• Η σύνδεση με τους όμορους νομούς σε προτεραιότητα
  • Πότε ολοκληρώνονται τα έργα σε Τέμπλα & Ακόνια

Τρία μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ, προχωρά η ΠΕ Ευρυτανίας, θέτοντας τα οδικά έργα και τη σύνδεση του νομού με τους όμορους νομούς σε πρώτο πλάνο, ιδιαίτερα μετά από τις συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού με τους Αντιπεριφρειάρχες Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας το προηγούμενο διάστημα. Επισημαίνεται ότι στην επίσκεψη εργασίας στη χωρική Aντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Σαλμά στο Μεσολόγγι που πραγματοποίησε ο κ. Τασιός τις προηγούμενες ημέρες έγινε ειδική αναφορά για την ασφαλτόστρωση ενός μικρού τμήματος χωρικής αρμοδιότητας Αιτωλοακαρνανίας από τον Αγαλιανό έως την γέφυρα Επισκοπής καθώς και για τις πρωτοβουλίες αξιοποίησης της Λίμνης των Κρεμαστών με έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και αναψυχής με όρους ήπιων μορφών, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τους περιβαλλοντικούς πόρους την λίμνης και των ευρύτερων παραλίμνιων περιοχών. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίστας  κ. Κωνσταντίνο Νούσιο την περασμένη εβδομάδα, ανέπτυξαν τις δράσεις και τα έργα που πραγματοποιούνται έως και τα όρια των δύο Νομών και συμφώνησαν σε συντονισμένες ανάλογες παρεμβάσεις από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου Νέου Αργυρίου – Γέφυρα Αυλακίου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου εγκρίθηκε η σύναψη και το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «ΤΕΧΝΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ-ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ-ΓΕΦΥΡΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ» προϋπολογισμού 495.000,00 €.

Το έργο, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί από την Τεχνική  Υπηρεσία, αφορά την κατασκευή ασφαλτόστρωσης του δρόμου Νέου Αργυρίου – Όρια Νομού – Γέφυρα Αυλακίου, του Νομού Ευρυτανίας – Νομού Καρδίτσας. Η περιοχή του έργου βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Ασπροποτάμου του Δήμου Αγράφων και συνδέει την Τοπική Κοινότητα Νέου Αργυρίου με τον Νομό Καρδίτσας έως την Γέφυρα Αυλακίου. Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα γίνουν σε 2 τμήματα της παραπάνω οδού, το 1ο τμήμα της οδού που θα κατασκευασθεί έχει μήκος 1.300 μέτρα και βρίσκεται εντός του Νομού Καρδίτσας ενώ το 2ο τμήμα που θα ασφαλτοστρωθεί αφορά τσιμενταρισμένη οδό μήκους 800 μέτρων περίπου το οποίο βρίσκεται εντός του Νομού Ευρυτανίας.

Ασφαλτόστρωση Αγία Βλαχέρνα – όρια νομού

Παράλληλα, την ίδια μέρα, στην Οικονομική επιτροπή της 29ης Ιανουαρίου εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του ηλεκτρονικού, ανοιχτού διαγωνισμού του έργου “ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου από ρέμα Αρβανίτη Αγίας Βλαχέρνας έως διασταύρωση με επαρχιακή οδό Αγαλιανού-Σαρκίνης” προϋπολογισμού 1.100.000,00 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο, που τις επόμενες μέρες θα δημοπρατηθεί, αφορά σε διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών, ασφαλτοστρώσεις καθώς και την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων σήμανσης στο οδικό δίκτυο Αγία Βλαχέρνα όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Προστασία Πρανών Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου – Προυσού (Β ΦΑΣΗ)

Τέλος, την Παρασκευή 31-01-2020, στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπογράφηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας  η σύμβαση για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Προστασία Πρανών Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου – Προυσού (Β ΦΑΣΗ)». Το έργο προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ, αφορά εργασίες προστασίας πρανών σε θέσεις επί της Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου – Προυσού με γνώμονα την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και των επιβατών τους.

