην Δήμαρχο Αγράφων Δημήτρη Τάτση, ο οποίος είχε ξεκινήσει την ανάπλαση του χώρου στη θητεία του και τον γνωστό Ορειβάτη και Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων Θωμά Νταβαρίνο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή αναρριχητικής ταινίας και βραβεύτηκε ο πρωτεργάτης πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Θωμάς Νταβαρίνος, για τη μεγάλη του προσφορά και το πλήθος επιτυχιών που έχει σημειώσει στο ενεργητικό του από τις ορειβασίες. Ακολούθησαν πλήθος δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, όπως η αναρρίχηση σε βράχια στη Λίμνη Κρεμαστών χωρίς σχοινιά και ασφάλειες, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες σε περιοχές των Τοπολιάνων και της Βαλαώρας, καθώς και στο γνωστό φαράγγι του Μπουζονίκου. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της 12ης Αυγούστου στον Αη Γιάννη στο Βέρνικο με πολύ  μουσική και χορό, όπου μικροί μεγάλοι διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι εμπνευστές και συντελεστές μιλούν στον Ευρυτανικό Παλμό

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Άγραφα, οι εμπνευστές αλλά και άνθρωποι που συνέβαλαν στην άρτια εκτέλεση του προγράμματος μιλούν στον Ευρυτανικό Παλμό για το νέο αυτό εγχείρημα που φιλοδοξούν να αλλάξει το χάρτη του τουρισμού στα Άγραφα και να γίνει θεσμός.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος για το όραμά του

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, Θωμάς Νταβαρίνος στον Ευρυτανικό Παλμό μιλώντας για την επιτυχία του Φεστιβάλ που πλέον αναμένεται να γίνει θεσμός, αλλά και τους μελλοντικούς του στόχους.

Ε.Π. Είστε ο εμπνευστής του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων αλλά και του Φεστιβάλ Αναρρίχησης που έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή. Πείτε μας πώς ξεκίνησε αυτό το όραμα;  

Θ.Ν. Αυτό έχει ξεκινήσει από μένα εδώ και πολλά χρονιά και συγκεκριμένα από την αγάπη μου για το βουνό και την αναρρίχηση με την οποία ασχολούμαι. Κάποια στιγμή όλα αυτά που έχω μάθει και η εμπειρία που είχα με οδήγησαν να δω ότι αυτό το μέρος στα Άγραφα μοιάζει πολύ με την Ελβετία, όπου πηγαίνουμε συχνά για αναρρίχηση, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Εδώ έβλεπα μια ιδιαιτερότητα και έλεγα ότι είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτο όλο αυτό και ότι εδώ πρέπει να γίνει κάτι. Έτσι άρχισα κάποια στιγμή μόνος μου να χαράζω μονοπάτια, που μπορεί να υπήρχαν πριν, αλλά είχαν κλείσει και ήταν σε άθλια κατάσταση σε όλα τα Άγραφα και κάποια στιγμή στο μέρος εδώ που μένω στα Τοπόλιανα έχει ασβεστόλιθους καλούς και αξιόλογους που σπανίζουν στην Ευρυτανία. Από εκεί άρχισα να φτιάχνω αναρριχητικές διαδρομές. Αυτό πήρε κάποια χρόνια και κάποια στιγμή επέλεξα ένα πεδίο εδώ κοντά ώστε να έρχεται και κόσμος και να αρχίσουν σιγά σιγά να συμμετέχουν. Σκοπός μου ήταν να μπορέσω να απευθυνθώ στο Δήμο και την Περιφέρεια να με βοηθήσουν. Αλλά έπρεπε και αυτοί να δουν κάτι. Τα τελευταία χρόνια έχω βάλει πάρα πολύ κόσμο να κάνει αναρρίχηση και στο φαράγγι του Μπουζονίκου και σε ένα άλλο πεδίο στον Εύρυτο που έχω φτιάξει εδώ στα Τοπόλιανα και αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του Δήμου και της Περιφέρειας. Το όραμά μου υπήρχε πάντα, αλλά ήθελα οικονομική βοήθεια, αλλά και προσωπικό να βοηθήσουν γιατί όλα τα έφτιαχνα μόνος μου. Εθελοντισμός στις μέρες μας είναι δύσκολο να υπάρχει και έπρεπε να έχω ανθρώπους που έχουν γκασμά και λοστάρι για να βοηθήσουν και να πληρωθούν. Αυτό ήταν το κίνητρο για να μπορέσω μετά να ζητήσω τη βοήθεια των Αρχών.

