Τριήμερη διάσχιση στα Άγραφα  πραγματοποίησε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με συμμετοχή μελών του αλλά και φίλων από Αθήνα, Βόλο, Άρτα, Κέρκυρα και Κάρπαθο.

Απαιτητική διαδρομή για όσους συμμετείχαν, με εμπνευστή και αρχηγό τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Παντελή Μανώλη, όπου για τρεις μέρες απόλαυσαν εικόνες και μυρωδιές γεμάτες Άγραφα.

Η διάσχιση ξεκίνησε το Σάββατο πρωί από το Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, προς την κορυφή Τέμπλα, και κατεύθυνση προς το Παλιομάντρι, κατέβασμα στο  Πετρίλο, και ανέβασμα ξανά στους Βασιλάδες, την περισσότερη μέρα υπό σιγανή αλλά συνεχή βροχή και κατέληξαν στον οικισμό Καραμπέικα, όπου τους περίμενε ο Στέλιος Καραμπάς με την οικογένεια του, του οποίου η εξαιρετική Αγραφιώτικη φιλοξενία ενθουσίασε τους ορειβάτες.

Την Κυριακή με καλύτερο καιρό, ανέβηκαν στις Κοκινόλακκες, στα 1811 μέτρα, και η ομάδα των πιο τολμηρών συνέχισαν προς το Ντεληδήμι στα 2163 μέτρα, οι υπόλοιποι έφτασαν ξανά στα διάσελο ανάμεσα στο Ντεληδήμι και στον απότομο Σαλλαγιάννη με τις εντυπωσιακές κορφές του. Τα μέλη του ΕΟΣΚ συνέχισαν με μια από τις πιο απότομες και επίπονες καταβάσεις των Ελληνικών βουνών, από τον εγκαταλειμμένο οικισμό Σφρι, το επίσης εγκαταλειμμένο Ασπρόρεμα (εκτός της οικογένειας της Μαρίας Ζαρκαδούλα), και κατέληξαν στο ομώνυμο ρέμα, όπου σχεδόν όλοι αψηφώντας τα παγωμένα νερά βούτηξαν για ένα σύντομο αναζωογονητικό μπάνιο. Συνέχισαν τη διάσχιση για άλλες δυο ώρες σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μονοπάτια της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς εγκαταλειμμένο από την πολιτεία, σε πολλά σημεία σκαμμένο στο βράχο αλλά και με εξαιρετική τοιχοποιία στα απότομα μέρη του. Μετά από 14 ώρες έφτασαν στα Επινιανά, οριακά πριν νυχτώσει.

Την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν με αγροτικά, με προορισμό τα Άγραφα ανεβαίνοντας σε ένα επίσης πολύ όμορφο και εντυπωσιακό μονοπάτι που καταλήγει στο οροπέδιο της Νιάλας, με πολλά μέρη σκαμμένα στο βράχο και καλντερίμι, στην παλιά στράτα, από τα χωριά των Αγράφων, στα χωριά της Νευρόπολης και στον κάμπο. Στάση για φωτογραφίες και περισυλλογή στο μνημείο για τα γεγονότα της Νιάλας και η ομάδα πάλι χωρίζεται με μερικούς να ανεβαίνουν στις δίδυμες κορυφές του Καταραχιά (2003 μέτρα) και οι υπόλοιποι να συνεχίζουν τον βαρετό χωματόδρομο, ο οποίος κατέστρεψε το μονοπάτι αφού πάτησε πάνω σ αυτό και φτάνουμε στην βάση της κορυφής Μπορλέρο (2017 μέτρα). Ακολούθησε η κατάβαση στην λάκκα Οσμάν, προς την εντυπωσιακή Πόρτα Αγράφων (ένα πέρασμα ανάμεσα σε τεράστιους βράχινους σχηματισμούς) για μια τελευταία στάση στον Ελατάκο, στο φιλόξενο αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο του ΕΟΣΚ. Μετά από τρεις κοπιαστικές μέρες στο Μελίσσι, Κατέληξαν στον κεντρικό δρόμο κοντά στο Μπελοκομίτη, κουρασμένοι αλλά συνάμα και χαρούμενοι ολοκληρώνοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο ενός ’’μικρού’’ κύκλου των Αγράφων, αφιερωμένο στις προσπάθειες για την προστασία  τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Τα μέλη του ΕΟΣΚ σε κάθε ευκαιρία σήκωναν το ‘λαβαρό’ #saveagrafa για να δηλώσουν την διαμαρτυρία τους για τα σχέδια δημιουργίας πάρκου αιολικής ενέργειας στα Άγραφα.