Τραγική η κατάσταση του ΕΦΚΑ αγροτών στη Στερεά Ελλάδα – Ερώτηση Κοντογεώργου και άλλων τριών Βουλευτών στη Βουλή

5326

Ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα: «ΕΦΚΑ Περιφερειακό τμήμα Αγροτών Στερεάς Ελλάδας», την οποία συνυπογράφουν και οι Κουτσούμπας Ανδρέας, Βουλευτής Βοιωτίας, Κεδίκογλου Συμεών, Βουλευτής Ευβοίας και Σταϊκούρας Χήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ,

Με τον Ν.4387/2016, οι Κοινωνικές παροχές της Πολιτείας, χορηγούνται στα πλαίσια του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 1 παρ.2:

«Η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, αποτελούν δικαίωμα όλων των Ελλήνων Πολιτών και όσων διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Το κράτος έχει υποχρέωση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και για την απονομή των σχετικών παροχών σε όλους όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις», με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι διακηρύξεις της πολιτείας «έχουν μείνει στα χαρτιά».

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που δημιουργήθηκε πρόσφατα, πελαγοδρομεί, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι καθυστερήσεις, η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ανυπαρξία σύγχρονης οργάνωσης, ξεφτιλίζουν καθημερινά τους πολίτες, καθιστώντας τους επαίτες των βασικών δικαιωμάτων τους.

Η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη στις περιφερειακές δομές του συστήματος, ιδιαίτερα στο Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Στερεάς Ελλάδος.

Το τμήμα διαχειρίζεται, όλες τις υποθέσεις των αγροτών, Ελλήνων και Αλλοδαπών, σε
πέντε Νομούς (Ευρυτανίας, Εύβοιας & Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας).

Απονέμει συντάξεις γήρατος, διαδοχικές συντάξεις, συντάξεις με σαράντα έτη ασφάλισης, συντάξεις αναπηρίας και προσωρινών αναπήρων, επιδόματα αναπηρίας (τυφλότητας, τετραπληγία, παραπληγία κλπ), εγγραφές, επανεγγραφές και διακοπές ασφαλισμένων, και μισθωτών του Ν.323212004.

Η οργάνωση του τμήματος είναι υποτυπώδης, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι, χωρίς γραμματεία, οι οποίοι έχουν υπερβεί προ πολλού τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές των και παρά την ενίσχυση με τρείς αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες, η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τα δύο έτη, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες και κτηνοτρόφους των πέντε Νομών, αλλά και στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα των καθημερινών διαμαρτυριών άλλων επαγγελματικών κατηγοριών. Επιπροσθέτως η υποτυπώδης μηχανοργάνωση και οι ελλείψεις αναλωσίμων (μελάνια εκτυπωτών κλπ), δίνουν την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας,

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός :

1.Είναι στις προθέσεις σας να αλλάξετε άμεσα την οργάνωση και λειτουργία του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδος.

2.Προβλέπετε και πότε να σταματήσετε το καθημερινό ξεφτίλισμα των απόμαχων της γης και την επαιτεία των δικαιωμάτων τους , αλλά και των ιδίων των εργαζομένων.