Ε.Π. Είστε ευχαριστημένος με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ;

Θ.Ν. Είμαι ευχαριστημένος, γιατί έχουν έρθει πολύ καλοί και έμπειροι αναρριχητές που είναι και στην Ομοσπονδία και από αυτούς παίρνω το θάρρος για όλα αυτά που κάνω και τα βρίσκουν όλα άριστα. Αυτοί με τη σειρά τους απευθύνονται σε χιλιάδες κόσμο και το διαδίδουν. Τώρα που ετοίμασα αυτά τα πεδία μπορώ πλέον να τα διαφημίσω, να τα βάλω σε site και να προσκαλέσω κόσμο. Ήθελα πρώτα να τελειώσω αυτά τα δύο αναρριχητικά και μετά να τα διαδώσω.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι μπορεί να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός; 

Θ.Ν. Ναι το πιστεύω. Επειδή τα πεδία αυτά είναι αριστουργήματα και δεν το λέω επειδή τα έφτιαξα εγώ, τα δούλεψα με τόσο πάθος και τα έφτιαξα τόσο καλά, κυρίως αυτά που είναι μέσα στα δύο χωριά στα Τοπόλιανα και στη Βαλαώρα, που θα αποτελέσουν στο μέλλον πρώτο προορισμό στη Δυτική Ευρυτανία, όσον αφορά την αναρρίχηση και κάποια μονοπάτια. Αυτός είναι ο ευρύτερος στόχος μου γιατί έχω και άλλα να κάνω.

Ε.Π. Ποιοι οι άμεσοι στόχοι του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων; Πιστεύετε θα έχει απήχηση στον κόσμο της περιοχής;

Θ.Ν. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να μπορέσω σιγά σιγά να κάνω τον κόσμο να δει αυτό που έχουμε φτιάξει και στη συνέχεια τον Σύλλογο τον Ορειβατικό να τον προσεγγίσουν και άλλοι Σύλλογοι από άλλες Κοινότητες. Είναι 32 χωριά ο Δήμος Αγράφων. Εγώ απευθύνομαι σε όλα τα χωριά, αλλά γι’ αυτό χρειάζομαι βοήθεια με τη συμμετοχή του κόσμου, ώστε να καταλάβουν αυτό που κάνουμε και να μας βοηθήσουν. Κάναμε μια αρχή και φέραμε κόσμο από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα στο Φεστιβάλ, αλλά και πέρυσι είχαν έρθει. Πλέον το τονίζουμε, τους λέμε ότι τα πεδία είναι έτοιμα να έρθουν να τα επισκεφτούν. Ο στόχος μας είναι να διευρύνω κάποια μονοπάτια του Δήμου Αγράφων, να τα φτιάξω, όπως και σε άλλα κράτη που είναι με πολύ καλή σήμανση. Από αυτά τα μονοπάτια που έχω χαρτογραφήσει πάρα πολλά από αυτά έγιναν με τη βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να τα φτιάξω όπως θέλω εγώ. Δεν είναι μόνο αυτά που έφτιαξα. Έχουμε και άλλα πεδία που στη συνέχεια οραματιζόμαστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα αναρριχητικό πάρκο, ώστε να υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και σε συνδυασμό και με τη Λίμνη και το βουνό. Ο κόσμος τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνουμε. Αυτό το πάρκο πιστεύουμε θα έχει τεράστια απήχηση και στο εξωτερικό. Περιμένουμε όμως ο Δήμος και η Περιφέρεια να κάνουν μεγαλύτερα βήματα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας που είναι η αξιοποίηση και των 32 χωριών των Αγράφων. Έχουν τεράστια απήχηση τα Άγραφα για τέτοιες δραστηριότητες ακόμη και για ποδηλασία όπως τα ποδήλατα mountain(βουνού). Το πάρκο που ονειρευόμαστε θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων.

