Τσίπρας. Στις 7 Ιουλίου θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

1299

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τον κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο, παραχώρησε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων είπε:

Είναι η πρώτη φορά νομίζω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών κι επισπεύδει μια εκλογική διαδικασία από την ευρωπαϊκή κάλπη. Δεν παραιτήθηκα, δεν είπα ότι φεύγω από τη μάχη. Θα δώσω τη μάχη με καθαρό το δίλημμα για τον ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία. Προανήγγειλα την επίσπευση της διαδικασίας. Αρχικά το είχα προσδιορίσει στις 30 Ιουνίου, μετά την επικοινωνία που είχα με τον κ. Γαβρόγλου για τις πανελλαδικές εξετάσεις κι αποφασίσαμε οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Η μέγιστη προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα είναι 30 ημέρες. Και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να πάω νωρίτερα στον ΠτΔ. Στον κ. Παυλόπουλο θα πάω τη Δευτέρα 10 του μηνός». Σημείωσε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση, ενώ είπε ακόμα:

  • «Η βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ίσως και Σάββατο. Υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που πρέπει να νομοθετηθούν τώρα και αφορούν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για ρουσφέτια. Δεν μιλάμε για φωτογραφικές τροπολογίες όταν πρόκειται για τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. με τη Βιομηχανία Ζάχαρης».
  • «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ασκήσει τα καθήκοντά της μέχρι την τελευταία στιγμή όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει».
  • «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει τους κώδικες αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020, κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει ως κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Τον καλώ στη Βουλή για να το αποδείξει. Η Βουλή θα διαλυθεί με ένα μέτρο που είναι θετικό για τους πολίτες».
  • «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
  • Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα». Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω’ το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα». (πληροφορίες από το aftodioikisi.gr)