Τα προτεινόμενα έργα έχουν ως βασικό σκοπό την αναχαίτιση και τη συγκράτηση των «κυλιόμενων» βράχων. Για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει ξεσκάρωμα των πλέον επισφαλών επικρεμάμενων βράχων και καθαρισμός των πρανών που θα επενδυθούν με πλέγμα. Κατόπιν θα ακολουθήσουν εργασίες άρσης και απομάκρυνσης των καταπτώσεων από το κράσπεδο και γενικότερα απ’ όλο το πλάτος της οδού.

Πότε ολοκληρώνονται τα έργα σε Τέμπλα και Ακόνια

Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΕΜΠΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΛΑΩΡΑ-ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ-ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 1.690.000,00 € αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασιός δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα στηθούν τα μεταλλικά στοιχεία της γέφυρας, εν συνεχεία θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή του καταστρώματος και οι εργασίες της κατασκευής των πλακών πρόσβασης. Εντός του Φεβρουαρίου θα προσδιοριστεί και η συνάντηση με τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την δρομολόγηση των απαραίτητων εργασιών για τις οδούς πρόσβασης, όπως άλλωστε συμφώνησαν στην συνάντηση που είχαν τις προάλλες με την κα Σαλμά.

Το έργο “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΕΝΤΗ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΚΟΝΙΑ” με σύμβαση από τις 12/9/2018 και χρόνο υλοποίησης τα δύο έτη βρίσκεται σε ποσοστό υλοποίησης εργασιών περίπου στο 31% και βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι υπολοιπόμενες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν όταν το επιτρέψει ο καιρός. Συγκεκριμένα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες θα συνεχιστούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ημιστεγάστρου, με την κατασκευή τοιχίου κατάντη της οδού και τις απαραίτητες εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης.  Ο σχεδιασμός του έργου είναι για 2,75 μ ανά λωρίδα κυκλοφορίας, με 0,70 πόντους έρεισμα στα ανάντι και στηθαίο ασφαλείας στα κατάντι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας δήλωσε για τα έργα:

Με προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις ανταποκρινόμαστε στις εκτεταμένες ανάγκες του οδικού μας δικτύου και προχωράμε σε νέες κατασκευές που αίρουν την απομόνωση της περιοχής και απαντούν σε χρόνια προβλήματα προσβασιμότητας σε πολλές περιοχές του Νομού μας. Με την έγκριση της σύναψης του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανοίγει ο δρόμος της συνεργασίας στην υλοποίηση έργων στα σύνορα των δύο Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών κυρίως στην προσβασιμότητα και στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Άλλωστε στο πλαίσιο της επίσκεψη εργασίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίστας  κ. Κωνσταντίνο Νούσιο την περασμένη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το πλέγμα δράσεων και έργων που πραγματοποιούνται έως και τα όρια των δύο Νομών και να συμφωνήσουμε σε συντονισμένες ανάλογες παρεμβάσεις από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Με την έγκριση των όρων διακήρυξης και την επικείμενη δημοπράτηση του έργου της ασφαλτόστρωσης του συγκεκριμένου οδικού δικτύου κάνουμε ένα ακόμη βήμα ώστε να ολοκληρώσουμε την πολύ σημαντική για εμάς οδική σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία στη θέση Αγαλιανός. Ολοκληρώνουμε την σημαντική τουριστική διαδρομή Καρπενήσι – Φιδάκια – Αγία Βλαχέρνα – Λίμνη Κρεμαστών, επενδύοντας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Ευρυτανίας. Με την υπογραφή της σύμβασης και μέσα σε διάστημα 12 μηνών αναμένεται η ολοκλήρωση της Β Φάσης του έργου Προστασία Πρανών Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου-Προυσού. Με τον τρόπο αυτό προχωρούμε σε μια ακόμη σημαντική παρέμβαση στο επαρχιακό δίκτυο Καρπενησίου-Προυσού στοχεύοντας στην ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και των επιβατών τους. Για την Π.Ε. Ευρυτανίας το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του διττού ρόλου που επιτελεί. Από την μια αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό άξονα του Νομού με σημαντικά τουριστικά και θρησκευτικά αξιοθέατα και σημαντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, και από την άλλη τον κύριο οδικό άξονα που επιλέγεται για την σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με την Αιτωλοακαρνανία.