Ο κορυφαίος ορειβάτης Γιώργος Βουτυρόπουλος στον Ευρυτανικό Παλμό

Στο διήμερο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Άγραφα, συμμετείχε και ο κορυφαίος ορειβάτης, Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος ορειβάτης που ύψωσε την ελληνική σημαία στα 8.850 μέτρα στο Έβερεστ, ως μέλος της ελληνικής αποστολής το 2004.
Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος ασχολείται με τη συνοδεία και ορειβατική εκπαίδευση από το 1990, σαν συνοδός και εμψυχωτής σε εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων, σαν βοηθός και αργότερα εκπαιδευτής ορειβασίας σε σχολές ορειβατικών σωματείων και σαν επαγγελματίας οδηγός βουνού από το 1993. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΟΒ, όπου έχει διατελέσει και γραμματέας και ειδικός σύμβουλος της ομοσπονδίας ορειβασίας σε θέματα ορειβατικής εκπαίδευσης από το 1998 είναι υπεύθυνος για τις σχολές Εκπ/τών και βοηθών Εκπ/τών της ΕΟΟΑ, επίσης για σχολές αρχηγών αναβάσεων και σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης μέσου επιπέδου.

Έχει σκαρφαλώσει στις σημαντικότερες ορθοπλαγιές της Ελλάδας (Βαράσοβα, Μετέωρα, Όλυμπο, Αστράκα, Γκιώνα, Βαρδούσια). Επίσης έχει αναρριχηθεί στις Άλπεις (Adolph Rey, Tour Ronte Mont Maudit, Mt Blanc du Tacul, Pillar Freney, Grandes Jorrasses, Aig. Noire, Aig. Fou, Droites, Grand Cappuccin, κ.α.), στους Δολομίτες (Cime di Lavaredo, Brenta), στη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία διαδρομές βράχου, πάγου και μεικτού πεδίου. Έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια (Everest, Cho Oyu, Dhaulagiri), στις Άνδεις (Περού), στα Παμίρ, στα βουνά του Κασμίρ, στην οροσειρά του Ινδο-Καυκάσου στο Πακιστάν και στην Αφρική (Κένυα).

Ε.Π. Βρεθήκατε στο 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Άγραφα πριν από λίγες ημέρες. Με βάση την εμπειρία σας, αφού έχετε επισκεφθεί πολλά φαράγγια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ποιο θα μπορούσε να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαραγγιού του Μπουζουνίκου στην προσπάθεια ανάπτυξης του αναρριχητικού τουρισμού;

Γ.Β. Το φαράγγι Μπουζονίκου και ο γειτονικός Εύρυτος είναι δυο αξιόλογα πεδία με περιορισμένες αλλά  ενδιαφέρουσες αναρριχήσεις. Το πλεονέκτημά τους, είναι η μοναδική φύση που τα περιτριγυρίζει. Η ανάπτυξη λοιπόν υποδομής για πεζοπορικές και παραλίμνιες δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής, θα μπορούσε να λειτουργήσει προσθετικά όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών. 

Ε.Π. Πώς θα μπορούσε το συγκεκριμένο πεδίο να πάρει Ευρωπαϊκή πιστοποίηση;

Γ.Β. Δεν υπάρχει “Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση”… Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι, να εγκριθεί το πεδίο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ότι πληροί δηλαδή το πρότυπο της για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων.

Ε.Π. Ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι τα κίνητρα για να διαδοθεί η αναρρίχηση στην Ευρυτανία και το άθλημα να γίνει πιο οργανωμένα ώστε να έχει απήχηση σε περισσότερους κατοίκους της περιοχής;

Γ.Β. Η αναρρίχηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο για τους νέους της περιοχής, μιας και αποτελεί όχι απλά ένα σπορ, αλλά έναν τρόπο ζωής. Σε μια κατεξοχήν ορεινή περιοχή όπως η Ευρυτανία οι προκλήσεις είναι πολλές και αξιόλογες. Μέσα από αυτή την ενασχόληση οι εμπλεκόμενοι θα δουν τον τόπο τους από μια διαφορετική οπτική και είμαι σίγουρος ότι θα τον εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερο όφελος της ανάπτυξης της αναρρίχησης και παραπλήσιων δραστηριοτήτων στη φύση και αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για τις αρχές και τα σωματεία να συντονίσουν τις δράσεις τους, προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι δήλωσαν Αλέξης Καρδαμπίκης και Άρης Τασιός

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης δήλωσε για το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Δήμο:

«Η φύση, η ιστορία και η παράδοση των Αγράφων, συνενώθηκαν αρμονικά στο διήμερο Αναρριχητικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας πως τα Άγραφα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά  της Ελλάδας και όχι μόνο.

Κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το αυγουστιάτικο διήμερο, με ευθύνη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων και ιθύνοντα νου τον Πρόεδρο Θωμά Νταβαρίνο, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τη φύση των Αγράφων μέσα από πεζοπορία στην ονειρεμένη αγραφιώτικη φύση αλλά και μέσα από αναρριχητικές διαδρομές στο μοναδικό Φαράγγι του Μποζουνίκου και στο πεδίο Εύρυτος, στην περιοχή της Βαλαώρας και Τοπολιάνων.

Με αυτό το Φεστιβάλ ο Δήμος Αγράφων στοχεύει στην ενημέρωση και κινητοποίηση όλο και περισσότερων επισκεπτών που επιθυμούν και επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού μιας και εδώ έχουν αυτή την δυνατότητα.

Το κομμάτι Τέμπλα- Φαράγγι Μπουζουνίκου είναι ένα ανερχόμενο και με πολλές δυνατότητες κομμάτι εξέλιξης που έχει ο Δήμος Αγράφων συμβάλλοντας έτσι δυναμικά στο να γίνει ο Δήμος μας πιο ελκυστικός και σταδιακά να κερδίζουμε όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και την βοήθεια προβολής του τόπου μας τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, φορείς, εθελοντές, κατοίκους, επισκέπτες, νέους, νέες και παιδιά που συμμετείχαν, για τον ενθουσιασμό και το μεράκι που έδειξαν και για τη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώθηκαν και ολοκληρώθηκαν σε αυτό το πρώτο Αναρριχητικό Φεστιβάλ που έγινε στον Δήμο Αγράφων και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης και ανέφερε τα εξής:

«Μια σημαντική πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων για την αξιοποίηση του Φαραγγιού Μπουζονίκου και του Εύρυτου, με κορωνίδα τα αναρριχητικά πεδία αλλά έχοντας ως στόχο να δημιουργηθεί στη Δυτική Ευρυτανία ένα πάρκο εναλλακτικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει και σημαντικές περιπατητικές διαδρομές (πχ μονοπάτι Αχελώου) και φυσικά την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών, ήταν φυσικό επόμενο να έχει την πλήρη στήριξή μας σε συνεργασία άλλωστε και με το Δήμο Αγράφων. Επόμενα σημαντικά βήματα είναι αφ ενός η πιστοποίηση των αναρριχητικών πεδίων από την Ομοσπονδία, κάτι το οποίο θα αναλάβουμε μελετητικά να προχωρήσουμε ως Περιφέρεια, αλλά και η ανάδειξη του μονοπατιού του Αχελώου το οποίο θα αναλάβουμε να χρηματοδοτήσουμε αφού μας παραδοθεί η σχετική μελέτη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων. Από κοινού με το Σύλλογο και το Δήμο Αγράφων προχωράμε στα επόμενα βήματα. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, καιρός να γίνει από όλους αντιληπτό».